Het Zikavirus

Er is een hoop over te doen: het Zikavirus. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat is er al over ontdekt en wat is eigenlijk nog helemaal niet zeker?

Wat is het Zikavirus? (RIVM, 2016)
Het Zikavirus is een virus dat kan worden overgedragen door Aedes-muggen. Het Zikavirus kan dan Zikakoorts veroorzaken. Zikakoorts heeft, meestal, een mild verloop. Indien je bent gestoken door een besmette mug, ontstaan de symptomen 3 tot 12 dagen na de muggenbeet. Meestal kent de ziekte een asymptomatisch verloop. Dit houdt in dat je helemaal niet merkt dat je besmet bent met het Zikavirus, dit is het geval bij ¾ besmette personen. Na 2 tot 7 dagen verdwijnen de symptomen weer en herstel je zonder problemen.

De symptomen (RIVM, 2016; GGD, 2016; RTL nieuws, 2016)
Bij slechts ¼ mensen die besmet worden met het Zikavirus ontstaan er dus symptomen. Dit kunnen o.a. de volgende symptomen zijn:
– Koorts. Deze koorts treedt plotseling op, maar wordt niet heel hoog.
– Oogontsteking, zonder etter.
– Hoofdpijn, vooral achter de ogen.
– Algehele malaise
– Spierpijn
– Gewrichtspijn
– Huiduitslag. Dit start vaak in het gezicht, waarna het zich uitbereid naar de rest van het lichaam.

De symptomen lijken erg op de ziektes die veroorzaakt worden door dengue en chikungunya. Dit zijn ziektes die ook door muggen worden overgedragen.

Hoe kun je het oplopen?
Het Zikavirus wordt verspreid door besmette Aedes-muggen. Door gestoken te worden door een besmette mug kun je dus besmet raken met het Zikavirus. In principe kan het virus ook worden overgedragen via bloed, speeksel en sperma, volgens virologen. (RTL Nieuws, 2016). Je kunt het dus niet oplopen door iemand simpelweg een hand te geven of je samen in dezelfde kamer te bevinden.

Wie kan het oplopen? (RTL Nieuws, 2016)
Iedereen kan het Zikavirus krijgen, dus niet alleen zwangere vrouwen. Ook mannen kunnen bijvoorbeeld besmet worden met het Zikavirus.

Waar komt het voor? (RTL Nieuws, 2016; RIVM 2016; GGD, 2016)
In mei 2015 is er een uitbraak in Brazilië. Waar deze uitbraak door is veroorzaakt is nog niet duidelijk. De afgelopen tijd is het virus bezig zich te verspreiden. Op dit moment voornamelijk in Latijns- en Midden Amerika. Wel is ondertussen bijvoorbeeld de eerste persoon in Curaçao besmet geraakt. Het is zeer waarschijnlijk dat het virus zich nog verder zal verspreiden over de tropische gebieden waar de mug leeft.

Op dit moment is het in Nederland nog niet mogelijk om besmet te worden door een besmette mug. De Aedesmug verspreidt in Zuid-Amerika het virus. De tijgermug, die voorkomt in Zuid-Europa, zou ook mogelijk het virus kunnen verspreiden. De tijgermug heeft zich tot op heden nog niet kunnen vestigen in Nederland door o.a. ons klimaat. Een familielid van de tijgermug, de bosmug, bevindt zich wel in Nederland, maar de vraag is of deze mug het Zikavirus ook werkelijk zal kunnen overbrengen. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) denkt dat de kans hierop heel laag is, maar uitsluiten kunnen we het natuurlijk niet. (Mudde, 2016; RTL Nieuws, 2016).

Zika en zwangerschap
Op dit moment zijn er aanwijzingen dat een besmetting met het Zikavirus tijdens de zwangerschap, zou kunnen zorgen voor hersenafwijkingen (o.a. microcefalie) bij het ongeboren kind. Zekerheid is hier nog niet over. Dat wordt op dit moment onderzocht door de WHO.

De vraag is of de hersenafwijkingen werkelijk veroorzaakt worden door het Zikavirus. Zo is het ook mogelijk dat de afwijkingen bij de kinderen ontstaan zijn door een vaccin. Vanaf 2015 hebben alle zwangere vrouwen in Brazilië verplicht een vaccin, Tdap, toegediend gekregen. Het Tdap vaccin is nooit veilig bevonden om te geven aan zwangere vrouwen, het is simpelweg nooit getest. (Trinfinity8, 2016). Deze mogelijkheid is door de regering in Brazilië nog niet onderzocht. Maar het is natuurlijk wel heel frappant dat nu net al deze moeders een vaccin hebben gekregen en dat er dan ineens zoveel hersenafwijkingen worden aangetoond. Het Zikavirus is namelijk niet nieuw, deze werd voor het eerst ontdekt 1947. Dus of het Zikavirus heeft ineens een megamutatie doorgemaakt of het vaccin heeft er mogelijk toch wat mee te maken. Dit moet dus nog goed worden onderzocht.

Behandeling
Het Zikavirus kan op dit moment nog niet behandeld worden. Er bestaat geen vaccin tegen het Zikavirus. Mocht je het Zikavirus eenmaal hebben doorgemaakt, kun je het niet nogmaals oplopen. Je wordt immuun voor het virus. (RTL Nieuws, 2016).

Preventie (RIVM, 2016).
Aangezien het Zikavirus niet te behandelen is, is het belangrijk om besmetting te voorkomen. Ben je zwanger en van plan een reis te maken? Probeer dit uit te stellen tot na je zwangerschap.
Mocht dat echt niet lukken:
– Draag bedekkende kleding. De muggen prikken niet enkel ’s nachts, maar ook overdag.
– Gebruik een antimuggenmiddel met DEET. Tijdens je zwangerschap geen concentraties boven de 30%.
– Slaap onder een klamboe.

Deze maatregelen zijn eigenlijk altijd belangrijk om in acht te nemen mocht je naar een zonnig land op vakantie vertrekken, want muggen verspreiden natuurlijk niet alleen het Zikavirus. Denk ook aan dengue en bijvoorbeeld malaria.

Conclusie
De afgelopen weken komt er geen nieuws voorbij dat niet over het Zikavirus gaat. Het is op dit moment nog niet duidelijk of het Zikavirus werkelijk de afwijkingen bij ongeboren kinderen veroorzaakt. Mogelijk heeft het ingevoerde vaccin in Brazilië er ook wel mee te maken. Tot daar meer duidelijkheid over is, is voorzichtigheid geboden.

4584117897_85ef78d5ce_o.jpg
Bron: Tom @Flickr

Bronnen
GGD (2016)
Gevonden op het internet op 4 februari 2016 via http://www.ggdreisvaccinaties.nl/actueel/uitbraak-zika-virus-midden-en-zuid-amerika

Mudde, T. (2016) WHO: Europa loopt risico op zika. Volkskrant. http://www.volkskrant.nl/wetenschap/who-europa-loopt-risico-op-zika~a4237832/

RIVM (2016)
Gevonden op het internet op 4 februari 2016 via http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zikavirus

RTL Nieuws (2016)
Gevonden op het internet op 3 februari 2016 via http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/zikavirus-acht-feiten-en-fabels

Trinfinity 8 (2016)
Gevonden op het internet op 4 februari 2016 via http://www.trinfinity8.com/zika-virus-mosquitos/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s