Wat als de bevalling op zich laat wachten?

Eindelijk ben je 40 weken zwanger, de uitgerekende datum, maar je kindje laat nog even op zich wachten. Sterker nog, een week later heeft je kindje zich nog niet aangediend en komen de 42 weken wel heel dichtbij. Hoe kun je de natuur een handje helpen?

Beweging
Ik raad het vaak aan, zeker als ik net iemand gestript heb: een goede wandeling. Door te wandelen of te bewegen komt er meer druk op je baarmoederhals. Het hoofdje kan beter aanduwen. Hierdoor kunnen er hormonen vrijkomen die de bevalling kunnen laten starten. (Babycentre, 2014).

Seks
Zolang je vliezen nog niet gebroken zijn, kan ook seks je een handje op weg helpen. Met seks komen er bepaalde hormonen vrij (indien je partner werkelijk een orgasme krijgt): prostaglandines, die ook gebruikt worden om je baarmoedermond te rijpen. Bovendien raak je van seks ontspannen en ontspanning kan er altijd voor zorgen dat je bevalling op gang komt. Als je zelf ook een orgasme krijgt komen er nog meer hormonen vrij: oxytocine, die er voor kunnen zorgen dat de weeën starten. Wetenschappelijk bewijs is er niet voor, maar baat het niet dan schaadt het niet! Logisch klinkt het in ieder geval wel. (Webmd, 2014; CJG Hoogezand-Sappemeer, 2016)

Tepelstimulatie
Sommige verloskundigen raden dit aan elke zwangere aan. Tepelstimulatie kan er ook voor zorgen dat je bevalling op gang komt. Door het stimuleren van je tepels komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon kan er voor zorgen dat je lichaam weeën gaat maken. (CJG Hoogezand-Sappemeer, 2016)

Voetreflexologie
is een methode waarbij je voeten worden gemasseerd. In je voeten zitten drukpunten. De spieren en organen in je lichaam zijn verbonden met de drukpunten op je voeten. Door je voeten te masseren en daarbij speciale aandacht te hebben voor bepaalde drukpunten, kunnen bepaalde organen en spieren ontspannen. Zo ook bijvoorbeeld je baarmoeder en door deze ontspanning kan je bevalling op gang komen. Aan voetreflexologie zijn geen risico’s verbonden. Wel is het zo dat je dit door iemand moet laten uitvoeren die hier ook een opleiding voor heeft gedaan, zodat het optimaal effect heeft. Helaas is ook hiernaar is nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek verricht. (CJG Hoogezand-Sappemeer, 2016).

Acupunctuur
Bij acupunctuur worden er dunne naaldjes op bepaalde plaatsen op je lichaam gezet. Dit zijn plaatsen waar energie langs vloeit. Door het aanbrengen van naaldjes kan de energiestroom beïnvloedt worden. (Acupunctuur, s.a.) Acupunctuur zou kunnen helpen om de bevalling op gang te brengen, maar zeker zijn we daar nog niet van. Er is op dit moment onvoldoende bewijs voor en er zou dus meer onderzoek naar gedaan moeten worden. (Smith, Crowther & Grant, 2013) Wel wordt het opwekken van de bevalling door de WHO aangedragen als indicatie waarvoor acupunctuur gebruikt kan en mag worden. (Acupunctuur, s.a.) Wil je weten wat acupunctuur nog meer voor je kan doen? https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2015/08/20/acupunctuur/

Voedingsmiddelen (Mens en gezondheid, 2016)
De meeste tips worden toch wel uitgedeeld in het eten/drinken van bepaalde voedingsmiddelen. Deze zijn helaas ook allemaal niet onderzocht.
– Pittig eten zou kunnen helpen, aangezien het je darmen prikkelt.
– Het eten van het hart van een ananas kan helpen, aangezien hier een bepaald stofje in zit: kinine. Maar dit kun je beter achterwege laten, want een kindje reageert hier gemakkelijk op door te poepen in het vruchtwater.
– Frambozenbladthee drinken kan ook helpen de bevalling op te starten. Frambozenblad zou de spieren van de baarmoeder versterken, waardoor ze ook sneller en krachtiger samen kunnen trekken.

Strippen
Bij strippen voert de verloskundige een inwendig onderzoek uit waarbij ze de vliezen losweekt van de baarmoederhals. Hierdoor komen er hormonen vrij, die de bevalling een duwtje in de goede richting kan geven. Meer weten over strippen? https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2014/11/28/do-or-dont-strippen/

Conclusie
Naar de meeste van deze methodes is dus nog weinig tot geen onderzoek gedaan. Hierdoor weet je nog niet of het wel nut kan hebben. Aan de andere kant zou het dus nog altijd wel nuttig kunnen zijn. Proberen kan in ieder geval geen kwaad en de werking klinkt bij de meeste methodes eigenlijk best logisch!

J.K. Califf @Flickr
Bron: J.K. Califf @ Flickr

Bronnen
Acupunctuur (s.a.)
Gevonden op het internet op 4 maart 2016 via http://www.acupunctuur.nl/

Babycentre (2014)
Gevonden op het internet op 8 maart 2016 via http://www.babycentre.co.uk/a567272/bringing-on-labour-an-overview

CJG Hoogezand-Sappemeer (2016)
Gevonden op het internet op 8 maart 2016 via http://cjghoogezand-sappemeer.nl/wat-kun-je-doen-om-de-bevalling-te-laten-beginnen-0

Mens en gezondheid (2016)
Gevonden op het internet op 8 maart 2016 via http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/121351-natuurlijke-manieren-om-de-weeen-op-te-wekken.html

Smith, C.A., Crowther, C.A., & Grant, S.J. (2013) Acupuncture for induction of labour. Gevonden op het internet op 4 maart 2016 via http://www.cochrane.org/CD002962/PREG_acupuncture-for-induction-of-labour

Webmd (2014)
Gevonden op het internet op 8 maart 2016 via http://www.webmd.com/baby/inducing-labor-naturally-can-it-be-done

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s