Vis tijdens de zwangerschap

Vette vis eten is heel gezond! Dit is altijd al heel gezond voor je, maar tijdens de zwangerschap help je er tevens je kindje een handje mee. Waarom is vette vis gezond, wat doet het voor je kindje en welke vissen kun je eten en welke kun je beter laten staan?

Vette vis is gezond
Dat vette vis gezond voor je is weten we eigenlijk allemaal wel, maar waar is het eigenlijk goed voor? In vette vis zitten onverzadigde vetzuren: DHA en EPA. Uit onderzoek komt naar voren dat deze vetzuren je mogelijk zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Voor je ongeboren kindje heeft het nog een extra effect: een betere ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Heel belangrijk dus die vette vis! Vandaar dat, ook tijdens de zwangerschap, het advies geldt om 2 keer per week vis te eten, waarvan minimaal 1 keer vette vis. De vetzuren zijn veel minder aanwezig in niet vette vis, vandaar dat vette vis wordt gezien als betere vis. De voordelen van de vetzuren uit vette vis worden niet gevonden bij het gebruik van capsules met visvetzuren. (Voedingscentrum, s.a.a.; Voedingscentrum, s.a.b.)

Welke vis kun je wel/niet eten tijdens je zwangerschap?
Het is allemaal maar lastig. Welke vis mag je nu wel eten en welke vis niet? En waarom eigenlijk? Om dit allemaal wat duidelijker te maken zal ik een overzicht geven.

Rauwe schelp- en schaaldieren NIET
Rauwe schelp- en schaaldieren kun je beter laten staan, aangezien je hierbij kans loopt om de bacterie Listeria tegen te komen. Een besmetting met Listeria kan tijdens de zwangerschap leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Wanneer je deze schelp- en schaaldieren goed verhit kun je ze met een gerust hart eten. (RIVM, s.a.)

Sushi met rauwe vis NIET
Sushi kun je prima eten tijdens de zwangerschap, maar niet de varianten met rauwe vis. Van de rauwe vis is namelijk niet duidelijk of deze vis vers was of misschien tot voorverpakt (evt. in vacuüm). Gelukkig staan er bij de meeste sushi restaurants bij welke sushi je als zwangere wel of niet kunt eten. (UZ Leuven, 2015)

Voorverpakte vis WEL
Voorverpakte vis die je nog moet bakken kun je prima eten. Deze vis verhit je namelijk voldoende, waardoor mogelijke bacteriën geen kans maken.

Roofvissen NIET
Roofvissen, zoals tonijn, snoek, snoekbaars, zwaardvis, haai en koningsmakreel, kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap. In deze roofvissen kunnen zware metalen en dioxines zitten. (Voedingscentrum, s.a.a.)

Tonijn uit blik WEL
Tonijn uit blik is een uitzonderingsgeval. Verse tonijn kan zware metalen en dioxines bevatten, maar tonijn uit blik bevat dit in veel kleinere hoeveelheden. Tonijn uit blik zijn namelijk jonge vissen. (Davitamon, 2013; Voedingscentrum, s.a.a)

Gerookte vis uit de koeling NIET
Ook gerookte vis uit de koeling kan besmet zijn met Listeria. Gerookte vis uit de koeling is zo verpakt (meestal vacuüm), dat het lang bewaard kan blijven. Mocht de Listeria bacterie aanwezig zijn op deze vis, krijgt deze uitgebreid de kans om zich te vermeerderen, waardoor er schadelijke hoeveelheden Listeria op de vis kunnen zitten. Mocht je deze kant en klare gerookte vis willen verhitten, kan dit wel. Als je de gerookte vis verhit, doodt je de Listeria bacterie alsnog. Een andere optie is om gerookte vis vers bij de visboer te halen (dus niet kant-en-klaar en vacuümverpakt), deze kun je met een gerust hart eten. (Voedingscentrum, s.a.a; Voedingscentrum, s.a.c.; Visbureau, 2016; Ouders van nu, 2013)

Wilde paling NIET
Wilde paling kun je tijdens je zwangerschap ook beter achter wege laten, aangezien hier opnieuw zware metalen en dioxines in kunnen zitten. Kweekpaling daarentegen kun je wel veilig nuttigen. Let hierbij wel op dat het dus geen voorverpakte gerookte paling is. (Voedingscentrum, s.a.a.; Visbureau, 2016)

Niet meer dan 2 keer per week
Het advies vanuit het voedingscentrum luidt om 2 keer per week vis te eten, maar ook niet meer dan 2 keer per week. In vis kunnen, zoals hierboven al benoemd, dioxines en zware metalen voorkomen. Deze kunnen, indien in grote getalen, schade veroorzaken aan je gezondheid. Wanneer je 2 keer in de week vis eet en tijdens de zwangerschap geen roofvissen, waar grotere hoeveelheden van dioxines en zware metalen in voorkomen, haal je meer gezondheidswinst dan dat de kans is dat je schade oploopt omwille van de dioxines en zware metalen. (Voedingscentrum, s.a.b.)

Conclusie
Dat vis gezond is weten we eigenlijk allemaal. Lastiger is om te bepalen wat je tijdens je zwangerschap wel of niet aan vis kunt eten. In bovenstaand stuk een overzicht om het net wat makkelijker te maken en tevens de redenatie waarom je dit wel of beter niet kunt eten.

Ján Sokoly @Flickr.jpg
Bron: Ján Sokoly @Flickr

Bronnen
Davitamon (2013)
Gevonden op het internet op 2 mei 2016 via http://www.davitamon.nl/zwanger/tijdens-zwangerschap/pas-op/vis-schaaldieren/

Ouders van nu (2013)
Gevonden op het internet op 3 mei 2016 via http://www.oudersvannu.nl/experts/lilian-hentzen/welke-vis-mag-je-tijdens-je-zwangerschap/

RIVM (s.a.)
Gevonden op het internet op 2 mei 2016 via http://www.rivm.nl/Onderwerpen/L/Listeriose/Listeriose_en_zwangerschap

UZ Leuven (2015)
Gevonden op het internet op 2 mei 2016 via https://www.uzleuven.be/voeding-tijdens-zwangerschap/veelgestelde-vragen-over-voeding-tijdens-zwangerschap#Welkevisenschaalenschelpdierenzoalsoestersmosselennbspmogennietgegetenwordentijdensdezwangerschap

Visbureau (2016)
Gevonden op het internet op 2 mei 2016 via http://www.visbureau.nl/gezondheid/vis_en_zwangerschap/

Voedingscentrum (s.a.a.)
Gevonden op het internet op 2 mei 2016 via http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/lekker-vis-eten-tijdens-de-zwangerschap.aspx

Voedingscentrum (s.a.b.)
Gevonden op het internet op 2 mei 2016 via http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/zet-vette-vis-op-je-weekmenu.aspx

Voedingscentrum (s.a.c.)
Gevonden op het internet op 2 mei 2016 via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/listeria.aspx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s