Bevallen na een keizersnede

Wist je dat als je vorige zwangerschap uitliep in een keizersnede, je in de meeste gevallen prima vaginaal kunt bevallen bij een eventuele volgende zwangerschap? Veel vrouwen weten dat niet! Waarom zou je dan kiezen voor een vaginale bevalling en hoe gaat dat in zijn werking?

Keuze maken
Wanneer je eerder een keizersnede hebt gehad, ga je tijdens een volgende zwangerschap, samen met de gynaecoloog overleggen wat de opties zijn. Er zal worden gekeken naar de reden voor de keizersnede vorige keer en de eventuele kans op herhaling. Zo is er minder kans dat je opnieuw een keizersnede moet ondergaan als je vorige keer een keizersnede kreeg omdat je kindje in stuit lag, dan wanneer je bijvoorbeeld een vleesboom hebt die in de weg zat tijdens de bevalling.

Voordelen van een vaginale bevalling na keizersnede (Erasmus MC, s.a.; St. Lucas Andreas, s.a.; Webmd, 2014)
Indien er geen medisch noodzakelijke reden voor je is om keizersnede te ondergaan, heeft een vaginale bevalling altijd voordelen voor je. Een vaginale bevalling na een eerder keizersnede, indien de risico’s zijn afgewogen, is ook veilig bevonden. Herhaalde keizersnedes, zouden meer risico’s met zich meebrengen. (Guise et al, 2010):
– Je hoeft geen buikoperatie te ondergaan
– Je bevalt op de natuurlijke manier
– Sneller herstel, minder pijn en je hoeft minder lang in het ziekenhuis te blijven
– Minder kans op wondinfectie
– Je kindje kan zich beter voorbereiden op de eerste ademhaling

De risico’s van een vaginale bevalling na keizersnede (Erasmus MC, s.a.; St. Lucas Andreas, s.a.)
Aangezien je al eerder een keizersnede hebt ondergaan, zitten er wel enkele nieuwe risico’s vast aan een vaginale bevalling. Ook aan een gewone vaginale bevalling, zonder ooit een keizersnede te hebben gehad zitten uiteraard risico’s, maar ondergenoemde risico’s zijn iets groter na ooit al een keizersnede te hebben gehad.

Opnieuw een keizersnede
Er is kans dat er tijdens de bevalling alsnog gekozen moet worden voor een (spoed)keizersnede. Deze kans bedraagt 25%. Dit lijkt heel veel, maar de kans dat je een keizersnede krijgt tijdens een gewone bevalling (zonder keizersnede in de voorgeschiedenis) is 20%. Het risico is dus met 5% gestegen.

Littekenruptuur
Omdat je een litteken hebt op je baarmoeder van je vorige keizersnede, is er een kans dat dit litteken bezwijkt onder de kracht van de weeën. Indien dit gebeurt, moet je direct een spoedkeizersnede ondergaan, omdat dit ernstige gevolgen kan hebben voor jou en je kindje. De kans hierop is ongeveer 0,5 tot 1 %.

Bloedtransfusie of baarmoederontsteking
De kans dat jij een bloedtransfusie moet ondergaan of dat je een baarmoederontsteking krijgt zou 1% hoger zijn dan wanneer je direct een keizersnede zou ondergaan.

Risico voor de baby
Tijdens een vaginale bevalling is de kans dat je kindje ernstige schade oploopt of dat je kindje zou overlijden altijd iets hoger dan wanneer er direct een keizersnede zou worden uitgevoerd. Dit gaat om 0,2% ten opzichte van 0,1% bij een primaire keizersnede. Deze 0,2% geldt dus ook voor vrouwen die voor het eerst bevallen.

Om al deze kansen te verkleinen, wordt er geadviseerd om in het ziekenhuis te bevallen onder leiding van de gynaecoloog, waarbij ze graag je kindje goed in de gaten willen houden met een CTG.

Geplande herhaalde keizersnede voor- en nadelen (Erasmus MC, s.a.)
Uiteraard kan een primaire keizersnede voor jou ook voordelen hebben:
– Je hebt geen kans op een littekenruptuur
– Kans op overlijden of ernstige schade aan het kindje vermindert tot 0,1%

Maar evengoed draagt zo’n geplande keizersnede ook zat mogelijke risico’s en nadelen met zich mee:
– Aangezien het een herhaalde keizersnede wordt en er al littekenweefsel aanwezig is, kan de keizersnede iets moeilijker verlopen. Tevens wordt er opnieuw meer littekenweefsel gevormd, waardoor je kans hebt dat er vergroeiingen optreden of dat er schade ontstaat aan je darmen en blaas.
– De standaard risico’s rondom een keizersnede kun je vinden in een van mijn vorige blogs:
https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2014/11/25/keizersnede-zonder-reden/
Succespercentage van een natuurlijke bevalling na keizersnede (Erasmus MC, s.a.; St. Lucas Andreas, s.a.)
De kans dat je een gewone, natuurlijke bevalling kunt krijgen nadat je al een keizersnede hebt gehad is ongeveer 75%. Als je al eens eerder vaginaal bent bevallen, kan de kans zelf toenemen tot 90%.

