Moxa-therapie bij stuitligging

Als je kindje in stuit ligt, ligt het met de billen naar beneden in plaats van met het hoofdje. Kan gebeuren, dit is een variatie op het normale. Meer informatie over een stuitligging vind je in een oude post: https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2014/12/19/externe-versie-bij-stuitligging/.
Daar sprak ik ook over een eventuele uitwendige kering om je kindje te laten draaien naar een hoofdligging, maar wist je dat er nog een andere methode is? Moxa-therapie!

Wat is moxa-therapie?
Moxa-therapie valt onder de traditionele Chinese geneeskunde, net zoals acupunctuur. Bij moxa-therapie wordt er ook gebruik gemaakt van een punt op je lichaam dat ook gebruikt wordt bij acupunctuur, maar er wordt geen gebruik gemaakt van naalden. Er wordt een moxa staaf aangestoken, dit lijkt op een grote sigaar en is gemaakt van een rol bijvoetskruid. Deze moxa staaf wordt op 1 cm gehouden van een acupunctuur punt aan de zijkant van je kleine teen. De aangestoken moxa staaf verspreidt warmte op het acupunctuurpunt, waardoor deze geprikkeld wordt. Dit is niet pijnlijk, maar juist aangenaam. (Chimed, s.a.; Telegraaf, 2010; Stuitlig, s.a.)

De behandeling
Het is het ideaalste om rond 33 à 34 weken te starten met moxa-therapie, uit onderzoek blijkt dat dit het meest effectief is. Je krijgt allereerst een intakegesprek en daarna wordt de eerste behandeling uitgevoerd door een gediplomeerd acupuncturist. Op dat moment wordt ook direct de behandeling uitgelegd aan jou en je partner. Een behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Hierna ga je weer naar huis en voer jij of je partner de moxa-therapie zelf uit thuis gedurende ongeveer twee weken. (Chimed, s.a.; Telegraaf, 2010)

Kosten
De kosten van een consult bij een acupuncturist zijn gemiddeld €50,-. Deze kosten worden meestal vergoed, indien je een aanvullende verzekering hebt. De kosten van de moxa sticks worden meestal niet vergoed. Deze zijn enkele euro’s per stuk.

Risico’s
Moxa-therapie is onderzocht op veiligheid en daar komt uit naar voren dat er geen risico’s aan deze therapie zitten en tevens geen bijwerkingen. (Stuitlig, s.a.)

Wetenschappelijk onderzoek
Studies tonen het effect aan van de moxa-therapie. Normaal gezien draaien 50% van de kindjes in stuitligging als nog spontaan naar hoofdligging voor de 36ste week. Met moxa-therapie draait 75% spontaan naar hoofdligging. Het proberen dus waard! (Cardini & Weixin, 1998)

Conclusie
Moxa-therapie is een bewezen zinvolle methode om de kans groter te maken dat je kindje draait van stuitligging naar hoofdligging. Er zitten geen risico’s aan, wat deze therapie zeer aan te raden is!

download
Bron: pexels.com

Bronnen
Cardini, F., & Weixin, H. (1998) Moxibustion for Correction of Breech Presentation. Journal of the American Medical Association, 280(18), 1580-1584.

Chimed (s.a.)
Gevonden op het internet op 27 januari 2017 via http://www.chimed.nl/moxatherapie-bij-stuitligging

Stuitlig (s.a.)
Gevonden op het internet op 27 januari 2017 via http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/article20371352.ece

Telegraaf (2010)
Gevonden op het internet op 27 januari 2017 via http://www.stuitlig.nl/behandeling.php

3 gedachtes over “Moxa-therapie bij stuitligging

  1. Hallo,

    Ik lees u berichten altijd met groot genoegen. En verwijs veel van mijn cursisten door naar uw website om goede info te ontvangen. Ik geef zwangerschapscursussen en ben zelf geen verloskundige.

    Ik zou zo graag meer willen weten over de bevalling met dat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Kunt u daar en keer iets over schrijven? Want ik vraag me steeds af…kindjes plassen en poepen toch in de baarmoeder ook…waarom is dat tijdens de geboorte dan in eens zo gevaarlijk? Wat gebeurd er in de baarmoeder anders als de geboorte heeft ingezet en het kindje dat vruchtwater binnen krijgt?

    Ik hoop dat ik dit een keer terug kan lezen. Hartelijke groeten Simone Kamping

    >

    Like

Plaats een reactie