Pijnbestrijding: Remifentanil

In het kader van de pijnbestrijding ook een stukje over remifentanil. Opnieuw een medicamenteuze vorm van pijnbestrijding, die enkel in het ziekenhuis toegediend kan worden.

Wat is remifentanil?
Remifentanil is net als pethidine, een morfineachtige stof, maar deze wordt niet via een injectie toegediend, maar via het infuus. Gedurende de bevalling krijg je continue een lage dosis toegediend, maar er zit ook een pompje aan het infuus vast, waarmee je jezelf nog een extra dosis kunt geven. Zo houdt je zelf de controle over je pijnbestrijding. Dit pompje is begrensd, dus hoef je nooit bang te zijn dat je jezelf teveel toedient. (KNOV, 2014; Gelderse Vallei, s.a.).

De werking
Remifentanil werkt erg snel, vaak al binnen enkele minuten. Daarbij werkt het vaak gedurende 4 uur optimaal en wordt daarna het effect wat minder. Remifentanil is ook snel weer uit je bloed verdwenen, zodra de toediening stopgezet wordt. (KNOV, 2014; Verhagen, 2014).

Onderzoek
Remifentanil is een vrij nieuw middel dat gebruikt wordt als pijnbestrijding bij een bevalling, maar wordt wel al jaren gebruikt op de operatiekamers. Toch staat het middel nog niet officieel geregistreerd als pijnbestrijding tijdens de bevalling. Om remifentanil te krijgen, moet je dan ook expliciet toestemming geven. Uit verschillende onderzoeken is ondertussen naar voren gekomen dat Remifentanil een veilig middel zou zijn om te gebruiken als pijnbestrijding, mits er goede controle tegenover staat voor moeder en kind. (OLVG, s.a.).

Uit onderzoek is ook gebleken dat een ruggenprik betere pijnbestrijding geeft dan remifentanil en dat bevallen vrouwen vaak meer tevreden zijn over een ruggenprik dan over remifentanil (Nu.nl, 2015).

De invloed van remifentanil op de borstvoeding is nog niet onderzocht. Om uit te vinden of het mogelijk een negatief effect zou kunnen hebben, zal er dan ook nog extra onderzoek verricht moeten worden. (KNOV, 2014).

Bijwerkingen (OLVG, s.a.; Verhagen, 2014; Gelderse Vallei, s.a.)
Ook remifentanil kent mogelijke bijwerkingen:
– Suf en slaperig
– Duizelig
– Misselijkheid
– Jeuk
– Tragere ademhaling voor de moeder
– Mogelijk een daling van het zuurstofgehalte in het bloed

Voordelen (Verhagen, 2014; KNOV, 2014; OLVG, s.a.)
Er zitten meer voordelen aan remifentanil dan aan pethidine.
– Remifentanil werkt heel snel
– Je hebt zelf controle over je pijnbestrijding
– Remifentanil wordt snel afgebroken in je lichaam
– Remifentanil zou beter werken en zou veiliger zijn voor je kindje dan pethidine
– Geen prik in je rug nodig
– Geen anesthesist nodig

Nadelen
Hoewel remifentanil dus wel degelijk wat voordelen heeft, zijn er ook nog voldoende nadelen te noemen.
– Je moet continue aan een monitor liggen, omdat je bloeddruk, polsslag, ademhaling en je zuurstofgehalte in de gaten gehouden moeten worden. Er is namelijk een kans dat remifentanil je ademhaling vertraagt of je zuurstofgehalte verlaagd. Dit laatste is snel op te lossen door de toediening te stoppen, te verminderen of extra zuurstof toe te dienen. (KNOV, 2014; Verhagen, 2014; OLVG, s.a.)
– Ook remifentanil komt terecht bij je kindje. Ook je kindje krijgt dus de bijwerkingen mee en kan suf, slaperig en duizelig worden. Daarom lig je ook vast aan een CTG tijdens je bevalling. Remifentanil is wel sneller uitgewerkt dan pethidine, waardoor het effect op je kindje snel weg is.
– Je hebt een infuus nodig (KNOV, 2014; OLVG, s.a.)
– Je kunt niet meer rondlopen, aangezien je duizelig en suf kunt worden. (KNOV, 2014; OLVG, s.a.)
– Aangezien het nog een redelijk nieuwe methode is, is er nog weinig onderzoek naar gedaan. Zo is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk wat het effect is op de borstvoeding. (OLVG, s.a.)

Conclusie
Hoewel remifentanil veiliger lijkt dan pethidine, moet er nog veel onderzoek gedaan worden naar dit middel. Ik vind het dan ook beter om voorzichtig met dit middel om te springen. Dit middel heeft niet enkel een mogelijk effect op je kindje, maar ook nog eens op jezelf. Overweeg de mogelijkheden goed, voordat je zomaar instemt met remifentanil.

@wikipedia intravenous therapy
@wikipedia intravenous therapy

Bronnen
Gelderse Vallei (s.a.)
Gevonden op het internet op 2 maart 2015 via http://www.geldersevallei.nl/_uploads/pdf/folder_pijnbestrijding%20bevalling%20remifentanil.pdf

KNOV (2014)
Gevonden op het internet op 2 maart 2015 via http://deverloskundige.nl/uploads/deverloskundige.nl/knov_client_downloads/42/file/Volledige_folder_pijn_herziening_okt_2014.pdf

Nu.nl (2015)
Gevonden op het internet op 2 maart 2015 via http://www.nu.nl/gezondheid/4000421/ruggenprik-bevalt-beste-bevallende-vrouwen.html

OLVG (s.a.)
Gevonden op het internet op 2 maart 2015 via https://www.olvg.nl/afdelingen/verloskunde/medische_informatie/pijnbestrijding_tijdens_de_bevalling

Verhagen, T.E.M. (2014) Remifentanil, nieuwe methode voor pijnstilling tijdens de bevalling. Gevonden op het internet op 2 maart 2015 via https://verloskunde.slingeland.nl/blog/Bevalling/Remifentanil–nieuwe-methode-voor-pijnstilling-tijdens-de-bevalling/32/525

Plaats een reactie