Wanneer geen vaginale bevalling? (Erasmus MC, s.a.)
Niet iedereen heeft de keuze tussen een herhaalde keizersnede of een vaginale bevalling. Soms is een keizersnede toch een veiligere opties, zoals in deze gevallen:
– Als je al meer dan 1 keizersnede hebt gehad.
– Als je ooit al een littekenruptuur hebt gehad.
– Als je litteken niet horizontaal over je buik loopt, maar verticaal.
– Als er een zwangerschapscomplicatie optreedt, waarvoor een keizersnede noodzakelijk is.

Conclusie
Wanneer je eerder een keizersnede hebt ondergaan, betekent dit dus niet dat je de volgende keer ook per se een keizersnede moet ondergaan. Sterker nog, in de meeste gevallen heeft een vaginale bevalling ook dan de voorkeur. Uiteraard is dit een persoonlijke keuze, waarbij je de risico’s voor jezelf met elkaar moet afwegen, maar het is het overwegen waard!

3148756965_cb5aba0539_o


Bronnen
Erasmus MC (s.a.)
Gevonden op het internet op 28 augustus 2015 via http://www.erasmusmc.nl/cs-patientenzorg/2419534/2419543/100560/218980/Bevallennaeerderekeizersnede

Guise, J.M., Eden, K., Emeis, C., Denman, M.A., Marshall, N., Rongwei, R., Janik, R., Nygren, P., Walker, M., & DcDonagh, M. (2010) Vaginal Birth After Cesarean: New Insights. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US).

St. Lucas Andreas ziekenhuis (s.a.)
Gevonden op het internet op 28 augustus 2015 via https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0CD8QFjAEahUKEwjd4v6qtsvHAhUGtRoKHZzQCto&url=http%3A%2F%2Fwww.sintlucasandreasziekenhuis.nl%2Ffolder%2Fvoorlichting-voor-zwangeren-na-een-eerdere-keizersnede%2Fdownload&ei=hyTgVZ2DC4bqapyhq9AN&usg=AFQjCNGh4koPV6h2TRw7bpzHz7wyNvTPcw&sig2=Hk6I8i8EHIuhK26qF7sEPw

Webmd (2014)
Gevonden op het internet op 28 augustus 2015 via http://www.webmd.com/baby/guide/vaginal-birth-after-cesarean-vbac-overview

6 gedachtes over “Bevallen na een keizersnede

 1. “Om al deze kansen te verkleinen, mag je dan ook alleen nog bevallen in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog en zal je kindje goed in de gaten gehouden worden door middel van het CTG”

  Een vrouw mag ten allen tijde zélf kiezen waar ze bevalt! Helaas wordt het heel vaak anders gepresenteerd. Voor iedere behandeling (en dat is een bevalling in het ziekenhuis ook) dient er een geïnformeerde toestemming van de vrouw te zijn volgens het WGBO.

  Ik zou het dan ook op prijs stellen als de zin gewijzigd kan worden in iets als “Vanwege het risico op een ruptuur met bijhorende gevolgen wordt aangeraden in het ziekenhuis te bevallen” Waarbij te discussiëren valt of het ziekenhuis daadwerkelijk veiliger is. Een recent onderzoek liet zien dat de kans van slagen van een vbac groter is bij een geplande thuisbevalling vergeleken met een geplande ziekenhuis bevalling. De overige negatieve uitkomsten voor moeder en kind waren in beide groepen tegelijk. Kanttekening hierbij is wel dat het onderzoek vrij klein was en niet gerandomiseerd, dus mogelijk geen gelijke groepen. Gezien de gevolgen van een (volgende) keizersnede, die dus veel vaker voorkomt in de groep die in het ziekenhuis plant te bevallen, valt dus te discussiëren welke plek het veiligst is.

  Like

   1. Als er meer onderzoek nodig is om veiligheids-uitspraken te doen, dan geldt dat toch twee kanten op? Als ik het goed begrijp is bij een vbac niet hard te maken dat een gezonde zwangere voor de zekerheid maar beter in het ziekenhuis kan bevallen (er bestaat toch een veel groter risico op overmedicalisering met een cascase aan interventies als gevolg?) en de evidence voor meer veiligheid in een initiele thuis-vbac is nog wat dun om harde uitspraken over te doen.
    Dan is de eerlijke informatie dus eigenlijk: We weten (nog) niet of het veiliger is om thuis/dan wel in het ziekenhuis te bevallen met een vbac.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s