Bandenpijn

Een van de meest voorkomende kwaaltjes tijdens de zwangerschap is bandenpijn. Wat is nu eigenlijk bandenpijn? Hoe ontstaat het? En wat helpt de pijn te verlichten?

Wat is bandenpijn?
Je baarmoeder zit in je buik aan verschillende banden vast om je baarmoeder op zijn plaats te kunnen houden. Aan het begin van de zwangerschap zijn deze banden dik en kort. Door de groei van je baarmoeder kan er een behoorlijke druk op deze banden komen te staan en worden deze banden flexibeler en uitgerekt. Als je beweegt, moeten de banden plotseling nog iets verder uitrekken, waardoor er pijn kan ontstaan. Bandenpijn is normaal en niet gevaarlijk voor jou of je kindje. (WebMD, 2014; Babycentre, 2015)

Hoe voelt bandenpijn?
Meestal voelt bandenpijn als een scherpe pijn/kramp aan de onderkant van je buik, rondom je schaambot en kan zelfs doortrekken naar je vagina en lies. De pijn kan ook vanuit je rug of de zijkant van je buik komen. Meestal is bandenpijn een korte, hevige pijn, waarna het weer weg zakt, maar soms houdt het langere tijd aan. Meestal heb je meer last aan een kant van je buik (recht, aangezien de baarmoeder iets meer naar rechts ligt), maar het kan aan beide kanten voorkomen. (Murry, 2014)

Wanneer ontstaat bandenpijn?
Je kunt vanaf heel vroeg in de zwangerschap al last hebben van bandenpijn, zeker als je niet voor het eerst zwanger bent. Bij een tweede (of meer) zwangerschap, zijn je buikspieren als eens uitgerekt geweest en daarmee minder ondersteunend. Er komt dan nog wat meer druk te staan op de banden om de baarmoeder te ondersteunen. Meestal ontstaat het rond de 20 weken, aangezien je baarmoeder dan het hardste groeit. Het kan tevens je hele zwangerschap aanhouden, maar het kan ook heel kortdurend zijn. (24baby, s.a.)

Hoe kan je de pijn voorkomen/verlichten? (24baby, s.a.; WebMD, 2014)

Voorkomen
– De pijn komt meestal opzetten tijdens plotselinge bewegingen. Verstandig is dan ook om deze plotselinge bewegingen te vermijden. Sta dus bijvoorbeeld rustig op van de bank.
– Ondersteun je buik bij het opstaan/niesen/hoesten.
– Als je van te voren weet dat je pijn krijgt tijdens bijvoorbeeld lange wandelingen, kun je een ondersteunende (onder)broek aantrekken of desnoods een strakke ondersteunende sjaal onder je buik knopen.
– Sporten is goed tijdens je zwangerschap, dus dit kun je ook blijven doen met bandenpijn, in de mate waarin het mogelijk is. Mocht je te veel last krijgen, probeer dan de inspanning te verkleinen of wat korter te sporten.

Verlichten
– Mocht je last hebben van bandenpijn kan warmte vaak goed helpen. Een warme douche of een warme kruik kunnen verlichten bieden.
– Bandenpijn kun je ook verlichten door rust te nemen.

Conclusie
Bandenpijn is niet erg of schadelijk, maar wel heel erg vervelend en kan tevens heel erg pijnlijk zijn! Gelukkig zijn er manieren om bandenpijn te verlichten of te voorkomen. Luisteren naar je lichaam is daarbij erg belangrijk.

Robin Salman @Flickr.jpg
Bron: Robin Salman @Flickr

Bronnen
24baby (s.a.)
Gevonden op het internet op 8 juni 2016 via http://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapskwaaltjes/bandenpijn-tijdens-zwangerschap/

Babycentre (2015)
Gevonden op het internet op 8 juni 2016 via http://www.babycentre.co.uk/a205/round-ligament-pain-in-pregnancy

Murry, M. (2014) Round ligament pain: Understanding this pregnancy complaint. Gevonden op het internet op 8 juni 2016 via http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-blog/round-ligament-pain/bgp-20111536

WebMD (2014)
Gevonden op het internet op 8 juni 2016 via http://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-round-ligament-pain?page=2

3 gedachtes over “Bandenpijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s