Twee vrouwen met een kinderwens

Als je als twee vrouwen samen een relatie hebt en verlangt naar een kindje bots je tegen een berg aan informatie. Zoveel informatie verspreidt over het internet, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn dan eigenlijk opties om je kinderwens te vervullen?

Zelf zwanger worden
Veel vrouwen verlangen niet enkel naar een kindje, maar verlangen ook naar het ‘zwanger zijn gevoel’. Het kindje ook werkelijk dragen in je buik 9 maanden lang en nadien het kindje zelf ter wereld laten komen. Gelukkig bestaan er in Nederland twee opties voor lesbische koppels om ook werkelijk zwanger te raken.

KID  (Nij Geertgen, 2014; Catharina, 2015; Dr. S. Derks, telefonisch gesprek, 14 maart 2014; Meer dan gewenst, 2015; Bam-mam, s.a.)
Er bestaat de mogelijkheid om zelf zwanger te worden door middel van kunstmatige inseminatie met donorzaad. Dit houdt in dat er zaad van een donor kunstmatig wordt ingebracht bij 1 van de 2 vrouwen, waarop zij mogelijkerwijs zwanger wordt. Bij de meeste organisaties die KID verrichten, bijvoorbeeld het IVF centrum van het Catherina ziekenhuis in Eindhoven, is het de bedoeling dat het koppel zelf een donor aandraagt. Vaak is het dus de bedoeling dat een koppel zelf opzoek gaat naar een donor, vaak een voor hun bekende. Bij sommige organisaties, bijvoorbeeld Behandelcentrum St. Geertgen, bevindt zich een spermabank waar je beroep op kunt doen. Anonieme donoren zijn in Nederland niet meer toegestaan, zodat het kindje op latere leeftijd altijd zijn of haar biologische vader kan achterhalen.

Dit houdt dus wel in dat je vaak zelf op zoek moet naar een donor. Sommige vrouwen vinden een voor hun bekende donor, maar dit is niet altijd het geval en dit is ook niet altijd gewenst. Op dat moment moet je verder zoeken. Je kunt dan op verschillende sites terecht om een oproep te plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld op de site van ‘meer dan gewenst’ terecht, maar ook op het prikbord van ‘Bam-mam’.

Uiteraard hoef je voor KID niet per se naar het ziekenhuis. Indien je een donor hebt gevonden, kun je ook kiezen voor zelfinseminatie. Wel loop je hierbij enigszins risico’s, aangezien op dat moment je donor niet getest wordt op eventuele overdraagbare aandoeningen.

Eiceldonatie aan eigen partner (Receptioniste St. Geertgen, telefonisch gesprek, 14 maart 2014; UZ Gent, s.a.)
Sommige stellen hebben een bijzondere wens. De ene vrouw zou graag zwanger willen worden, terwijl de andere vrouw graag een kind van zichzelf wil, maar daar niet perse zwanger voor hoeft te zijn. Ook dit is een optie. De ene vrouw, doneert dan haar eicel aan haar partner. Deze eicel wordt bevrucht met donorzaad via IVF en wordt daarna ingebracht bij de partner. Op die manier kan er een zwangerschap ontstaan. Ook bij deze vorm moet je dus vaak wel nog op zoek naar een donor. Eiceldonatie wordt niet in elke kliniek of organisatie toegepast.

Niet zelf zwanger worden
Als je als koppel niet per se de behoefte hebt om zelf zwanger te worden, zijn er nog 2 opties.

Adoptie
Om een kindje te kunnen adopteren, moet je een procedure doorlopen. In Nederland is die procedure voor iedereen gelijk. De wachttijd is gemiddeld 2 jaar voordat je aan de procedure kunt beginnen. Als een lesbisch koppel of als homostel mag je, juridisch gezien, helaas niet uit elk land een kindje adopteren. Een mogelijke optie is dan om één van de twee vrouwen het kindje te laten adopteren en dat daarna de partneradoptie in werking wordt gezet. (Meer dan gewenst, 2015).

Pleegzorg (Meer dan gewenst, 2015; Pleegzorg, s.a.)
Ook in Nederland zijn er genoeg kinderen die geen veilig thuis hebben. Pleegzorg Nederland is dan ook altijd op zoek naar stellen, die zich willen aanmelden als pleegouders. Indien je pleegouder wordt, adopteer je geen kindje, maar zorg je wel voor een kindje dat biologisch gezien niet van jou is. Er zijn verschillende vormen van pleegzorg:
– Weekendzorg: Dit is voor 1 of 2 weekenden in de maand om de biologische ouders van het kindje kort te ontzien en het kind een fijn weekend te kunnen geven.
– Vakantiepleegzorg: Waarbij de pleegouders tijdens de vakantieperiode de zorg van een kindje op zich nemen en dat kind een fijne vakantietijd bezorgen.
– Crisispleegzorg: Dit is kortdurende pleegzorg. De ene keer gaat dit om enkele dagen, de andere keer om (maximaal) 3 maanden.
– Langdurige pleegzorg: Waar je enkele jaren de zorg van het kindje op je neemt. Soms gaat dit zelfs om de zorg vanaf de geboorte tot het kindje de leeftijd van 18 jaar bereikt.

Purple Sherbet Photography @Flickr
Purple Sherbet Photography @Flickr

Conclusie
Ook als lesbisch stel zijn er allerlei manieren om je kinderwens te kunnen vervullen. Aangezien er vaak zoveel informatie te vinden is, maar je soms echt de rode draad niet meer kunt vinden, hier een stukje met alle opties bij elkaar. Ook als er een lesbisch stel aanklopt bij een verloskundige praktijk, is dit informatie die je door kunt geven.

Bronnen
Bam-mam (s.a.)
Gevonden op het internet op 23 juli 2015 via http://www.bam-mam.nl/

Catharina (2015)
Gevonden op het internet op 23 juli 2015 via https://www.catharinaziekenhuis.nl/patient/specialismen/18-gynaecologie/behandelingen/131-ivf-behandelingen.html

Meer dan gewenst (2015)
Gevonden op het internet op 23 juli 2015 via http://www.meerdangewenst.nl/informatie/mogelijkheden-voor-wensouders/donorschap/

Nij Geertgen (2014)
Gevonden op het internet op 23 juli 2015 via www.nijgeertgen.nl

Pleegzorg (s.a.)
Gevonden op het internet op 23 juli 2015 via http://www.pleegzorg.nl

UZ Gent (s.a.)
Gevonden op het internet op 23 juli 2015 via http://www.uzgent.be/nl/home/Lists/PDFs%20patienteninformatiefolders/PIB_Eiceldonatie_acceptor.pdf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s