Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Mogelijk heb je er ooit wel eens over gehoord: een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Wat is het precies en waar moet je op letten?


Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Normaal gezien nestelt de bevruchte eicel zich na 4 à 5 dagen in de baarmoeder. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ook wel een EUG (extra uteriene graviditeit) genoemd, wil zeggen dat de bevruchte eicel zich niet heeft genesteld in de baarmoeder, maar buiten de baarmoeder. Dit gebeurt bij 1 op de 100 zwangerschappen. In veel gevallen nestelt de bevruchte eicel zich dan in de eileider (95% van de gevallen), maar in een klein aantal gevallen nestelt de bevruchte eicel in de buikholte, in de baarmoederhals of in de eierstok. (Rondom zwanger, s.a.; Freya, 2002)

Hoe ontstaat een EUG?

Wanneer de eicel bevrucht wordt, begint het transport richting de baarmoeder. Wanneer er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, is de bevruchte eicel niet aangekomen in de baarmoeder, het transport wordt belemmerd (of bij innesteling in de baarmoederhals: te ver afgedwaald). Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak komen we helaas niet achter de oorzaak.

Mogelijke oorzaken (Freya, 2002, Rondom zwanger, s.a.):
– Een (vroegere) ontsteking aan de eileider. Denk hierbij aan Chlamydia. Hierdoor kunnen er verklevingen ontstaan in de eileiders. (Endometriose, s.a.; Rondom zwanger, s.a.)
– Vleesbomen, deze kunnen het transport verstoren.
– Een niet succesvolle sterilisatie van de vrouw.
– Vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij IVF/ICSI wordt de embryo in de baarmoeder gebracht, van onderaf, hierdoor kan de embryo makkelijker naar boven transporteren.
– Endometriose
– Een vroegere operatie aan de eileiders (bv. door een al eerdere EUG).
– Een spiraaltje, deze kan zorgen voor ontstekingen aan de eileiders.

Symptomen (Freya, 2002)
Wanneer de bevruchte eicel net is ingenesteld buiten de baarmoeder, merk je vaak nog niets. Pas na een positieve zwangerschapstest, of soms zelfs weken later, beginnen de eerste klachten. De klachten treden meestal op tussen de 5e en de 12e zwangerschapsweek. In de meeste gevallen zo rond 7/8 weken.

De eerste symptomen
Vaak is het eerste symptoom van een EUG licht bloedverlies. Wanneer de innesteling van het vruchtje plaats vindt in bijvoorbeeld de eileider, kan dit er voor zorgen dat er wat bloedverlies optreedt. Daarnaast treedt er vaak pijn op. Het weefsel waarin het vruchtje is ingenesteld wordt uitgerekt, terwijl het hier niet voor bedoeld is. Dit veroorzaakt pijn aan een kant van je buik. Even de symptomen op een rijtje:
– Pijn aan een kant van je buik
– Uitstralende pijn tussen je schouderbladen, naar je rug of bovenbenen.
– Vaginaal bloedverlies
– Loze aandrang voor ontlasting
– Misselijkheid/braken
– Vaginaal onderzoek is pijnlijk, zeker wanneer de baarmoederhals bewogen wordt.
– Neiging tot flauwvallen

Late symptomen
Wanneer de buitenbaarmoederlijke zwangerschap wat langer de tijd heeft gehad om zich te ontwikkelen, kan het zijn dat de eileider ernstig uitrekt en uiteindelijk scheurt. We spreken dan van een acute EUG. Hierdoor komt er veel bloed vrij in de buikholte, soms tot wel 3 liter, wat kan zorgen voor een shock. De symptomen die hierbij optreden zijn als volgt:
– Een snelle, maar zwakke pols
– Ernstig bleek zien, ingevallen gezicht, spitse neus
– Zweten en tegelijkertijd klam en koud aanvoelen
– Een daling van je bloeddruk
– Een harde buik
– Collapsneiging

Diagnose
 (Rondom zwanger, s.a.)
Wanneer je deze symptomen herkent, is het belangrijk om direct je verloskundig zorgverlener te bellen! Zij gaan dan verder kijken om te zien of het gaat om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Vaak wordt er allereerst een echo gemaakt om te checken of het vruchtje zich in de baarmoeder bevindt. Wanneer dit niet het geval is, wordt er vaak bloed geprikt om te kijken hoe hoog je zwangerschapshormoon (HCG) is.

Hoog HCG

Een hoog HCG en tegelijkertijd geen vruchtje zichtbaar in je baarmoeder, wijst er op dat er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Laag HCG
Wanneer het HCG (nog) laag is, wordt er nog even afgewacht. Mogelijk is er wel sprake van een EUG, maar is deze nog vroeg in ontwikkeling. Na enkele dagen wordt er nogmaals een echo gemaakt en bloed afgenomen. Er zijn dan 2 mogelijke opties:
1. Het HCG stijgt: Wanneer er met de echo nog altijd geen zwangerschap wordt gevonden in je baarmoeder, lijkt dit op een EUG.
2. Het HCG daalt: Het lijkt erop dat je lichaam de EUG zelf oplost. Ze zullen je bloed in de gaten blijven houden.

Behandeling (Rondom zwanger, s.a.)
Wanneer er werkelijk sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, moet er iets aan gedaan worden. Een vruchtje kan niet volgroeien op deze plek en kan ook niet verplaatst worden naar een betere plek. Afhankelijk van hoe ver gevorderd de EUG is, wordt er een behandeling geadviseerd.

Laag HCG

Bij een laag HCG is het soms mogelijk om een injectie te krijgen met methotrexaat. Dit middel zorgt er voor dat de EUG wordt opgelost, zonder dat het invloed heeft op eventuele volgende zwangerschappen of op je vruchtbaarheid. Hierna wordt je HCG nog regelmatig bepaald om te kijken of het goed gaat.

Hoog HCG

Wanneer de EUG al verder gevorderd is, is het nodig om een operatie te verrichten. Vaak kan dit doormiddel van een kijk operatie, maar mocht de buitenbaarmoederlijke zwangerschap echt al ver gevorderd zijn en zijn er eventueel buik afwijkingen/verklevingen, dan kan het nodig zijn om een buikoperatie uit te voeren. Op deze manier wordt de EUG verwijdert. Soms is het hierbij nodig om je hele eileider mee te verwijderen.

Conclusie
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan je flink laten schrikken. Een heel erg gewenste zwangerschap, die dan toch afgebroken moet worden, aangezien het kindje daar niet verder zal kunnen ontwikkelen. Mocht je meer informatie willen over de verwerking van een EUG, kijk eens op http://www.freya.nl Herken je de klachten bij jezelf? Schroom niet en bel je verloskundige.

Pregnancy_test_36068237046.jpg
Bron: Wikimedia

Bronnen

Endometriose (s.a.)
Gevonden op het internet op 5 maart 2018 via https://endometriose.nl/endometriose/verklevingen-bij-endometriose/

Freya (2002)
Gevonden op het internet op 5 maart 2018 via https://www.freya.nl/brochures/eug-extra-uteriene-graviditeit-bbz-buitenbaarmoederlijke-zwangerschap/

Rondom zwanger (s.a.)
Gevonden op het internet op 5 maart 2018 via https://www.rondomzwanger.nl/wp-content/uploads/2017/04/dsg-553-buitenbaarmoederlijke-zwangerschapeug-1.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s