Een kraamfeest

Een nieuwe hype: het kraamfeest. Voor sommige mensen helemaal het einde, bij anderen past het juist helemaal niet. Maar wat is het nu eigenlijk?

Wat is een kraamfeest?
Wanneer je een kraamfeest plant is het de bedoeling dat alle familie, vrienden, collega’s, buren en kennissen allemaal op die ene geplande datum langskomen (eventueel op een locatie) om jullie kersverse kindje te komen bewonderen. Dit houdt in dat je dus amper kraamvisite thuis krijgt, maar allemaal op 1 dag ziet. (Jarige job, 2015).

Voordelen
Natuurlijk zitten er aan zo’n kraamfeest voordelen:

Geen wekenlang bezoek

Je bent niet wekenlang bezig met kraamvisite, alles komt in 1 keer.

Persoonlijker
Tijdens een kraamfeest heb je weinig tijd om met iedereen te spreken.

Rustige kraamweek
De kraamweek kun je sowieso altijd beter gebruiken om te rusten, elkaar te leren kennen, aan elkaar te wennen en echt je naaste familie en vrienden langs te laten komen, maar met een kraamfeest weet je zeker dat dit lukt.

Mogelijkheid tot uitbesteden
Er zijn tegenwoordig bureaus die een kraamfeest voor je kunnen organiseren. Zij kunnen ook helpen op de dag zelf met bijvoorbeeld het welkomst van de gasten en het rondbrengen van drankjes.

Nadelen
Aan elk voordeel zit zo ongeveer ook weer een nadeel helaas:

De organisatie komt best wat tijd, indien je het allemaal zelf doet. (Wij, s.a.)
Als je het doet, wil je het ook goed doen. Je kunt het beste beginnen met de organisatie al tijdens je zwangerschap.
– Je hebt een locatie nodig (thuis of toch iets afhuren?).
– Er moet een datum geprikt worden.
– Er moeten hapjes en drankjes komen.
– Er moet voor versiering gezorgd worden.
– Er moet een gastenlijst gemaakt worden.
– Er moeten uitnodigingen verstuurd worden….

Wie valt buiten het kraamfeest?

Je wilt natuurlijk niemand kwetsen, maar er zijn altijd mensen die denken dat ze bij je naaste familie/vrienden horen en dus vinden dat ze toch al voor het kraamfeest langs mogen komen.

Drukte
Voor je kindje kan zo’n kraamfeest best wat stress geven. En dan komt ook nog de vraag: laat je het kindje van hand tot hand gaan zoals iedereen graag wenst, of houd jij het kindje lekker dicht bij je zoals het beste is voor je kindje op dat moment?

Conclusie
Je ziet steeds vaker dat mensen een kraamfeest geven. Een perfecte gelegenheid om alle visite in een keer langs te laten komen, om de eerste tijd echt te gebruiken voor het wennen aan het nieuwe gezinsleven en aan elkaar. Gelukkig zijn er natuurlijk nog allerlei andere manieren om de rust in je kraamweek en de periode daarna te houden (zoals het later versturen van de geboortekaartjes en een codewoord afspreken met de kraamverzorgster), maar een kraamfeest is daarvoor ook een goede optie!

@pixabay1
Bron: @pixabay

Bronnen
Jarige Job (2015)
Gevonden op het internet op 8 december 2015 via http://jarigejob.nl/kraamfeest/planning-kraamfeest-babyborrel/
Wij (s.a.)
Gevonden op het internet op 8 december 2015 via http://wij.nl/geboorte-info-kraamtijd/artikel/kraamvisite

Advertenties

4 gedachtes over “Een kraamfeest

 1. Leuke blog! Ik moet wel zeggen dat ik de nervositeit rondom ‘kraamvisite” wat overdreven begin te vinden. Uiteraard begrijp ik heel goed dat je de eerste weken het rustig moet houden vw bezoeken maar ik vind/ ervaar toch ook enige verkramptheid in ‘het in balans’ komen van het nieuwe ‘gezin’. Vanwaar toch die groeiende afkerigheid van mensen? Is het niet zo dat mensen je ook kunnen ondersteunen in je proces van gezin, maar als iedereen op een afstand wordt gehouden creeert men willicht ook wel een soort van bolwerk. Als je mensen niet wenst te ontvangen als kraamvisite dan zijn het wellicht niet de juiste mensen/ vrienden voor je.

  Like

  1. Hallo Petra,
   Wat fijn dat je het een leuke blog vindt! Ik denk dat kraamvisite ook iets heel persoonlijks is. Sommige mensen hebben wel behoefte aan veel kraamvisite, andere helemaal niet. Waar de ‘stress’ voornamelijk vandaan komt, is dat er allerlei mensen zich geroepen voelen om langs te komen, terwijl ze niet tot de naaste mensen behoren. Natuurlijk kunnen mensen je ondersteunen in de vorming tot een nieuw gezin, maar dit zijn vooral je naaste mensen. En naaste mensen zijn juist vaak zeer gewenst om langs te komen! Het is inderdaad zo dat als je bepaalde mensen niet wenst op korte termijn langs te komen, het niet de juiste mensen zijn voor jou op dat moment.

   Warmte groet,
   De kritische verloskundige

   Like

   1. Hoi! Dank je wel voor je reaktie. Wat ik bemerk is dat vrouwen en mensen 🙂 zich meer lijken te willen afschermen voor van alles en nog wat. Nogmaals, ik kan mij echt goed voorstellen dat men bezoek wil weren in de eerste weken, maar in de beweging van de maatschappij zie ik een fort rondom mensen ontstaan en die uit zich naar mijn idee ook in hoe we met ons pasgeborene en pasgeborene nieuw gezin omgaan. Kindjes worden wel prinsjes en prinsesjes genoemd en zou het niet kunnen dat dit een eerste aanzet is tot overbezorgd gedrag en mega-individualisme? Misschien wat ver gezocht hoor maar tis een gedachte van mij. Mooie feestdagen! en ik kijk uit naar je volgende blog.

    Like

 2. Wat leuk om jouw gedachtegang hierover te lezen. Zo had ik het nog niet eens bekeken. Wat ik persoonlijk merk is dat mensen zich bewust worden wat voor invloed andere mensen op hun leven kunnen hebben en dat ze bewust gaan kiezen voor bepaalde mensen wel en bepaalde mensen niet in zo’n belangrijke periode in hun leven. Aan de andere kant merk ik ook dat mensen behoefte hebben aan contact in de periode (en ook rondom hun zwangerschap), contact met mensen die op dat moment hetzelfde meemaken en dat ze veel op zoek zijn naar gelijkgestemden. Ik merk dus niet echt het individualisme. Ik merk juist dat mensen bewust contact zoeken met mensen die bij hun passen, maar wie weet verschilt dat ook wel per regio! Fijne feestdagen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s