Pijnbestrijding: Pethidine

Aangezien we de meest voorkomende medicamenteuze pijnstilling tijdens een bevalling, de ruggenprik, al behandeld hebben, gaan we over naar de andere vormen van pijnstilling. Pethidine is daar een van.

Wat is pethidine?
Pethidine is een morfineachtige stof die wordt geïnjecteerd in de bil of het bovenbeen. Soms wordt het ook gecombineerd met een slaapmiddel. Hier is geen anesthesist voor nodig, maar pethidine wordt wel enkel in het ziekenhuis toegediend. (KNOV, 2014; Geboortecentrum Wonderwereld, 2015).

De werking
Binnen een half uur zal je het effect van pethidine gaan merken en het is ongeveer 2 tot 4 uur werkzaam. Pethidine haalt de topjes van de pijn eraf. Het zorgt er dus niet voor dat je helemaal geen pijn meer voelt. Wel is het zo dat de pijn minder wordt, waardoor je vaak beter kunt ontspannen. Tevens kun je van pethidine slaperig worden of zelfs in slaap vallen. (Geboortecentrum Wonderwereld, 2015; KNOV, 2014; Ouders van nu, s.a.).

Wanneer wordt het gegeven?
Pethidine wordt toegediend tijdens de ontsluitingsfase en dus niet als je gaat persen. Dit wordt gedaan, omdat pethidine ook bij je kindje terecht komt, die daar tevens slaperig van kan worden en pethidine kan ook effect hebben op de ademhaling van het kindje. Als pethidine nog werkzaam is bij het kindje direct na de geboorte, kan het spierslapte en ademhalingsproblemen te weeg brengen en mogelijk een opname op de kinderafdeling tot gevolg hebben. Ook kan er eventueel door de kinderarts voor gekozen worden om je kindje een soort tegenstof, Naloxan, te geven na de bevalling, indien er problemen optreden. (Haga ziekenhuis, s.a.; Ouders van nu, s.a.; KNOV, 2014)

Bijwerkingen
Ook pethidine kent mogelijke bijwerkingen: misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Aangezien de pethidine dus door de placenta bij je kindje terecht komt, kan je kindje ook last krijgen van deze bijwerkingen. Tevens werkt het immuunsysteem van je kindje nog minder goed en duurt het bij je kindje dus veel langer voordat de pethidine uit zijn of haar systeem is. (Haga ziekenhuis, s.a.).

Voordelen van pethidine (KNOV, 2014)
– Pethidine kan op elk moment van de dag gegeven worden
– Door de slaperigheid veroorzaakt door pethidine, kun je beter ontspannen en zelfs soms wat bij
rusten.
– Geen prik in je rug nodig
– Geen anesthesist nodig

Nadelen van pethidine (KNOV, 2014; Ouders van nu, s.a.; Schutte & Krommendijk, 2009)
– Slechts 1/3 van de vrouwen is positief over het pijnstillende effect van pethidine
– Pethidine kan je suf en slaperig maken, waardoor je de bevalling niet meer bewust meemaakt, maar wel kan ontspannen.
– Je mag niet meer rondlopen als je pethidine toegediend hebt gekregen, aangezien je door de slaperigheid kunt vallen.
– Pethidine komt ook bij je kindje terecht en maakt je kindje dus ook slaperig. Dit kan na de geboorte spierslapte, borstvoedings- en ademhalingsproblemen te weeg brengen.
– Doordat je kindje in de baarmoeder ook suf en slaperig wordt, kan dit ook invloed hebben op de harttonen van het kindje. Daarom wordt je bij toediening van pethidine altijd aangesloten op een CTG om deze goed in de gaten te kunnen houden.
– Pethidine werkt pas na ongeveer een half uur.
– Pethidine werkt maar 2 tot 4 uur.
– Pethidine wordt slechts gegeven tijdens de ontsluitingsfase. Als de arts denkt dat je binnen 2 uur zult bevallen, wordt het ook niet meer gegeven, omdat het dus effect kan hebben op de ademhaling van je kindje.
– Pethidine wordt niet in elk ziekenhuis gegeven.

Conclusie

Ook pethidine is een medicamenteuze manier van pijnstilling, die niet zonder mogelijke gevolgen is. Zeker voor je kindje kunnen er risico’s vastkleven aan dit middel. Het is prettig om al voor je bevalling op de hoogte te zijn van deze eventuele gevolgen en er goed over na te denken of je deze vorm van pijnstilling wel wilt krijgen, omdat het tijdens de bevalling niet altijd mogelijk is om hier nog helder over na te denken.

Steven Depolo @Flickr
Steven Depolo @Flickr

Bronnen
Geboortecentrum Wonderwereld (2015)
Gevonden op het internet op 2 maart 2015 via http://www.geboortecentrumwonderwereld.nl/injectie-met-pethidine

Haga Ziekenhuis (s.a.)
Gevonden op het internet op 2 maart 2015 via https://www.hagaziekenhuis.nl/media/2376/Pijnbestrijding%20bij%20bevalling.pdf

KNOV (2014) Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? http://deverloskundige.nl/uploads/deverloskundige.nl/knov_client_downloads/42/file/Volledige_folder_pijn_herziening_okt_2014.pdf

Ouders van nu (s.a.)
Gevonden op het internet op 2 maart 2015 via http://www.oudersvannu.nl/zwanger-zijn/week-39/bevalling-kraamtijd/bevalling/pethidine/

Schutte, M.F., & Krommendijk, E.J. (2009) Pijnbestrijding tijdens de bevalling. Gevonden op het internet op 2 maart 2015 via http://www.gelreziekenhuizen.nl/internet/bestanden/afdelingen/gyna-a/openbaar/Pijnbestrijding%20tijdens%20de%20bevalling.pdf

Ziekenhuis (s.a.)
Gevonden op het internet op 2 maart 2015 via http://www.ziekenhuis.nl/behandelingen/p/pijnbestrijding-tijdens-de-bevalling/item793#tabs-3

Advertenties

2 gedachtes over “Pijnbestrijding: Pethidine

  1. Wat ik een beetje mis in dit artikel dat baby’s inderdaad na de bevalling sloom kunnen zijj. En dit effect kan hebben tot 72 uur na de bevalling en dus ook de borstvoeding een start probleem kan geven.

    Like

    1. Dankjewel voor je reactie Jacqueline! Dat het tot 72 uur aan kan houden is voor mij nieuw. Dat het wel degelijk slaperigheid en dus sloomheid mee kan brengen bij de baby heb ik wel vernoemd: ‘Pethidine komt ook bij je kindje terecht en maakt je kindje dus ook slaperig. Dit kan na de geboorte spierslapte, borstvoedings- en ademhalingsproblemen te weeg brengen.’ Daarmee heb ik dus ook inderdaad benoemd dat het wel degelijk effect kan hebben op de bevalling. Misschien niet heel expliciet, maar het staat er wel :)!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s