Scheren van de schaamstreek

Wanneer de uitdrijving nadert, wordt in veel ziekenhuizen wereldwijd plots het scheermesje tevoorschijn gehaald en wordt de schaamstreek geschoren. Zo wordt dit bijvoorbeeld ook heel vaak gedaan in de ziekenhuizen in België. Maar is dit routinematige scheren wel zo’n goed idee?

Scheren van de schaamstreek
Plots komt het scheermesje tevoorschijn en gaat de vroedvrouw aan de slag om je schaamstreek haarvrij te maken. Waarom doen ze dit? In hun achterhoofd houden ze het idee dat haar op de schaamstreek ervoor zou kunnen zorgen dat, wanneer je inscheurt of ingeknipt wordt (wat vaak dan ook nog routinematig gebeurd), je minder kans hebt op een infectie hiervan. Tevens zou het makkelijker zijn bij het eventuele uitvoeren van een kunstverlossing en zou het eventuele hechten makkelijker maken. (Basevi & Lavender, 2014). Veel vrouwen doen dit zelf ook voordat ze gaan bevallen, puur omdat ze zich er ongemakkelijk bij voelen als de verloskundige of gynaecoloog voor een berg schaamhaar zou komen te staan.

Nadelen
Uit onderzoek komt naar voren dat er geen verschil wordt gevonden bij wel of niet scheren van de schaamstreek in het aantal infecties. Wel wordt er regelmatig gerapporteerd over de bijwerkingen van scheren: wondjes, roodheid en irritatie. (Basevi & Lavender, 2014). Juist op het moment dat je vagina dus al heel gevoelig en gekwetst is, zorg je er eigenlijk voor dat je de schaamstreek nog gevoeliger maakt. Tevens kan het terug groeien van de haartjes er ook nog voor zorgen dat je veel jeuk ervaart.

Voordelen
– Sommige vrouwen voelen zich echt beter en relaxter bij het idee dat er geen schaamhaar zichtbaar is. Alhoewel verloskundigen en gynaecologen zien heel veel verschillende mensen, dus daar hoef je het echt niet voor te doen.
– Het vergemakkelijkt het eventuele hechten of het uitvoeren van een kunstverlossing. Op zulke momenten kan er nog voor gekozen worden om het schaamhaar wat korter te knippen.

Conclusie
Het is niet nodig om routinematig de schaamstreek te scheren bij een bevalling om een eventuele wondinfectie te voorkomen. Het routinematig scheren zorgt alleen maar voor meer irritatie rondom de schaamstreek, waar je in het kraambed echt niet op ligt te wachten. Mocht je gynaecoloog of verloskundige toch een scheermesje in zijn of haar handen nemen, kun je dit dus met een gerust hart weigeren. Nergens voor nodig!

@pixabay2
@Pixabay

Bronnen
Basevi, V., & Lavender, T. (2014). Routinely shaving women in the area around the vagina on admission to hospital in labour. Gevonden op het internet op 29 december 2015 via http://www.cochrane.org/CD001236/PREG_routinely-shaving-women-in-the-area-around-the-vagina-on-admission-to-hospital-in-labour

Advertenties

3 gedachtes over “Scheren van de schaamstreek

  1. Leuk artikeltje! Dit vinden de vrouwen in mijn groepen zwangerschapsyoga vast wel leuk om over te horen. Jouw onderwerpen zijn niet heel alledaags en zetten aan tot gesprek en discussie. Ik wens je mooie feestdagen en veel leuke blogs in 2016! Ik lees ze altijd met veel plezier!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s