Naweeën

Hoe vervelend is dat. Heb je net een hele berg aan pijnlijke weeën ondergaan, krijg je na de geboorte van je kindje opnieuw last van pijnlijke (na)weeën. Meestal heb je hier geen last van na de geboorte van je eerste kindje, maar na een tweede of derde bevalling, zijn naweeën vaak wel heel heftig aanwezig. (De verloskundige, s.a.).

Wat zijn naweeën?
Na de geboorte ontstaan er altijd even kort naweeën (Indien je niet bevalt doormiddel van een keizersnede), om de moederkoek geboren te laten worden. Bij vrouwen die net bevallen zijn van hun eerste kindje, houden de naweeën daarna vaak op of zijn ze niet echt heftig, maar bij vrouwen die zijn bevallen van hun tweede of meerdere kindje, komen naweeën veel frequenter voor en zijn ze vaak ook veel pijnlijker.

Naweeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspieren en zijn er voor bedoeld om je baarmoeder terug te laten slinken naar zijn normale grootte. Tevens verlies je door een goed samengetrokken baarmoeder, minder bloed. Je kunt je voorstellen dat bij een eerste bevalling, het voor je baarmoeder makkelijker is om terug te krimpen naar zijn oude grootte, maar nadat de baarmoeder vaker uitgerekt is geweest het steeds iets moeilijk wordt. Dit verklaart dan ook waarom je na de tweede, derde, vierde bevalling vaak meer naweeën en tevens pijnlijkere naweeën hebt. Ook vrouwen die een keizersnede hebben gehad krijgen naweeën. Ook bij deze vrouwen moet hun baarmoeder slinken van 1 kg, naar een mooi gewicht van 70 gram zo’n 8 weken na de bevalling. (Mijn verloskundige, 2015; Bogaerts, Geerdens & Gooris, 2009).

Ook tijdens het geven van borstvoeding ervaar je vaak (tijdens de voeding) meer last van naweeën. Dit komt omdat er tijdens de borstvoeding een hormoon (oxytocine) vrijkomt wat je baarmoeder helpt bij het samentrekken van de baarmoeder. Eigenlijk erg gunstig voor je lichaam dus, alleen niet zo prettig voor jezelf! (De verloskundige, s.a.).

Wat kun je er aan doen?
Sommige vrouwen hebben slechts enkele uren last van pijnlijke naweeën, andere hebben hier verschillende dagen last van. Uiteraard is het makkelijk om te grijpen naar een paracetamol, maar er zijn ook allerlei natuurlijke middeltjes die je kunt gebruiken bij naweeën. Indien je naweeën dan nog altijd te heftig zijn, zou je altijd nog kunnen kiezen voor paracetamol.

Warmte
Net zoals warmte vaak helpt bij menstruatiekrampen en tijdens echte weeën, kan warmte ook veel comfort bieden tijdens naweeën. Een lekker warme kruik op je buik of een warme douche doet wonderen. (De verloskundige, s.a.)

Saffraan melk
20 draadjes saffraan op 1 liter melk. Samen in een pannetje laten koken. Zodra de melk heel geel ziet, de melk even zeven en de gele melk opdrinken. (Unity medi centre, 2013).

Saffraan @Pixabay
Saffraan @Pixabay

Blaas legen
Een volle blaas zorgt er voor dat je baarmoeder niet goed kan krimpen. Zorg er dus voor dat je regelmatig je blaas leegt. (Eva van Hoorn, s.a.).

Massage
Hoewel niet iedere vrouw dit prettig vindt na de bevalling, kan masseren van de baarmoeder ook helpen de pijn van de naweeën te verminderen. (Eva van Hoorn, s.a.).

Conclusie
Hoewel naweeën erg vervelend en pijnlijk kunnen zijn, zijn ze wel degelijk nuttig! Gelukkig zijn er verschillende tips & tricks die de pijn van de naweeën zouden kunnen verlichten.

Eyeliam @Flickr
Eyeliam @Flickr

Bronnen
Bogaerts, A., Geerdens, L., & Gooris, F. (2009). Normale baring en kraambed (3e dr.). Antwerpen: Garant.

De verloskundige (s.a.)
Gevonden op het internet op 6 augustus 2015 via http://www.deverloskundige.nl/net-bevallen/subtekstpagina/211/naweeen/

Eva van Hoorn (s.a.)
Gevonden op het internet op 6 augustus 2015 via http://www.evavanhoorn.nl/kraambed-abc.htm

Mijn verloskundige (2015)
Gevonden op het internet op 6 augustus 2015 via http://www.mijnverloskundige.nl/bevallen/weeen.htm

Unity Medi Centre (2013)
Gevonden op het internet op 6 augustus 2015 via https://unitymedicentre.wordpress.com/2013/07/12/saffron/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s