Infacol

Veel pasgeborene baby’s hebben er last van: darmkrampjes. Sta je dan als kersverse papa en mama met een huilend kindje in je armen die je niet stil krijgt, wat je ook probeert. Een heel machteloos gevoel waar je graag een oplossing voor vindt. Regelmatig hoor ik dan dat er Infacol wordt aangeraden. Wat is infacol? En veel belangrijker nog: helpt het echt tegen darmkrampjes?

Wat is Infacol?
Infacol zijn druppeltjes die je voor de voeding (zowel borst- als flesvoeding) kunt geven vanaf de geboorte. Deze druppeltjes zouden het effect hebben dat gasbelletjes die in de darmen van het kindje zitten aan elkaar gaan zitten zodat er grote gasbellen ontstaan. De darmen van het kindje zouden grotere gasbellen makkelijker kunnen afvoeren dan al die kleine gasbelletjes, waardoor krampen zouden verminderen. (Infacol, 2013)

Ingrediënten (De online apotheek, 2015)

1 Het hoofd bestandsdeel van Infacol is Simeticon. Simeticon is een middel dat gebruikt wordt bij een overmaat aan darmgassen. (BCFI, 2010; Laekeman et al, 2000)
2 Natriumsacharine: een zoetstof.
3 Hypromellose: een bevochtigingsmiddel.
4 Sinaaasappelsmaak.
5 methyl hydroxybenzoate: een conserveermiddel
6 propyl hydroxybenzoate: een conserveermiddel
7 Gezuiverd water

Veel middeltjes dus in deze Infacol, waarvan ik me afvraag of je dit echt al vanaf de geboorte aan je kindje wilt geven.

Wetenschappelijk onderzoek
Wanneer je kindje veel last heeft van darmkrampjes en je je zo machteloos voelt begrijp ik dat je op zoek bent naar een middeltje dat de krampjes verlicht. Wanneer je huisarts, verloskundige, kraamverzorgster of verpleegkundige dan Infacol aanraad, snap ik dat je dit wilt proberen.
Echter naar Infacol is al regelmatig (klein) onderzoek gedaan en daaruit is naar voren gekomen dat Infacol niet werkt tegen darmkrampjes. (NCJ, s.a.; Johnsen, Cocker & Chang, 2015) Het zou uiteraard het beste zijn als er nog groot onderzoek naar gedaan wordt, maar op dit moment lijkt Infacol niet te werken. Infacol zou net zo veel effect hebben als een placebo. (Metcalf, Irons, Sher & Young, 1994) Het lijkt er op dat het gas niet de oorzaak is van de krampjes, maar een symptoom van het inslikken van lucht en darmkrampen. Infacol zou dus, wanneer het enkel richt op de vermindering van gasontwikkeling, geen effectief hulpmiddel zijn om krampen te verminderen, enkel om het symptoom te verminderen: gas. (Roberts, Ostapchuk & O’brien 2004)

Conclusie
Darmkrampjes zijn heel erg vervelend. Je staat er bij en kijkt er naar en wil heel graag iets doen om de pijn te verlichten. Echter is Infacol geen middel wat ik zou aanraden. Dit middeltje heeft op dit moment volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken geen effect en tevens zitten er veel stofjes in die je je kindje (nog) niet zou moeten willen geven. Wat kun je dan wel doen? Lees hiervoor mijn post over darmkrampjes: https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2015/11/09/darmkrampjes/

 

9456683444_90cc24f7d4_o
Bron: Cheon Fong Liew @ Flickr

Bronnen
BCFI (2010) Gecommentarieerd geneesmiddelen repertorium.

De online apotheek (2015)
Gevonden op het internet op 21 juli 2017 via http://www.de-online-apotheek.com/infacol-50-ml.html

Infacol (2013)
Gevonden op het internet op 21 juli 2017 via http://www.infacol.nl/infacol.html

Johnson, J., Cocker, K., & Chang, E. (2015) Infantile Colic: Recognition and Treatment. American Family Physician, 92(7), 577-582.

