Pijnverlichting: steriele waterinjecties

Een tijdje terug heb ik verscheidene manieren van pijnverlichting aangestipt, inclusief de nadelen en voordelen, maar er is nog een vorm van pijnverlichting: de steriele waterinjecties.

Wat zijn steriele waterinjecties?
Steriele waterinjecties is een vorm van pijnverlichting die in Nederland eigenlijk nog niet echt bekend is. In andere landen wordt het wel regelmatig toegepast, bijvoorbeeld in Zweden. Steriele waterinjecties worden vooral toegepast wanneer een barende vrouw pijn ervaart in haar onderrug. Doormiddel van enkele injecties (meestal 4) in de onderhuidse vetlaag, wordt er steriel water ingebracht. Door deze injecties ontstaat er vrijwel direct pijnverlichting. Deze pijnverlichting houdt 1 à 2 uur aan. Daarna kunnen de injecties herhaald worden. (KNOV, 2015).

Hoe de injecties precies zorgen voor pijnstilling is nog niet duidelijk. Hier moet nog meer onderzoek naar verricht worden. Mogelijk zorgt de acute pijn van de injecties voor meer aanmaak van endorfine, maar aan de andere kant werken injecties met andere oplossingen niet. (Martensson, 2013).

Voordelen (KNOV, 2015; Martensson, 2013; Hutton, Kasperink, Rutten, Reitsma & Wainman, 2009)
Hoewel er al verschillende onderzoeken gedaan zijn naar steriele waterinjecties, zijn er nog geen onderzoeken in Nederland uitgevoerd en zijn de onderzoeken nog relatief klein. Toch zijn er al diverse voordelen aan het licht gekomen:
– Steriele waterinjecties is een veilige vorm van pijnverlichting.
– Steriele waterinjecties hebben geen invloed op je kindje. Je hoeft dus ook niet gemonitord te worden en behoudt je bewegingsvrijheid.
– Steriele waterinjecties kunnen overal gegeven worden, ook thuis.
– Bij 85-90% van de vrouwen geeft het effectieve verlichting van de pijn.
– De pijnverlichting treedt snel op.
– De injecties hebben geen invloed op de voortgang baring.
– Mogelijk een daling in het aantal keizersnedes (-50%). Al moet dit nog beter onderzocht worden.
– Geen bijwerkingen.
– Het is een goedkope vorm van pijnverlichting.
– De behandeling kan herhaald worden.
– Effectieve dan acupunctuur en TENS.

Nadelen/mogelijke complicaties
Op dit moment zijn verloskundigen in principe nog niet legaal bevoegd om steriele waterinjecties te geven. Dit moet nog in de wet veranderd worden. Het wordt wel gedoogd, indien de verloskundige de scholing gevolgd heeft. Tevens is steriel water gebruik voor pijnverlichting off-label gebruik, aangezien steriel water geregistreerd staat als een oplosmiddel en niet als een middel voor pijnverlichting. Dit zijn dus wel onderdelen die verteld moeten worden aan de  zwangere/barende.

Nadelen aan de steriele waterinjecties zijn er niet. Ja, het is mogelijk dat net bij jou de injecties niet werken (10-15% kans). Tevens is er een kleine kans op een infectie van de huid op plaats van injectie.

Conclusie
Steriele waterinjecties worden al meer dan 25 jaar gebruikt in landen als Noorwegen en Zweden. Toch wordt het in Nederland nog amper toegepast. Uit de onderzoeken die nu naar voren komen, lees je veel voordelen van de injecties. Tevens heeft het geen bijwerkingen en nauwelijks mogelijke complicaties. Het lijkt mij een mooie mogelijkheid voor vrouwen die op zoek zijn naar een vorm van pijnverlichting. Je wordt niet overdragen aan het ziekenhuis, hoeft niet extra bewaakt te worden en hebt toch de voordelen van pijnverlichting.

Tatiana VdB @Flickr.jpg
Bron: Tatiana VdB @Flickr

Bronnen
Hutton, E.K., Kasperink, M., Rutten, M., Reitsma, A., & Waiman, B. (2009). Sterile water injection for labour pain: a systematic review and meta analysis of randomised controlled trials. British journal of Obstetrics and Gynaecology, 116(9), 1158-66.

KNOV (2015)
Gevonden op het internet op 27 januari 2016 via http://www.knov.nl/vakkennis-en-wetenschap/tekstpagina/254/pijnbehandeling/hoofdstuk/788/steriel-waterinjecties/

Martensson, L. (2013). The power of water: evidence and experience in Sweden. Weblecture KNOV.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s