Navelverzorging

Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Er blijft een klein stukje van de navelstreng achter. Dit noemen wij de navelstomp. Er wordt veel verschillende informatie verteld over wat de beste manier is om de navelstomp te verzorgen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk in elkaar? Wat kun je het beste doen of juist laten?

De navelstomp
Direct na de geboorte bestaat de navelstomp uit doorzichtige gelei. Binnen enkele dagen begint de navelstomp in te drogen en wordt deze helemaal zwart, totdat deze vanzelf, samen met de navelklem, afvalt. (Ouders van nu, s.a.) De navelstreng valt meestal binnen 15 dagen na de geboorte af. Het kan zijn dat het navelstompje nog wat nabloedt na het afvallen, dit is normaal. (Kind en gezin, s.a.)

De verzorging
De ene persoon raadt je aan om de navelstomp elke dag te ontsmetten. De andere persoon zegt dat je de navelstomp het best in de luier kunt laten drogen. De ander zegt dat je de navelstomp enkel hoeft te wassen. Al deze wisselende adviezen maken het er niet gemakkelijker op, maar wat is nu de juiste manier van verzorging van de navel?

Alcohol vs. Navelstomp laten drogen
Er is onderzoek gedaan naar wat de beste manier is om de navelstomp te verzorgen. Vroeger werd elke navel met alcohol schoongemaakt. Dit werd gedaan om infecties te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat er door de alcohol niet significant minder infecties te zien waren in vergelijking met het simpelweg drooghouden van de navelstomp. Sterker nog, door de alcohol worden de goede bacteriën ook vernietigd. Deze normale, goede, bacteriën zijn juist nodig om de navelstomp te helpen in te drogen en uiteindelijk af te vallen. Wat er dan ook werd gezien is dat door het toepassen van alcohol, het langer duurde voordat de navelstomp afviel. Het is dus goed om de navelstomp gewoon te wassen met water, wanneer je je kindje in bad laat gaan en daarna de navelstomp deppend te drogen. Regelmatig de navelstomp aan de lucht laten drogen is ook zeer bevorderlijk. Dit is voldoende verzorging voor de gezonde navelstomp. (Van der Goes, Daemers, Kateman & Amelink-Verburg, 2004; Zupan, Garner, Omari, 2007).

In of uit de luier
Ook over het drooghouden van de navel in of buiten de luier zijn wisselende meningen te vinden. De wegwerp luiers zijn gemaakt van plastic en daardoor blijft het milieu binnen de luier vochtig. Om die reden zou ik er voor kiezen om de navelstomp buiten de luier te houden. Tevens is het vaak zo dat jongetjes gemakkelijk tegen de navelstomp plassen, mocht de navelstomp zich in de luier bevinden, hierdoor kan de navelstomp ook moeilijker indrogen. (Kind en gezin, s.a.;

Teken van infectie
Mocht de navelstomp tekenen van infectie vertonen is het natuurlijk een ander verhaal. Dan kan het wel helpen om de navelstomp een maal per dag te dempen met chloorhexidine 0,5% in 70% alcohol. Deze bevindt zich vaak ook in het kraampakket. Het kan ook helpen om wat moedermelk op het naveltje te druppelen, aangezien in moedermelk veel antistoffen zitten. Al komen navelinfecties in welvarende landen eigenlijk zelden voor. Mocht je toch een infectie vermoeden, kan er soms meer nodig zijn dan enkel alcohol en eventueel moedermelk, je mag altijd contact opnemen met de verloskundige of de huisarts. (Van der Goes e.a., 2004).

Conclusie
Dat de navelstomp elke dag standaard schoon gemaakt moet worden met alcohol is achterhaald. Het is juist beter om de navelstomp gewoon schoon te maken en te laten drogen aan de lucht. Op deze manier valt de navelstomp sneller af.

Jencu @Flickr.jpg
Bron: Jencu @Flickr

Bronnen

Kind en gezin (s.a.)
Gevonden op het internet op 22 maart 2016 via http://www.kindengezin.be/verzorging/elke-dag/navel/

Ouders van nu (s.a.)
Gevonden op het internet op 22 maart 2016 via http://www.oudersvannu.nl/baby/1-maand/gezondheid-verzorging/verzorging/navel-van-een-pasgeboren-baby/

Van der Goes, B.Y., Daemers, D.O.A., Kateman, H., Amelink-Verburg, M.P. (2004). KNOV standaard: Hygiëne en infectiepreventie in de eerstelijns verloskundige praktijk. Bilthoven.
Zupan, J., Garner, P., Omari, A.A.A. (2007) Topical umbilical cord care at birth (Review). The Cochrane Library, 2007, issue 4.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s