Keizersnede zonder reden.

Een keizersnede, ook wel sectio genoemd, is al vele jaren een bekend begrip. Tevens zien we ook dat het aantal keizersnedes met de jaren toenemen. Zo schommelde België al lange tijd onder de 20% grens, maar nu hebben ze die toch overschreven. Zij komen uit op 20,3% van alle geboortes. (Nataal, 2014). Ook Nederlands schommelt al jaren rond de 20%, een bizar hoog aantal. Dit wordt nog eens versterkt door een nieuwe trend: keizersnedes op verzoek. Zeker in België (Nataal, 2014) is hier al een run op aan het komen, maar in Nederland hoor ik het ook steeds meer (en gek genoeg stemmen verloskundigen/gynaecologen hier regelmatig mee in). Vriendinnen die het onder elkaar hebben over hoe makkelijk het zou zijn als ze gewoon een keizersnede kunnen krijgen. Andere vrouwen die het liefst zwart op wit willen laten zetten dat ze een keizersnede krijgen zonder indicatie, maar is dit nou wel zo verstandig? Nee. Absoluut niet! Een keizersnede is een flinke buikoperatie, waar vele, mogelijke, complicaties aan gekoppeld zijn. Ik zal dit hieronder toelichten.

Indicaties voor een keizersnede (Essed, Kleiverda & Quadekker, 2000; Medicinfo, 2011)
Je krijgt enkele een keizersnede als je niet vaginaal kunt bevallen of als dit mogelijk te veel risico’s met zich meebrengt. Er bestaan twee soorten keizersnedes. Een primaire keizersnede houdt in dat de bevalling wordt gepland voordat deze begonnen is. Dit noemen we dan ook wel een geplande keizersnede. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld deze indicaties zijn:
– Het kindje ligt dwars
– Het kindje ligt in stuit (soms kun je ook vaginaal bevallen!)
– Tweeling (soms kan een tweeling ook vaginaal!) of meerling
– Een niet ruim genoeg bekken
– De moederkoek die voor de uitgang ligt
– Een moederkoek die niet voldoende meer functioneert
– Vleesbomen

Er bestaat ook een secundaire keizersnede. Hierbij wordt er voor een keizersnede gekozen, wanneer de bevalling al begonnen is. Dit hoeft niet altijd met spoed te zijn, maar dit kan wel het geval zijn. Dan noemen we het een spoedkeizersnede. Indicaties voor een secundaire keizersnede:
– Het kindje verkeert in nood (zuurstoftekort)
– Een bevalling die niet vordert
– Een uitgezakte navelstreng (de navelstreng komt dan via de vagina naar buiten en het hoofd van het kind drukt hierop, waardoor er zuurstoftekort optreedt)
– Een loslatende moederkoek
– Zwangerschapsvergiftiging (hoeft niet altijd via een keizersnede, maar het kan wel een indicatie zijn)

Gevaren van een keizersnede
Een keizersnede is niet zonder risico. Het is een flinke buikoperatie, wat veel mogelijke complicaties met zich meebrengt. Er bestaan zowel complicaties voor moeder als voor kind.

Mogelijke complicaties voor moeder (Dörr, Khouw, Jacquemyn & Nijhuis, 2010)
Uit Noors onderzoek blijkt dat bij ongeveer 21% van alle keizersnedes er een complicatie optreedt voor moeder. Het is dan ook belangrijk dat je op de hoogte bent van mogelijke complicaties (% kans bij keizersnede ~ % kans bij een vaginale bevalling):
– Kans op pijn aan de wond
– Grotere kans op blaas/darmletsel (0,1% ~ 0,001%)
– Grotere kans op een verlengde opnameduur in het ziekenhuis (3-4 dagen ~ 1-2 dagen)
– Grotere kans op heropname na ontslag (5,3% ~ 2,2%)
– Relatief grotere kans op overlijden van moeder (0,008% ~ 0,002%)
– Grotere kans op een infectie (6,4% ~ 4,9%)
– Grotere kans dat er geen volgende zwangerschap meer optreedt (42% ~ 29%)
– Grote kans op een ruptuur van de baarmoeder tijdens een volgende bevalling (0,4% ~ 0,01%)

Hierbuiten is er uiteraard meer kans om bij een volgende zwangerschap opnieuw een keizersnede te moeten ondergaan. Bovendien kost het herstel na een keizersnede toch al gauw 4 tot 6 weken en kun je vaak niet voldoende, zelfstandig zorgen voor je kindje in de eerste dagen.

Mogelijke complicaties voor kind (Dörr, Khouw, Jacquemyn & Nijhuis, 2010)
Bij elk soort bevalling zijn er mogelijke complicaties voor het kind, zo ook bij een keizersnede. Bij een keizersnede is er voornamelijk kans op een complicatie voor het kind. (% kans bij keizersnede ~ % kans bij een vaginale bevalling):
– Meer kans op complicaties bij ademhaling, omdat bij een keizersnede er minder vruchtwater uit de longen wordt geduwd (3,5% ~ 0,5%)

Conclusie
Een keizersnede is niet zonder risico. Wanneer je een duidelijke reden hebt voor een keizersnede, zitten er vaak meer risico’s aan het vaginaal bevallen dan aan een keizersnede, maar als je geen enkele reden hebt om te bevallen met een keizersnede, zijn er natuurlijk veel meer risico’s verbonden aan een keizersnede dan aan een vaginale bevalling. Het is dan ook niet aan te raden om te ‘kiezen’ voor een keizersnede wanneer je hier geen reden toe hebt. Waarom zou je immers kiezen voor zo’n zware buikoperatie met zo’n lang herstel, als je ook kunt kiezen voor een normale, vaginale bevalling? Uiteraard vind ik dat er nagegaan moet worden waarom iemand zou willen kiezen voor een keizersnede. Gaat het bijvoorbeeld om angst voor de bevalling? Dan is het belangrijk dat deze angst wordt weggenomen door bijvoorbeeld informatie te geven of te verwijzen naar een zwangerschapscursus.

jpedraza @Pixabay.com
jpedraza @Pixabay.com

Bronnen
Dörr, P.J., Khouw, V.M., Jacquemyn, Y., & Nijhuis, J.G. (2010). Obstetrische interventies. Amsterdam: Reed Business.

Essed, G.G.M., Kleiverda, G., & Quadekker, J. (2000) De keizersnede [folder]. Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Gevonden op het internet: http://www.nvog.nl/Sites/Files/0000000098_01%20Keizersnede.pdf

Medicinfo (2011)
Gevonden op het internet op 21 november 2014 via http://www.medicinfo.nl/%7Ba385a76f-494b-4373-a4c3-3e9dc6aeb23a%7D

Nataal (2014)
Gevonden op het internet op 21 november 2014 via http://www.nataal.nl/index.php/homepage/uit-andere-media/390-keizersnede-op-verzoek

4 gedachtes over “Keizersnede zonder reden.

  1. Ik hoop dat het bij een tweeling niet alleen maar soms vaginaal kan. Ik dacht dat vaginaal (zeker in nederland) nog steeds de regel was, zeker als het eerste kind goed ligt. Vriendinnen vertellen me dat het tweede er vervolgens uit valt :). Twee voor de prijs van 1… Hopelijk lukt het mij deze zomer. Ben wel bang dat ik weinig kans zal krijgen actief te bevallen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s