Wat kun je doen met overgebleven embryo’s?

Helaas is op de natuurlijke manier zwanger worden niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoe graag we dat ook zouden willen. Sommige onder ons moeten helaas uitwijken naar de voortplantingsgeneeskunde en krijgen te maken met IVF/ICSI. Gelukkig komt het dan ook regelmatig voor dat deze behandelingen resulteren in de geboorte van de zo gewenste zoon of dochter. Vaak is het het geval dat er na de succesvolle terugplaatsing nog embryo’s overgebleven zijn. Wat kun je daar mee doen?

Kinderwens
Wat je met de overgebleven embryo’s gaat doen is natuurlijk heel anders wanneer je nog een kinderwens hebt, dan wanneer je kinderwens compleet vervuld is. Indien je kinderwens nog niet vervuld is, kun je er voor kiezen om de embryo’s in te vriezen. Wanneer je er dan terug aan toe bent om eventueel opnieuw zwanger te worden, worden de embryo’s terug ontdooid. (Freya, 2015; Isala, 2015)

Vervulde kinderwens
Wanneer je kinderwens vervuld is, heb je de embryo’s die er nog ‘over’ zijn, eigenlijk niet meer nodig voor jezelf. Er zijn dan verschillende opties, wat je met de overgebleven embryo’s kunt doen. De keuze die mensen hierin maken is heel persoonlijk. Sommige mensen voelen helemaal niets bij de embryo’s, terwijl andere mensen dit al echt als een kindje zien.

Donatie
Als je net zo’n enorm traject hebt doorgemaakt om je eigen kinderwens in vervulling te zien gaan, kun je je voorstellen waar andere koppels zich in bevinden. Je kunt er voor kiezen om overgebleven embryo’s te doneren aan een ander koppel met een kinderwens. (VUMC, 2016).

Wetenschappelijk onderzoek
Je kunt er ook voor kiezen om de embryo’s te doneren voor het wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek mag alleen uitgevoerd worden als er geen andere onderzoeksmogelijkheid is, als er belang bij is voor de geneeskunde en het onderzoek moet tevens goedgekeurd worden door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek. (CCMO, s.a.).

Productie van stamcellen
In sommige ziekenhuizen kun je er ook voor kiezen om de embryo’s te laten gebruiken voor de productie van stamcellen. Stamcellen kunnen gebruikt worden bij de behandeling van bijvoorbeeld mensen met leukemie. (UMCG, s.a.; Stamceldonor, s.a.; CCMO, s.a.).

Vernietigen
Indien je geen van de voorgaande opties een prettige gedachte vindt, kun je er ook voor kiezen om de embryo’s te laten vernietigen. (VUMC, 2016).

Meenemen
Wat veel mensen niet weten is dat je de embryo’s ook mee naar huis kunt nemen. Sommige gezinnen vinden het prettig om op hun eigen manier afscheid te nemen van de embryo’s, bijvoorbeeld door ze op een belangrijke plek te begraven. (Mirremaan, 2015)

Conclusie
Wanneer je kinderwens vervuld is, maar je nog wel enkele embryo’s over hebt, zijn er verschillende opties. De keuze die je hierin maakt is heel persoonlijk en afhankelijk van de gedachte die je hebt bij de embryo. Je kunt er andere mensen gelukkig mee maken, je kunt er de medische wetenschap mee helpen, maar je kunt het ook voor jezelf een plekje proberen te geven.

Torsten Manger @Flickr
Bron: Torsten Manger @Flickr

Bronnen
CCMO (s.a.)
Gevonden op het internet op 7 januari 2016 via http://www.ccmo.nl/nl/onderzoek-met-geslachtscellen-en-of-rest-embryo-s-en-de-foetus

Freya (2015)
Gevonden op het internet op 7 januari 2016 via https://www.freya.nl/web_folders/folder4.php

Isala (2015)
Gevonden op het internet op 7 januari 2016 via http://www.isala.nl/over-isala/nieuws/invriezen-van-overgebleven-embryo%E2%80%99s-na-ivf-of-icsi

Mirremaan (2015)
Gevonden op het internet op 7 januari 2016 via http://www.mirremaan.nl/wat-doe-je-met-de-embryos-in-de-vriezer/

Stamceldonor (s.a.)

Gevonden op het internet op 7 januari 2016 via https://www.stamceldonor.nl/informatie-over-stamceldonor-worden

UMCG (s.a.)
Gevonden op het internet op 7 januari 2016 via https://www.umcg.nl/SiteCollectionDocuments/Zorg/ZOB/B/Bewaren%20embryo’s.pdf
VUMC (2016)
Gevonden op het internet op 7 januari 2016 via http://www.vumc.nl/afdelingen/IVF-centrum/225948/225958/#artikel_15

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s