Stuwing

Een veel voorkomende klacht in de kraamtijd: Stuwing. Maar wat is stuwing nu eigenlijk precies en wat helpt om de klachten te verminderen?

Wat is stuwing? (Medela, s.a.; Borstvoeding aardig, 2014; Borstvoeding, s.a.; Sint Lucas Andreas ziekenhuis, s.a.)
In de eerste dagen na de bevalling produceren je borsten kleine beetjes, zeer voedzame melk: colostrum. Colostrum zit vol met antistoffen. De eerste dagen is de maag van je kindje nog heel klein en voldoet de kleine hoeveelheid, voedzame colostrum, maar de maag begint langzaamaan groter te worden, dus stimuleert je kindje de borsten om dit tempo bij te houden. Je kindje drinkt zeer regelmatig aan de borst en stimuleert hiermee je borsten om meer melk aan te gaan maken. Rond dag 3 merkt ongeveer 2/3 van alle mama’s dat hun borsten voller beginnen te worden. Ze worden voller, steviger en soms ook wat warmer, soms krijg je ook wat verhoging. Je borsten hebben reactie gegeven op de vraag van je kindje en produceren nu meer melk. Tevens wordt de colostrum nu langzaamaan vervangen door rijpe moedermelk. Je borsten weten nog niet precies hoeveel melk je kindje nu nodig heeft, wat er voor zorgt dat er vaak meer wordt aangemaakt dan nodig is, dit zorgt, samen met meer bloedtoevoer naar de borsten voor stuwing. In de uren die volgen gaat je lichaam aftasten hoeveel melk er precies nodig is. Dit doen ze aan de hand van de vraag naar voeding van je kindje. Bij de meeste vrouwen duurt deze stuwing ongeveer 24 uur, bij andere vrouwen duurt het wat langer. Niet iedereen krijgt overigens last van stuwing, soms komt de melkproductie bijvoorbeeld meer geleidelijk op gang, voordat de bloedtoevoer naar de borsten toeneemt.

Stuwing voorkomen (Borstvoeding, s.a.; Borstvoeding aardig, 2014)
Er zijn ook manieren om de kans op stuwing wat te verminderen of zelfs te voorkomen:
– Veel aanleggen in de eerste 48 uur. Zo’n 8-12 keer per dag.
– Een goede aanlegtechniek gebruiken, waardoor het kindje ook echt effectief kan drinken.
– Masseren van de borsten tijdens en voor het voeden.
– Laat je kindje zelf aangeven wanneer het genoeg gedronken heeft uit de borst. Hierbij is het belangrijk om de borst goed te legen. Dit kun je merken doordat je kindje op den duur enkel nog zal zuigen aan de borst, maar niet meer zal slikken. Dan kun je de andere borst nog aanbieden.
– Biedt beide borsten aan.

Stuwing behandelen (borstvoeding, s.a.; La Leche League, 2014; Sint Lucas Andreas ziekenhuis, s.a.; Eurolac, s.a.)

Aanleggen
– Gebruik een goede aanlegtechniek
– Leg het kindje zeer regelmatig aan
– Soms worden de tepels wat vlakker door de gespannenheid en volheid van je borsten. Dit kan het aanleggen moeilijker maken. Hierbij kan het helpen om het tepelhof zachter te maken met de reverse pressure softening techniek. Hierbij plaats je de vingers van twee handen, gebogen rond het tepelhof net rondom de tepel. (zie afbeelding) Je geeft druk op dit gebied gedurende 1 tot 3 minuten. Dit kun je herhalen tot het tepelhof zachter is en het kindje de borst beter kan aanhappen. Je kunt ook met de hand eerst een klein beetje melk afkolven en dit opvangen, om de borsten soepeler te maken en het aanhappen te vergemakkelijken. De afgekolfde moedermelk kan je later bijgeven.

RPS @la Leche League
RPS @la Leche League

– Masseer de borsten voor de voeding om de melkstroom te bevorderen.

Kompressen
– Gebruik warme kompressen voor de voeding, zodat de melk makkelijker kan stormen. Je kunt deze warme kompressen maken van bijvoorbeeld een hotpack, maar je kunt ook kamillethee gebruiken in je kompres, om extra effect te verkrijgen.
– Gebruik koude kompressen na de voeding, om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten.
– Plaats gekneusde koolbladeren in je bh, dit helpt ook om de stuwing te verminderen.

Kolven
– Indien je veel last hebt van de stuwing, kun je eenmalig de borsten helemaal leeg kolven, om de spanning te verminderen. Niet na elke voeding de borsten leegkolven, want hiermee stimuleer je enkel de productie.

Ondersteuning
– Paracetamol eventueel voor de pijn.
– Draag een stevige, maar niet knellende bh voor extra ondersteuning.
– Neem voldoende rust

Conclusie
Veel van deze tips kun je uiteraard ook gebruiken als je stuwing ervaart wanneer je flesvoeding geeft. Bijvoorbeeld de koude kompressen, de stevige bh en de koolbladeren. Allerlei manieren om de stuwing dragelijker te maken.

George Ruiz @flickr
George Ruiz @flickr


Bronnen
Borstvoeding (s.a.)
Gevonden op het internet op 24 september 2015 via https://www.borstvoeding.com/problemen/stuwing/melk.html

Borstvoeding aardig (2014)
Gevonden op het internet op 24 september 2015 via http://borstvoeding.aardig.be/borstvoedingstips/stuwing/

Eurolac (s.a.)
Gevonden op het internet op 24 september 2015 via http://eurolac.net/index.php?p=132

La Leche League (2014)
Gevonden op het internet op 24 september 2015 via https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/281-vlakke-of-ingetrokken-tepels

Medela (s.a.)
Gevonden op het internet op 24 september 2015 via http://www.medela.com/BX/nl/breastfeeding/good-to-know/engorgement-and-mastitis.html

Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (s.a.)
Gevonden op het internet op 24 september 2015 via http://www.sintlucasandreasziekenhuis.nl/onderzoek-behandeling/behandeling-van-stuwing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s