Hypnobirthing

Tijdens je zwangerschap vindt je overal verschillende soorten van zwangerschapscursussen. Hypnobirthing is daar een van, maar wat is hypnobirthing eigenlijk? Wat zijn de voordelen? Is het wetenschappelijk onderzocht?

Wat is hypnobirthing? (
Hypobirthing Nederland, 2014; Aveta, s.a.; Hypnobirthing, s.a.)
Hypnobirthing is een cursus die je samen met je partner volgt. Tijdens deze cursus leer je met bepaalde handvaten en technieken jezelf volkomen te ontspannen en angst en stress te reduceren. Je leert op je lichaam te vertrouwen en deze te laten doen, waarvoor het bedoeld is. Je leert samen te werken en deze niet juist tegen te werken. Je leert hoe je je kindje op een zachte, ontspannen en natuurlijke manier op de wereld kunt zetten.

En wat heeft je partner hier dan aan? Je partner leer hoe belangrijk het is je te ontspannen tijdens een geboorte. Hij leert tevens wat er gebeurd tijdens een bevalling, hoe je zorgverleners te woord kunt staan en hij leert hoe hij jou kan helpen ontspannen.

De voordelen
Er zijn veel voordelen verbonden aan een cursus hypnobirthing. Er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar hypnobirthing, dus de wetenschappelijk bewezen voordelen zijn beperkt, maar uiteraard zijn de andere voordelen zeker mogelijk.

Voordelen uit wetenschappelijk onderzoek (VandeVusse, Irland, Healthcare, Berner, Fuller & Adams, 2007; Martin, Schauble, Rai & Curry, 2001)
– Minder gebruik van pijnmedicatie
– Betere start voor je kindje (Apgar-score is vaak hoger na 1 minuut)
– Minder kans op complicaties

Overige mogelijke voordelen (Aveta, s.a.; Natuurlijke geboorte, 2013)
Deze voordelen zijn niet alleen maar bruikbaar tijdens een natuurlijke geboorte. Veel vrouwen ervaren ook veel van deze effecten bij het gebruik van hypnobirthing tijdens een keizersnede.
– Hypnobirthing geeft een gevoel van controle tijdens de geboorte. Ook als de bevalling bijvoorbeeld niemand helemaal loopt zoals jij hem gepland hebt.
– Je maakt natuurlijke pijnstillers aan, waarmee de pijn verdwijnt of gereduceerd wordt.
– Je hebt meer zelfvertrouwen
– Je bevalling gaat vaak sneller
– Je herstelt sneller na de geboorte
– Je hebt je ademhaling vaker onder controle

Praktische informatie
Verspreid door heel Nederland zijn er Hypnobirthing docenten te vinden. Gemiddeld gaat het om 5 lessen van 2,5 uur en de kosten zijn rond de €300,- per koppel. (Aveta, s.a.; Hypnobirthing, s.a.; Natuurlijke geboorte, 2013). Opnieuw zwanger en behoefte aan een opfriscursus? Ook dit is in de meeste gevallen mogelijk, voor een gereduceerd tarief.

Conclusie

Ben je op zoek naar een zwangerschapscursus, waarvan je veel leert over hoe je kunt ontspannen tijdens je bevalling en hoe je deze zo aangenaam mogelijk kunt maken voor jou en je kindje? Mogelijk is hypnobirthing iets voor jou!

Kala Bernier @Flickr
Kala Bernier @Flickr

Bronnen
Aveta (s.a.)
Gevonden op het internet op 27 juli 2015 via http://www.aveta.nl/hypnobirthing.php

Hypnobirthing (s.a.)
Gevonden op het internet op 27 juli 2015 via http://www.hypnobirthing.nl/cursus/voordelen/

Hypnobirthing Nederland (2014)
Gevonden op het internet op 27 juli 2015 via http://www.hypnobirthing-nederland.nl/algemeen/over-hypnobirthing

Martin, A.A., Schauble, P.G., Rai, S.H., & Curry, W.R. (2001) The Effects of Hypnosis on the Labor Processes and Birth Outcomes of Pregnant Adolescents. J Fam Pract, 50(05), 441-443.

Natuurlijke geboorte (2013)
Gevonden op het internet op 27 juli 2015 via http://www.natuurlijkegeboorte.nl/hypnobirthing/voordelen-hypnobirthing-methode/

VandeVusse, L., Irland, J., Healthcare, W.F., Berner, M.A., Fuller, S., & Adams, D. (2007) Hypnosis for childbirth: a retrospective comparative analysis of outcomes in one obstetrician’s practice. Am J Clin Hypn, 50(2), 109-19.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s