Een vaginale stuitbevalling

In een van mijn vorige posts heb ik uitgelegd wat een stuitligging precies is en dat een externe versie er voor kan zorgen dat het kindje draait, zodat je gewoon vaginaal kunt bevallen. Als je kindje toch in stuit blijft liggen of als je er voor kiest om geen externe versie te doen, zijn er alsnog 2 manieren om te bevallen. De meest voorkomende optie is dan een keizersnede, minder bekend is het vaginaal bevallen van een kindje in stuitligging. Als je voor deze laatste optie kiest, beval je op een natuurlijke wijze, in het ziekenhuis met een gynaecoloog.

Wanneer is een vaginale stuitbevalling mogelijk?
Wanneer er samen met een gynaecoloog wordt gekeken naar de opties die je hebt, zullen er ook enkele onderzoeken gedaan worden om te kijken of je eventueel zou kunnen kiezen voor een vaginale stuitbevalling. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om vaginaal te bevallen als je kindje in voetligging ligt (met een of beide beentjes recht naar beneden). Ook wordt er naar andere factoren gekeken, zoals het geschatte geboortegewicht, hoe het hoofdje van het kind ligt en de grootte hiervan. Dit komt, omdat bij een normale vaginale bevalling het hoofd eerst geboren wordt. Bij een vaginale stuitbevalling worden eerst de billen geboren en pas dan het hoofd. De stuit is kleiner dan het hoofd en dus kunnen er problemen ontstaan als het hoofd geboren moet worden. Tevens wordt er gekeken of het kindje al is ingedaald, naar de geboortegewichten van eventuele andere kinderen en het verloop van eventuele andere bevallingen. Al deze factoren bepalen of het mogelijk is om voor een vaginale stuitbevalling te gaan. (Kwee, s.a.; Dörr, Khouw, Jacquemyn & Nijhuis, 2010).

Voordelen van een vaginale stuitbevalling ten opzichte van een keizersnede (Jeroen Bosch ziekenhuis, 2014)
– Je bevalt vaginaal
– Je hebt niet te maken met de (mogelijke) risico’s van een keizersnede (Terug te lezen in een eerdere post: https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2014/11/25/keizersnede-zonder-reden/)
– Bij een (eventuele) volgende bevalling krijg je niet te maken met het eventuele risico op het scheuren van de baarmoeder, dat houdt in dat je bijvoorbeeld ook thuis kunt bevallen
– Je hoeft minder lang opgenomen te blijven in het ziekenhuis
– Je herstel is hetzelfde als bij een normale vaginale bevalling, dus je krijg niet te maken met het langere herstel behorend tot een keizersnede
– Geen grotere risico’s voor de moeder als tijdens een gewone vaginale bevalling

Nadelen van een vaginale stuitbevalling ten opzichte van een keizersnede (Jeroen Bosch ziekenhuis, 2014)
– Er is een grotere kans dat het kindje na de bevalling opgenomen moet worden op de neonatologie. Aangezien de geboorte van het hoofd moeilijker kan gaan bij een stuitbevalling. Uit onderzoek blijkt dat uiteindelijk kinderen die geboren zijn na een vaginale stuitbevalling het even goed doen als kinderen die geboren zijn na een keizersnede. De opnames hebben dus over het algemeen geen invloed op de ontwikkeling van het kind.
– Je wordt tijdens de bevalling heel strikt in de gaten gehouden. Het is de bedoeling dat je continue vooruit gaat. Als er ook maar iets anders loopt zoals gepland, wordt er gelijk over gegaan op een keizersnede. Hierdoor bestaat er een grotere kans (dan bij een normale vaginale bevalling) dat er alsnog een keizersnede plaats moet vinden.

Conclusie
Het is dus nuttig om te kijken of een vaginale stuitbevalling bij je past en of het voor jou mogelijk is. Niet elke gynaecoloog staat achter een stuitbevalling en zal je deze optie aanbieden. Indien je zelf hier graag meer over wilt weten en je gynaecoloog gaat hier niet in mee, kun je er altijd voor kiezen om naar een andere gynaecoloog te gaan.

Of je kiest voor een vaginale stuitbevalling of een geplande keizersnede is geheel aan jou en je partner. Wel is het belangrijk om alle voor- en nadelen af te wegen en te bespreken met je gynaecoloog. Het is belangrijk om goede en voldoende informatie te krijgen om een weloverwogen keuze te maken, zodat je uiteindelijk samen met je partner achter je keuze staat. Dat is namelijk net zo belangrijk als het afwegen van de risico’s: je eigen motivatie.

Heb jij behoefte aan informatie over een bepaald onderwerp of heb je een suggestie? Laat het gerust weten via een berichtje of een emailtje via kritischeverloskundige@hotmail.com!

Sabian Maggy @Flickr
Sabian Maggy @Flickr

Bronnen
Dörr, P.J., Khouw, V.M., Jacquemyn, Y., & Nijhuis, J.G. (2010). Obstetrische interventies. Amsterdam: Reed Business.

Jeroen Bosch ziekenhuis (2014)
Gevonden op het internet op 12 januari 2015 via http://www.jeroenboschziekenhuis.nl/website/patientenfolders/GYN/GYN-171%20Vaginale%20stuitbevalling%20of%20keizersnede.pdf

Kwee, A. (s.a.)
Gevonden op het internet op 12 januari 2015 via http://www.stuitlig.nl/anneke.php

Plaats een reactie