Laeman, G., de Rijdt, T., de Vriese, V., Geukens, J., Jorens, P., Provost, C., Spitz, B., & van Gool, D. (2000) Geneesmiddelen bij zwangerschap deel 2. Leuven: Acco.

Metcalf, T.J., Irons, T.G., Sher, L.D., & Young, P.C. (1994) Simethicone in the Treatment of Infant Colic: A Randomized, Placebo-Controlled, Multicenter Trial. Pedriatics, 94(1).

NCJ (s.a.)
Gevonden op het internet op 21 juli 2017 via https://www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn/?richtlijn=21&rlpag=805

Roberts, D.M., Ostapchuck, M., & O’brien, J. (2004) Infantile Colic. Am Fam Physician, 70(4), 735-740.

5 gedachtes over “Infacol

  1. Wat een leuk blog! Heel leuk om vanuit diverse bronnen informatie te krijgen om zelf een beeld te vormen.

    Vanuit een klinische achtergrond was ik benieuwd naar de totstandkoming van het oordeel dat Infacol niet werkt.

    De systematische overzichtsstudie (systematic review) waar de conclusie uit voortkomt is niet van grote omvang (3 studies geïncludeerd) en er zijn relatief weinig proefpersonen betrokken geweest (nog geen 300 als ik me niet vergis). Bij een conclusie of iets wel of niet werkt zou wellicht meer voorichtigheid passend zijn. Zoals de auteurs van de SR zelf ook al zeggen: meer onderzoek en vergelijkbare uitkomstmaten is zeer nodig. Helemaal mee eens.

    Ik ga de rest vd blog nog even lezen. Helemaal leuk!

    Mvg,
    B.

    Like

    1. Hoi!
      Leuk dat je mijn blog in de gaten houdt 🙂

      Wat betreft de conclusie. Ja, meer onderzoek zou inderdaad passend zijn. Echter ben ik van mening dat wanneer er nu verscheidene (al zijn het kleine) onderzoeken naar gedaan zijn die allemaal zeggen dat het niet werkt. Het geen goed idee is om dit product aan te raden, zeker gezien de verschillende stoffen die er in zitten. Ik zal de tekst aanpassen om dit duidelijker te maken 🙂

      Like

  2. Een andere visie over de mogelijke oorzaak van darmkrampjes kun je zoeken in de prenatale psychologie.
    Mijn Nucleus visie over enkele oorzaken zijn o.a. spanning van moeder over borstvoeding en de koppeling met oxitocine als inleidend middel, die uiteraard met de baby en borstvoeding wordt uitgewisseld. Want ook dit is krampmiddel voor opwekking van weeën.
    Eigen ervaring is, toen borstvoeding stopte, stopte het huilen ( was huilbaby bij mijn tweede zoon,die ingeleid was. Interessant detail: hij kon ook niet, veel later, tegen tijdsdruk een reden voor de inleiding…..).

    Like

  3. Nou ik ben echt zeer tevreden met dit product. Ik geef het mijn zoontje van 11 weken en ik zie na een paar dagen gebruik al enorme verandering. Hij krijst niet meer, wordt niet meer rood, overstrekken doet hij nog amper en ik heb zelfs het idee dat hij nu beter poept. Hij sabbelt wel nog veel op zijn handjes, maar misschien vindt hij dit gewoon rustgevend. Hij krijgt namelijk 5x170ml per dag, dus aan zijn voeding ligt het niet. Maar goed elk kind is anders.. maar ik ben er zeer content mee. Ik gebruik nu ook jhbm, dat zal ook wel met zijn betere ontlasting te maken hebben.. want hij had erg last van spugen en maagzuur. Daar krijgt hij nu ook medicijnen voor en dat begint nu ook aan te slaan. Soms moet je gewoon echt even geduld hebben met het gebruik van medicijnen of andere middeltjes en niet na 2/3 dagen zeggen dat het niet werkt.

    Like

Plaats een reactie