Pica

Tijdens je zwangerschap merk je vaak dat je een onuitstaanbare drang krijgt naar een bepaald soort voedsel, bijvoorbeeld augurken, chocola of ijsklontjes. Soms heb je zelfs zin in ontzettend vreemde combinaties: augurken met slagroom? Yoghurt met hagelslag? Chocopasta met kaas? Combinaties die je (meestal in ieder geval) niet eet buiten je zwangerschap. Deze onuitstaanbare drang naar voedingsmiddelen wordt uiteraard veroorzaakt door je hormonen en mogelijk ook doordat je lichaam behoefte heeft aan bepaalde voedingsstoffen. (Zwangerwereld, 2013)

Maar niet alle vrouwen hebben zin om échte voedingsmiddelen te eten. Sommige vrouwen hunkeren naar niet-eetbare middelen, zoals krijt of wasmiddel. Dit noemen we Pica.

Wat is Pica? (Minime, 2015)
Pica is het hebben van een onuitstaanbare drang om niet eetbare producten te eten. Dit hoeft niet per se plaats te vinden tijdens de zwangerschap. Je kunt ook last krijgen van Pica buiten je zwangerschap, maar het zwanger zijn is wel een risicofactor.

Top 5 meest voorkomende Pica soorten
(Minime, 2015)
1) Zetmeel
2) Ontlasting/urine
3) Aarde, kalk, zand of klei
4) Glas
5) Slijm
Zoals je ziet kunnen het hele verschillende soorten van Pica zijn. Alle mensen weten heel goed dat je dit soort producten niet moet eten, maar het gaat om zo’n onuitstaanbare drang, dat ze vaak niet anders kunnen.

Hoe ontstaat het? (Nieuws voor diëtisten, 2014; Minime, 2015)
Aangezien Pica niet zo heel vaak voorkomt, is er ook nog maar weinig over bekend. Het lijkt er op dat Pica ontstaat, doordat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, voornamelijk ijzer. Toch is de reactie van je lichaam hierop een beetje vreemd, want er zit in de meest voorkomende Pica soorten geen ijzer. Hoe het precies in zijn werking gaat weten we dus eigenlijk nog niet. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Taboe
Juist omdat het zo’n onbekende klacht is, rust er echt een taboe op dit onderwerp. Vrouwen die te maken krijgen met Pica durven dit vaak niet aan hun verloskundige te melden of er met andere over te praten. Toch kun je dit beter wel doen! Indien je last hebt van Pica, kun je dit het beste aangeven aan je verloskundige of er mee naar de huisarts gaan. Vaak zal er dan bloed geprikt worden om te kijken of je een tekort hebt aan bepaalde voedingsmiddelen en lost een supplement je Pica snel op. Niet bij iedereen ontstaat Pica door een lichamelijk tekort. Soms ontstaat Pica ook bij bijvoorbeeld relatieproblemen. Dan kan een psycholoog je mogelijk helpen.
Pica kan voor veel schade zorgen, niet enkele emotioneel maar ook lichamelijk, denk maar eens aan de vrouwen die elke dag een flinke portie glas naar binnen werken. Het is dus heel belangrijk om het taboe te doorbreken en wel aan de bel te trekken indien je te maken krijgt met Pica! (Minime, 2015; Nieuws voor diëtisten, 2014; CJG Westerkwartier, s.a.)

Conclusie
Niet alle zwangerschapskwalen zijn veelvoorkomend. Je kunt ook last krijgen van minder voorkomende kwalen, zoals bijvoorbeeld Pica. Pica is vaak op te lossen. Mocht je iemand kennen die hier last van heeft of ervaar je zelf Pica, geef dit aan aan je zorgverlener!

Jerry Lai @Flickr
Jerry Lai @Flickr

Bronnen
CJG Westerkwartier (s.a.)
Gevonden op het internet op 9 november 2015 via http://www.cjgwesterkwartier.nl/zwanger/gezondheid-en-voeding/ziekten-en-aandoeningen/pica.html

Minime (2015)
Gevonden op het internet op 9 november 2015 via https://www.minime.nl/artikelen/168/eten-van-niet-eetbare-dingen

Nieuws voor diëtisten (2014)
Gevonden op het internet op 9 november 2015 via http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/pica-wijst-op-ijzertekort/

Zwangerwereld (2013)
Gevonden op het internet op 9 november 2015 via https://www.zwangerwereld.nl/voeding/zwangerschapslusten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s