IVF/ICSI in eigen cyclus

Hoe onwerkelijk en heftig als blijkt dat het niet zomaar voor je is weggelegd om op de natuurlijke manier zwanger te worden. Ineens belandt je in de medische molen. Zet je je eerste stappen op de afdeling ‘voorplantingsgeneeskunde’ en zijn de termen ‘punctie’, ‘FSH’ en ‘In Vitro Fertilisatie’ je niet meer vreemd. Een complete blog over IVF en ICSI en de risico’s daarrond zal ik een andere keer plaatsen. Voor nu vond ik het belangrijker om te beginnen met een post over IVF en ICSI in de natuurlijke cyclus, aangezien dit nog zo’n onbekend fenomeen is en wel een prachtig alternatief.

Normale IVF/ICSI
Normaal gezien rijpt er tijdens je cyclus 1 eitje. Voor de ‘normale’ IVF/ICSI behandeling is dat niet voldoende. De kans bestaat dan namelijk dat dat er net in die cyclus geen eitje gerijpt heeft of dat dat ene eitje niet bevrucht wordt. Daarom wordt er in een IVF/ICSI behandeling voor gekozen om de eierstokken te hyperstimuleren, om zo meerdere eitjes tegelijk te kunnen laten rijpen. Om dit proces te kunnen bewerkstelligen wordt je hele cyclus ondersteboven gegooid met allerlei kunstmatige hormonen. (IVF-site, 2015; Freya, 2015)

Impact normale IVF/ICSI
Je kunt je voorstellen dat deze kunstmatige hormonen een enorme impact op je hebben. Veel vrouwen krijgen te maken met hoofdpijn en stemmingswisselingen. Tevens hebben ze vaak het gevoel dat ze zichzelf niet zijn in deze periode. En daar komen dan nog de stress en de emoties bij kijken of het deze keer wel gaat lukken. (UMC Utrecht, 2015).

Eigen cyclus
Het UMCG in Groningen, is het enige ziekenhuis in de Benelux dat IVF/ICSI in de natuurlijke cyclus aanbiedt.

Wat houdt dit in?
Er wordt slechts 1 eitje gerijpt. Of eigenlijk rijpt je lichaam zelf maar een eitje en daar wordt gebruik van gemaakt. Er worden dus geen hormonen toegediend om je eigen cyclus en natuurlijke afweer tegen hyperstimulatie te onderdrukken. Er wordt wel gebruik gemaakt van minimale hormoonstimulatie gedurende 2 à 3 dagen per maand, om de rijping van die ene eicel te ondersteunen. Als de eicel rijp is, wordt deze aangeprikt om de eicel te verkrijgen. Daarna wordt deze eicel gebruikt om hopelijk een bevruchting tot stand te brengen. (UMCG, 2015)

Hoe vaak?
Je krijgt allereerst 6 pogingen voor IVF/ICSI in de natuurlijke cyclus en daarna mag je nog 2 pogingen doen met hyperstimulatie. Althans dit zijn de pogingen die vergoed worden. Kies je niet voor IVF/ICSI in de natuurlijke cyclus, dan worden er 3 pogingen vergoed voor hyperstimulatie. (UMCG, 2015)

Kans op zwangerschap
De kans dat je zwanger raakt in je natuurlijke cyclus is kleiner dan bij hyperstimulatie. De kans dat je zwanger bent na 6 pogingen IVF/ICSI in je natuurlijke cyclus is gelijk aan de kans dat je zwanger bent na 1 IVF/ICSI poging met hyperstimulatie. De stellen die zwanger zijn na 6 pogingen in eigen cyclus bedraagt ongeveer 36 %. Als je dan nog niet zwanger bent en je gaat nog verder met 2 pogingen met hyperstimulatie, zijn er uiteindelijk 50% van alle koppels zwanger. Dit is vergelijkbaar met de kans dat je zwanger bent na 3 IVF/ICSI pogingen met hyperstimulatie. (UMCG, 2015)

Minder belastend
Aangezien je minimale hoeveelheden kunstmatige hormonen binnen krijgt, zijn deze IVF/ICSI pogingen in eigen cyclus minder lichamelijk belastend dat de IVF/ICSI pogingen met hyperstimulatie. Om die reden, hóef je ook geen tussenpauzes te nemen. De pogingen kunnen gewoon gedaan worden in 6 opeenvolgende cyclussen. Tevens is de kans op een meerling veel kleiner, aangezien er altijd maar 1 bevruchte eicel wordt teruggeplaatst. (UMCG, 2015).

Voor wie?
Wie komt er eigenlijk in aanmerking voor de IVF/ICSI pogingen in de natuurlijke cyclus. Uit onderzoek van de UMCG is gebleken dat een IVF/ICSI behandeling in de eigen cyclus een prima alternatief is voor vrouwen met een normale cyclus, onder de 35 jaar. (UMCG, 2015)

Conclusie
IVF en ICSI zijn ontzettend heftig en belastend. Er bestaat dus een mogelijkheid om deze behandelingen plaats te laten vinden met zo min mogelijk kunstmatige hormonen, zodat het lichamelijk en mogelijk ook emotioneel, minder belastende behandelingen zijn. Helaas is de slagingskans pas na 6 pogingen even groot als na 1 kans met hyperstimulatie, maar het blijft een mooi alternatief voor vrouwen die liever minder hormonen toegediend krijgen.

Embryo Transfer @wikipedia
Embryo Transfer @wikipedia

Bronnen
Freya (2015)
Gevonden op het internet op 26 oktober 2015 via http://www.freya.nl/web_folders/folder4.php

IVF-site (2015)
Gevonden op het internet op 26 oktober 2015 via http://www.ivf-site.nl/index.php?page=de-ivf-behandeling

UMCG (2015)
Gevonden op het internet op 26 oktober 2015 via https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/zob2/IVFEnICSIInDeGemodificeerdeNatuurlijkeCyclus/Paginas/default.aspx

UMC Utrecht (2015)
Gevonden op het internet op 26 oktober 2015 via http://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/IVF/bijwerkingen-en-complicaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s