Maak kennis met de doula!

Een doula is in Nederland nog een vrij onbekend begrip, terwijl er in bijvoorbeeld Amerika al veel meer gebruik van wordt gemaakt. Een doula is een persoon die is opgeleid om jou en jouw partner te begeleiden tijdens de bevalling. Zij heeft hier een speciale opleiding voor gevolgd, maar zij is niet medisch opgeleid. Zij is dus extra tijdens de bevalling.

Een doula biedt emotionele ondersteuning, maar kan ook fysieke steun bieden indien gewenst. Zij zorgt ervoor dat het gezin continue de benodigde begeleiding krijgt. Een verloskundige zou graag deze begeleiding bieden, maar in de praktijk is het vaak niet haalbaar om gedurende de hele ontsluitingsfase aanwezig te zijn. Een doula komt wanneer je wilt dat je komt en zal gedurende de hele bevalling aanwezig blijven. Een doula kan trouwens niet enkel aanwezig zijn bij een thuisbevalling, maar ze kan ook steun bieden bij een ziekenhuisbevalling. Op deze manier kunnen zowel moeder als vader genieten van de bevalling en worden ze allebei optimaal ondersteund. (Doulasite, 2013; Roorda, 2015).

Voordelen van continue begeleiding tijdens de bevalling (bijvoorbeeld door een doula):
– Grotere kans op een spontane vaginale geboorte
– Minder gebruik van pijnstilling
– Een beter gevoel over de bevalling
– Een kortere bevallingsduur
– Minder kans op een keizersnede
– Minder kans op een kunstverlossing
– Minder kans op een slechte start van het kind
– Minder vaak ingeknipt
– Minder vaak bij gestimuleerd
(Hodnett, Gates, Hoymeyr & Sakala, 2012; doulasite, 2013; Roorda, 2015)

Hoe gaat het in zijn werk?
Er zijn al veel verschillende doula’s aan het werk in Nederland en België. Je kunt ze bellen om een vrijblijvend, kosteloos gesprek af te spreken. Hierbij kun je elkaar leren kennen en kijken of het klikt.
Daarna kun je af spreken tijdens de zwangerschap, waardoor je al je wensen en ideeën voor kunt leggen. Tijdens deze gesprekken, zo vertelt Linda van doula praktijk Zutphen, komt de doula langs (of kom je bij haar langs) om informatie te verstrekken, je mentaal te ondersteunen en te kijken waar je extra aandacht kunt gebruiken op emotioneel vlak. Deze gesprekken kunnen naar behoefte uitgebreid worden met massagetechnieken en het aanbieden van handvaten voor de partner. Hierdoor kan de partner zijn (of haar) vrouw extra ondersteunen tijdens de bevalling. Door deze voorafgaande gesprekken, is de doula geen vreemde meer zodra de bevalling zich aandient, maar is er al een vertrouwensband opgebouwd. Daarna kondigt de bevalling zich aan, waarbij de doula continue aanwezig zal blijven. Na de geboorte volgt er nog een nagesprek.

Wat kost een doula?
De begeleiding van een doula wordt op dit moment nog niet terugbetaald. De kosten van haar begeleiding verschillen enorm per doula, aangezien het een zelfstandig beroep is. Gemiddeld kost een complete doulabegeleiding rond de 750 euro.

Vlaamse doula Veerle Peeters vertelt dat in Vlaanderen de terugbetaling van de Doula steeds meer vorm krijgt. Ze zijn nog steeds in onderhandeling met de mutualiteiten (ziekenfondsen). Op dit moment wordt er door 2 mutualiteiten al een stukje terug betaald. De Voorzorg Antwerpen betaalt bijvoorbeeld de helft van de factuur (max. 150 euro) en het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds draagt maximaal 300 euro bij per geboorte.

Extra nuttig

Niet iedereen wenst een extra persoon bij de bevalling, maar voor sommige mensen is het wel extra nuttig, zoals:
– Wanneer mevrouw er alleen voor staat of als de partner niet aanwezig kan zijn bij de bevalling
– Als je eerder een vervelende seksuele ervaring hebt gehad
– Als je eerder een traumatische bevalling hebt gehad
– Als je bang bent voor de bevalling
– Als je graag continue begeleiding hebt

Niet voor iedereen is een doula een uitkomst, maar wanneer je het begrip niet kent kun je er ook moeilijk mee in aanraking komen. Ik vind het belangrijk dat iedereen een bevalling naar wens krijgt en soms kan een doula daar extra nuttig bij zijn. Indien je graag continue begeleiding hebt, zou ik het zeker aanraden om eens een vrijblijvend gesprek met een doula aan te gaan, immers aan deze begeleiding zitten alleen maar voordelen!

Kamilla Oliveira @Flickr
Kamilla Oliveira @Flickr

Bronnen
Doulasite (2013)
Gevonden op het internet op 5 januari 2015 via http://doulasite.be/watiseendoula.html

Hodnett, E.D., Gates, S., Hofmeyr, G.J., Sakala, C. (2012) Continuous support for women during childbirth (Review). The Cochrane Library, Issue 10.

Roorda, T. (2015) Waarom een doula? Gevonden op het internet op 5 januari 2015 via http://www.doula-praktijk.nl/info/waarom_een_doula

Advertenties

11 gedachtes over “Maak kennis met de doula!

 1. Mooi stukje over de doula. Wat fijn dat je er aandacht aan besteed! Wat ik er nog wel in mis in dit stukje is dat een doula in de zwangerschap/ aanloop naar de bevalling een aantal malen bij het stel komt, om te informeren, mentaal te steunen en kijken wat er op emotioneel vlak aandacht vraagt. Dit word vaak aangevuld met massage technieken en het geven van handvaten aan de partner in hoe hij zijn vrouw/vriendin kan ondersteunen tijdens de bevalling. Zodoende is een doula al een vertrouwd persoon a;s de bevalling zich eenmaal aandiend.

  Like

  1. Dankjewel voor je reactie Linda! Fijn om te horen dat je het een mooi stukje vindt. Ik ga gelijk je feedback meenemen en in het bericht verwerken. Zoals je ziet is de doula an sich voor mij ook een vrij nieuw concept, maar des te belangrijker om de informatie volledig neer te zetten, dankjewel!

   Like

 2. In Vlaanderen zijn er 2 mutualiteiten die een tussenkomst doen in de kosten van een doula. De Voorzorg Antwerpen komt tussen voor de helft van de factuur, met een maximum van 150 euro per aangesloten partner. Het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds komt tussen voor max. 300 euro per baby die geboren wordt. En we blijven onderhandelen met andere mutualiteiten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s