Niet doorslapen

Een van de meest gestelde vragen aan kersverse ouders is toch wel of hun kindje al doorslaapt of niet. Het is bijna gek als je kindje niet zo snel mogelijk doorslaapt en jou weer voorziet in je hoognodige slaap, maar wist je dat het voor een kindje eigenlijk heel normaal is om niet door te slapen?

De natuur

Dag/nachtritme
Een baby bevindt zich tijdens de zwangerschap in een continue patroon. Er is voor het kind geen sprake van dag of nacht, de geluiden en het licht blijven gelijk. Hoe kan een kindje dan na de bevalling gelijk een dag/nachtritme hebben? Niet! (Formesyn, 2015) Sterker nog een baby is neurologisch gezien nog niet in staat om te reageren op prikkels als dag en nacht. Dit ontstaat pas tussen de 2 en 3 maanden. (Van Roozendaal-Hendrikx, 2010).

Slaapritme
Bovendien slaapt een kindje veel kortere periodes dan een volwassene. (Formesyn, 2015) De langste periode van continue slaap is voor een baby tussen de 2,5 en de 4 uur. (Adair et al., 1991). Kindjes van 6 maanden kunnen gemiddeld 6 uur aan een stuk slapen. Voor baby’s is het biologisch gezien dus niet mogelijk om 8-10 uur door te slapen.

Voeding
Een kindje kreeg in de buik continue voedingstoffen binnen via de navelstreng. Deze connectie mist nu en daarmee dus ook de continue stroom van voeding. (Van Roozendaal- Hendrikx, 2010). De maag van een pasgeborene is heel klein. Hierdoor is het nog niet mogelijk om grote voedingen tegelijk tot zich te nemen en moet het kindje dus heel frequent gevoed worden. Geheel op eigen tempo kan het kindje rustig aan per voeding steeds iets meer tot zich nemen. Frequente voedingen zorgen er voor dat de bloedsuikerspiegel niet te ver daalt. Deze suikers zijn onder andere nodig voor een goede hersenontwikkeling. (Van Roozendaal-Hendrikx, 2010; Formesyn, 2015).

Het hormoon prolactine zorgt voor de melkproductie. ’s Nachts wordt er veel meer van dit hormoon aangemaakt. Nachtvoedingen stimuleren dan ook de melkproductie. Tevens zorgt prolactine (samen met oxytocine) ervoor dat de moeders na de voeding dieper en beter slapen, meer uitgerust wakker worden en minder stress ervaren. (Borstvoeding Natuurlijk, s.a.)

Nabijheid
Je kunt je tevens voorstellen dat een kindje de nacht niet gewend is. In je buik hoorde het kindje continue geluiden: je hartslag, je organen. ’s Nachts, terwijl iedereen slaapt, horen ze ineens niets meer. ’s Nachts wakker worden is vanuit dat opzicht helemaal niet gek en hoe kun je beter getroost worden dan door je ouders en voeding? De vraag naar voeding is dan ook geen gekke keuze, want voeding zorgt er standaard voor dat je ouders je aandacht en nabijheid geven. (Van Roozendaal-Hendrikx, 2010). Een kindje dat op deze manier leert dat de nacht veilig is en dat ouders altijd bereikbaar zijn, leer later makkelijker zichzelf te troosten en zien slapen niet als iets onveiligs, maar als iets prettigs. (Formesyn, 2015)

Voordelen
En ja, er zitten ook voordelen aan het niet doorslapen (Van Roozendaal-Hendrikx, 2010; Formesyn, 2015):
– Extra stimulatie van de melkproductie.
– Minder stress.
– Voor de voedende moeder betere nachtrust.
– Betere ontwikkeling in intelligentie
– Deze baby’s zijn later empatischer
– Deze baby’s zijn later minder vatbaar voor depressie

Waarom slapen sommige kindjes wel door?
Die kindjes die lijken door te slapen, zijn waarschijnlijk in staat om zelfstandig weer in slaap te vallen wanneer ze tussendoor wakker worden. (Carno et al, 2000). Soms is het ook mogelijk dat een kindje meer melk tot zich kan nemen. De opslagcapaciteit van de borsten van vrouwen kan ontzettend verschillen (van 74 tot 382 gram per borst). Een kindje met een grotere maagcapaciteit en een moeder met een grotere opslagcapaciteit kunnen er voor zorgen dat het kindje voor langere tijd voorzien is in voeding. (Kent et al, 2006).

Conclusie
Vanuit de natuur gezien zijn er dus talloze redenen om ’s nachts niet door te slapen: kindjes horen dat biologisch gezien nog niet te kunnen, het zorgt voor frequente voedingsinname en het zorgt voor nabijheid en veiligheid. Helemaal niet gek dus! Tevens zitten er goede voordelen aan voor jou en je kindje. Maak je dus geen zorgen, dit zou juist de norm moeten zijn.

Melissa @Flickr.jpg
Bron: Melissa @Flickr

Bronnen
Adair, R., Bauchner, H., Philipp, B., Levenson, S., & Zuckerman B. (1991) Night waking during infancy: role of parental presence at bedtime. Pediatrics, 87(4), 500–504.

Borstvoeding Natuurlijk (s.a.)
Gevonden op het internet op 27 juni 2016 via http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/Borstvoeding/Informatie_per_onderwerp/Fysiologie/Prolactine

Carno, M.A., Hoffman, L.A., Carcillo, J.A., & Sanders, M.H. (2003). Developmental stages of sleep from birth to adolescence, common childhood sleep disorders: overview and nursing applications. Journal of Pediatric Nursing, 18 (4), 274-283.

Formesyn, L. (2015) Troost: niet doorslapen heeft voordelen voor je baby. De Morgen. http://www.demorgen.be/wetenschap/troost-niet-doorslapen-heeft-voordelen-voor-je-baby-b4dca3de/N0hUV/

Van Roozendaal – Hendrikx, F. (2010) Nachtvoedingen, fysiologische en ook sociologisch? https://www.borstvoeding.com/files/Nachtvoedingen%2C%20fysiologisch-sociologisch.pdf

5 gedachtes over “Niet doorslapen

  1. Super goed stuk! Duidelijk helder geschreven en ik ben het er helemaal mee eens! Het is onze maatschappij die verwacht dat kleine baby’s snel doorslapen.

    Like

  2. Mooi artikel, alleen jammer dat t geschreven is door de borstvoeding brigade. Ik mis echt het stuk over flesvoeding kindjes… niet alle mama’s hebben de mogelijkheid om borstvoeding te geven.

    Like

    1. Eens met hierboven. Ik geef zelf nu 13 maanden borstvoeding maar bij onze tweede ging dit niet en miste ik echt de adviezen voor een baby die flesgevoed wordt! Daarnaast: helemaal eens dat we moeten stoppen met die gekke normen dat kinderen ‘moeten’ doorslapen of vanaf een bepaalde leeftijd van de borst af moeten of niet bij je in bed mogen komen. Doe wat goed voelt, denk logisch na en je weet veilig is en goed.

      Like

Plaats een reactie