Buiten slapen

Met het mooiere weer in aantocht, kom je ook de benauwdheid binnenshuis weer tegen. Warme slaapkamertjes, die je moeilijk kunt luchten en waar kinderen ook weer moeilijker in slaap vallen en bezweet weer wakker worden. Een mooie oplossing kan zijn om je kindje buiten te laten slapen overdag. Hoewel dit in Nederland helemaal geen bekend fenomeen is, gebeurt dit in andere landen wel veel! Zo liggen kindjes in Groenland gerust met -20 buiten te slapen (Birth Day NL, 2015) en ook in Scandinavië slapen de kindjes gerust buiten als het vriest. (Ecomama, 2010).

Waarom zou je je kinderen buiten laten slapen overdag?

– Je kindje zou beter slapen
– Je kindje zou ook beter ’s nachts slapen
– Je kindje zou langer slapen
– Je kindje wordt opgewekter wakker
– Je kindje bouwt een beter weerstand op

Veel van deze punten komen ook naar voren uit het enige onderzoek dat hier naar verricht is. (Tourula, Isola & Hassi, 2007). Hoewel deze mogelijke effecten dus niet berusten op uitgebreid onderzoek, noemen de verscheidene culturen die dit al jaren toepassen, dezelfde voordelen.

Hoe kun je je kindje buiten laten slapen?
Er zijn verschillende opties om je kindje buiten te laten slapen. Zo kun je je kindje in de kinderwagen buiten leggen, maar bestaan er ook zogenaamde babyslaaphuisjes.

Babyslaaphuisjes
Deze huisjes zijn speciaal gebouwd om kinderen buiten te laten slapen. Er zit een hor ingebouwd, waardoor er geen insecten of andere dieren (bijvoorbeeld de hond) naar binnen kunnen om je kindje lastig te vallen. Tevens is het huisje aan 3 zijden dicht (enkel de voorzijde heeft een hor), waardoor je ze op die manier kunt plaatsen dat ze beschut, eventueel in de schaduw en uit de wind staan.

Bron: Drieluik kinderopvang
Bron: Drieluik kinderopvang

Deze huisjes kun je huren, maar ook kopen. Huren heeft hierbij de voorkeur, aangezien het bedje zo kosteloos wordt bijgehouden wat betreft onderhoud en je tevens altijd in het bezit bent van een bedje dat voldoet aan de veiligheidseisen. Zo kun je het bedje bijvoorbeeld huren bij Lutje Potjes. Hier kost het de eerste maand €40,- en de daaropvolgende maanden €15,-. (Lutje Potje, s.a.).

Wanneer kun je je kindje buiten laten slapen?

Aangezien het Nederlandse weer vaak matig is, wordt er vanuit de Nederlandse fabrikanten van babyslaaphuisjes aangeraden om te wachten met het buiten slapen tot het kindje van de verloskundige naar buiten mag. Dit is meestal rond de leeftijd van 7 dagen. In Scandinavische landen wordt de grens van 2 weken aangehouden, maar hier is het weer dan ook vaak slechter dan in Nederland. (Lutje Potje, s.a.; Kinderopvang, 2015). Wel is het zeer belangrijk dat je je kindje altijd op de juiste wijze aankleed, zodat je kindje niet afkoelt, maar ook zeker niet te warm in zijn of haar buitenbedje ligt. Tevens is het verstandig om altijd een babyfoon en een thermometer in het buitenbedje (of de kinderwagen) te plaatsen. Bovendien wordt er aangeraden om je kindje niet buiten te laten slapen, indien de temperatuur zakt onder de -10°C. (Kinderopvang, 2015).

Kinderopvang
In verschillende kinderopvangcentra worden de buitenbedjes al toegepast. De extra voordelen hiervan zijn dat kindjes afgezonderd slapen en elkaar zo niet wakker houden. Tevens worden ze niet wakker van de activiteiten die verricht worden met de andere kinderen op de kinderopvang. De kinderopvang laat je kindje nooit zonder jouw toestemming buiten slapen. (Kinderopvang, 2015).

Conclusie
Toen wij vroeger klein waren, speelden we continue buiten. Tegenwoordig is dit al veel minder het geval. Hoe mooi is het dan dat je je kinderen de voordelen van het buiten zijn slapend kunt meegeven. Je kindje wordt niet meer zwetend wakker na een middagdutje in de zomer en krijgt ook in de winter de mogelijkheid om lekker buiten te zijn en te profiteren van de voordelen. Denk maar eens aan jezelf als je lekker buiten kampeert of plaats neemt op je ligbedje aan het zwembad in de zomer. En waar krijg je het meeste lucht en adem je makkelijker in de winter? Juist, buiten!

@pixabay
@pixabay

Bronnen
Birth Day NL (2015)
Gezien in aflevering 3 van Birth Day NL op NPO 2 op 7 juni 2015

Eco mama (2010)
Gevonden op het internet op 11 juni 2015 via http://www.ecomama.nl/verzorging/buiten-slapen-baby/

Kinderopvang (2015)
Gevonden op het internet op 11 juni 2015 via http://www.kinderopvang.org/blog/buiten-slapen-baby-kinderopvang/

Lutje Potje (s.a.)
Gevonden op het internet op 11 juni 2015 via http://www.lutjepotje.nl/

Tourula, M., Isola, A., & Hassi, J. (2007) Children sleeping outdoors in winter: Parents’ experiences of a culturally bound childcare practice. International Journal of Circumpolar Health, 67, 2(3), 269-278. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18767347

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s