Integrale zorg

Integrale zorg, elke dag hoor je er wel iets over voorbij komen en terecht! Want is integrale zorg wel de oplossing? Het is een mooi idee: betere samenwerking tussen de eerste lijn (verloskundigenpraktijken) en de 2e lijn (het ziekenhuis). Maar hoe ze dit tot stand willen gaan brengen, is wel heel drastisch.

Waarom integrale zorg?
De aanleiding om de geboortezorg om te gooien is de hoge perinatale sterfte (overlijden van baby’s vanaf 22 weken zwangerschap tot 7 dagen na de geboorte) in ons land. In 2009 is er een studie gepubliceerd over de perinatale sterftecijfers. Niemand weet precies waarom die in ons land hoger zijn. Is het omdat in andere landen anders geteld word, bijvoorbeeld pas vanaf 28 weken zwangerschap? Zo kun je in ons land bijvoorbeeld de zwangerschap af laten breken tot 24 weken, is dit ook perinatale sterfte? De kans dat een kindje overlijdt wanneer het geboren wordt op 24 weken zwangerschap is natuurlijk groter dan op bijvoorbeeld 28 weken. Is het dan eerlijk dat wij al tellen vanaf 22 weken? Of komt het toch omdat wij thuisbevallingen hanteren, ook in achterstandswijken?

Leuk dus zo’n onderzoek, maar uiteindelijk weten we nog niet waar het vandaan komt. Wel weten we ondertussen dat het perinatale sterftecijfer in ons land daalt, hoewel we ook daarvan niet weten hoe dit komt. Feit is wel dat het sterftecijfer nu dus al daalt, zonder integrale zorg. Maar toch is het hoge perinatale sterftecijfer reden geweest om na te gaan denken tot een hele andere vorm van geboortezorg: integrale zorg.

Wat gaat de integrale zorg inhouden?

De situatie nu
Tot op heden worden gezonde zwangere, met een laag risico op complicaties, begeleidt door de eerstelijns verloskundige, de verloskundige in de verloskundigenpraktijken. De verloskundigen voert een risicoselectie uit, indien zij aangeeft dat er een verhoogd risico is, wordt je voor controle doorgestuurd naar het ziekenhuis. Maar stel dat je gewoon gezond bent en een laag risico hebt, blijf je gedurende je hele zwangerschap, bevalling en het kraambed onder begeleiding van je eigen verloskundige. Hierbij heb je ook keuze vrijheid, gelukkig. Je kunt zelf bepalen bij welke verloskundigenpraktijk je onder controle wilt zijn, je kunt zelf bepalen waar je wilt bevallen (thuis, poliklinisch, geboortecentrum..), je kunt zelf bepalen welke kraamzorgorganisatie je inschakelt.. Kortom, jouw lichaam, jouw baby, jouw keuze.

Integrale zorg
Maar dan komt het idee om de geboortezorg om te gooien. Er moet een betere samenwerking ontstaan tussen de verloskundigenpraktijken en het ziekenhuis. Tevens moet er kostenbesparing optreden. Tot zo ver klinkt het prima, maar dan wordt er gesproken over het laten verdwijnen van de eerstelijns zorg. De geldpot komt bij het ziekenhuis terecht. De verloskundigen uit de verloskundigenpraktijken komen in dienst van het ziekenhuis. Het kan goed zijn, dat in de toekomst voor jou wordt gekozen bij welke verloskundige je terecht komt, er wordt gekozen waar je gaat bevallen en er wordt gekozen welke kraamzorgorganisatie jullie straks van kraamzorg gaat voorzien. De gezonde zwangere, die normaal gezien niet eens in het ziekenhuis hoefde te komen tijdens haar zwangerschap, wordt daar nu wel toe verplicht. Er is namelijk nog niet duidelijk wat er in elke regio aan keuzevrijheid verplicht aanwezig moet blijven. Het kan dus goed zijn dat er in sommige regio’s geen optie meer over blijft tot keuzevrijheid. Misschien is het bijvoorbeeld straks in jouw regio helemaal niet meer mogelijk om thuis te bevallen.
En wat dacht je van de kwaliteit van zorg die de verloskundige dan nog kan bieden? We zitten nu al vast aan flinke protocollen, maar de afspraken worden op dat moment nog strenger en de duidelijke scheidslijn tussen eerstelijns verloskunde en tweedelijns verloskunde verdwijnt. Een onzekere vrouw die even naar het hartje wil luisteren? Daar is op dat moment nog weinig ruimte voor. Iemand die gevallen is even thuis geruststellen, niet zomaar mogelijk.

Is dit de oplossing?
Nee, in mijn ogen niet. Dit is een hele radicale vorm van wijzingen in de geboortezorg. Uiteraard is het ook voor mij belangrijk dat het perinatale sterftecijfer daalt, maar daar is het nu al mee bezig. Er is geen enkel onderzoek waarbij wordt aangetoond dat het sterftecijfer zal dalen indien we integrale zorg invoeren. Het lijkt mij beter om uit te zoeken waar het perinatale sterftecijfer vandaan komt en de bron van het probleem aan te pakken. Wij hebben in ons land een goed werkend, uniek geboortesysteem, die hierdoor in een klap van de kaart wordt geveegd, zonder goede reden.

Mij lijkt het wél een goed idee om de samenwerking tussen de eerste en de tweelijn te versterken, maar dit kan ook op andere manieren. Zo zou het fantastisch zijn als een gynaecoloog bijvoorbeeld 1 keer per week/twee weken spreekuur houdt in een verloskundigenpraktijk. Zo hoeft een gezonde zwangere, mocht het nodig zijn om een consult bij de gynaecoloog te plannen, alsnog niet in een ziekenhuis te komen. Het lijkt mij ook heel goed om als eerstelijns verloskundigen meer scholing te krijgen in het begeleiden van ‘midden’ risico gevallen. Bijvoorbeeld het begeleiden van een baring met de pijnstilling remifentanil of pethidine of het begeleiden van een baring met meconiumhoudend vruchtwater. De begeleiding van de zorg door een eerstelijns verloskundigen staat namelijk niet voor niks voor minder onnodige interventies en daarmee risico’s op complicaties.

Conclusie
In mijn ogen is deze radicale vorm van wijzingen in de geboortezorg niet de oplossing. Om die reden heb ook ik de petitie tot herbezinning ondertekend, wil jij dit ook doen? https://geboortezorg.petities.nl/

Meer lezen?
http://www.keerhettij.nu/webos_net/defhandler.ashx

SONY DSC
Bron: Kristin Klein @Flickr
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s