Voetreflexologie

Er wordt regelmatig overgesproken: voetreflexologie. Maar wat is het eigenlijk en hoe kun je het toepassen tijdens de zwangerschap?

Wat is voetreflexologie?
Voetreflexologie is een vorm van massage die wordt toegepast op de voeten en soms ook onderbenen. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat reflexpunten in je voeten in verbinding staan met andere lichaamsdelen. Door deze reflexpunten te masseren en te stimuleren, raken de andere lichaamsdelen terug in balans. Dit kan komen doordat er een beter doorbloeding ontstaat of bijvoorbeeld omdat er meer afvalstoffen worden afgevoerd. Dit kan zorgen voor ontspanning, maar kan er ook voor zorgen dat bepaalde klachten verminderen. (Hidio, 2016; Floor Tuinstra, 2016)

Vermindering van zwangerschapsklachten
Voetreflexologie kan helpen om bepaalde zwangerschapsklachten te verminderen. Zo kan het bijvoorbeeld helpen bij de volgende kwaaltjes (Hidio, 2016; Voetreflex-praktijk, s.a.):
– (herhalende) blaasontstekingen
– Slaapproblemen
– Misselijkheid
– Maagzuur
– Rugpijn
– Obstipatie
– Stemmingswisselingen
– Oedeem
– Licht verhoogde bloeddruk

De bevalling
Zoals ik ook al vertelde in de blog over ‘Wat als de bevalling op zich laat wachten?’, kan voetreflexologie er ook voor zorgen dat je lichaam het juiste steuntje in de rug krijgt om de bevalling op gang te laten komen. Waarschijnlijk zorgt voetreflexologie er voor dat je lichaam goed ontspant, waardoor de bevalling start. (CJG Hoogezand-Sappemeer, 2016)

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn verschillende studies gedaan naar voetreflexologie, maar deze zijn van wisselende kwaliteit. Om echt bewezen uitspraken te kunnen doen over voetreflexologie zou er dus nog meer onderzoek naar gedaan moeten worden. Voor nu lijkt het er op dat voetreflexologie pijn zou kunnen verminderen, zou kunnen zorgen voor goede ontspanning, de bloedtoevoer naar bepaalde organen kunnen vermeerderen en tevens angst zou kunnen verminderen. (Kunz & Kunz, 2008) Tevens zou het inderdaad kunnen zorgen voor een lagere bloeddruk (McCullough et al, 2014).

Kosten
Door sommige verzekeraars worden de behandelingen gedeeltelijk of volledig vergoed. Een sessie kost meestal tussen de 40 en 75 euro per uur.

Bron Buychinaherb
Bron: Buychinaherb.com

 

Bronnen
CJG Hoogezand-Sappemeer (2016)
Gevonden op het internet op 5 april 2016 via http://cjghoogezand-sappemeer.nl/wat-kun-je-doen-om-de-bevalling-te-laten-beginnen-0

Floor Tuinstra (2016)
Gevonden op het internet op 5 april 2016 via http://floortuinstra.nl/welkom/voetreflexologie-den-haag/

Hidio (2016)
Gevonden op het internet op 5 april 2016 via http://www.hidio.nl/voetreflexologie/

Kunz, B. & Kunz, K. (2008). Evidence-Based Reflexology for Health Professionals and Researchers. The Reflexology Research Series.

McCullough JE, Liddle SD, Sinclair M, Close C, Hughes CM. (2014). The physiological and biochemical outcomes associated with a reflexology treatment: a systematic review. Evidence Based Complement Alternative Medicine.

Voetreflex-praktijk (s.a.)
Gevonden op het internet op 5 april 2016 via http://www.voetreflex-praktijk.nl/zwangerschap.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s