Babymassage

Hoewel verscheidene culturen van nature al beginnen met het masseren van hun baby’tje, zijn Nederlandse ouders dit vaak niet gewend. Toch is babymassage een mooie manier om contact te maken met je kindje en je kindje te helpen ontspannen.

Wat is (Shantala) babymassage?
De meeste cursussen babymassage zijn gebaseerd op Shantala babymassage. Shantala babymassage komt oorspronkelijk uit India. In India wordt deze vorm van massage veelvuldig gebruikt in de dagelijkse verzorging van kindjes. Het leren van deze manier van masseren is heel eenvoudig en is door iedereen te gebruiken. Je kunt het als ouders gebruiken bij je kindje, maar ook grootouders kunnen het heel goed leren. (Shantala, 2015; Aangenaam en mooi, s.a.)

Het is een manier van masseren waarmee je je kindje tot rust kunt laten komen. Door het intensieve contact tussen ouders en het kindje, leer je je kindje sneller kennen en bouw je snel een hechte band op. Tevens is babymassage te gebruiken bij kindjes die bijvoorbeeld veel huilen, slecht slapen, veel last hebben van darmkrampjes, kindjes die zich overstrekken, kindjes die heel onrustig zijn en bijvoorbeeld bij kindjes die nog in de couveuse liggen en daardoor meer stress ervaren. (Shantala, 2015; ivt kraamzorg, s.a.; Fijn ontspanning, s.a.; Dreumeland, s.a.).

Voordelen van babymassage (Shantala, 2015; ivt kraamzorg, s.a.; Fijn ontspanning, s.a. Dreumeland, s.a.; IAIM babymassage, 2011; Nederlands Jeugd Instituut, 2015)
Babymassage kent veel voordelen. Niet enkel voor je kindje, maar ook voor jezelf!

De band tussen ouders en kind wordt versterkt

Door zo intensief met je kindje bezig te zijn, niet enkel tijdens de cursus, maar ook thuis, wordt de hechting tussen ouder en kind positief beïnvloed. Tevens komt er tijdens het geven van een massage oxytocine vrij, niet enkel bij de ouders, maar ook bij het kindje. Oxytocine staat bekend als het knuffelhormoon en zorgt voor de ‘roze wolk’ na je bevalling en tevens voor het ontstaan van een band tussen ouders en kind.

Je leer de lichaamssignalen van je kindje sneller kennen
Door je kindje regelmatig te masseren, leer je snel de lichaamssignalen van je kindje kennen. Ook de cursusleidster kan je helpen om bepaalde signalen te herkennen.

Door het masseren wordt je kindje rustiger en meer ontspannen
Niet enkel komt er tijdens het masseren het hormoon oxytocine vrij, ook zorgt het masseren ervoor dat de stresshormonen in het lichaam van je kindje dalen. Hierdoor wordt je kindje rustiger en meer ontspannen.

De spijsvertering verbetert, waardoor je kindje minder last kan hebben van darmkrampjes
Voornamelijk door massage op de buik, verbetert de spijvertering. Je kindje moet na de bevalling ontzettend wennen aan de voeding en tevens moet het spijsverteringsstelsel zich hierop instellen. Doormiddel van massage kun je de spijsvertering een handje helpen, waardoor darmkrampjes verminderen.

Hoe, wie en waar? (Shantala, 2015; ivt kraamzorg, s.a.; Fijn ontspanning, s.a.; Dreumeland, s.a.).
Cursussen babymassage worden door het hele land gegeven. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op deze site, waar je de dichtstbijzijnde cursusleidster kunt vinden: http://www.shantala.nl/shantala-babymassage/. In de meeste gevallen wordt babymassage als groepsles gegeven, maar soms is er ook een mogelijkheid tot individuele lessen met je partner of bijvoorbeeld een cursus met je beste vriendin. Gemiddeld bestaat een cursus babymassage uit 4 lessen van 90 minuten.
In de meeste gevallen kun je starten als je kindje rond de 6 weken oud is en maximaal tot je kindje 9 maanden is.

Kosten
Indien je de cursus enkel met je partner wilt volgen, ben je uiteraard duurde uit, maar gemiddeld kosten 4 groepslessen tussen de €75,- en de €95,-. (Dreumeland, s.a.; Fijn ontspanning, s.a.).

Conclusie
Op zoek naar een leuke cursus voor na je bevalling, waar je kindje en jij allebei iets aan hebben en lijkt een cursus babymassage je wel wat? Kijk dan eens of je in de buurt of je misschien een snuffelles mee kunt volgen!

@wikipedia
@wikipedia

Bronnen
Aangenaam en mooi (s.a.)
Gevonden op het internet op 9 juli 2015 via http://www.aangenaamenmooi.nl/Massages/babymassage.html

Dreumeland (s.a.)
Gevonden op het internet op 9 juli 2015 via http://www.dreumeland.nl/cursussen/babys/babymassage/

Fijn ontspanning (s.a.)
Gevonden op het internet op 9 juli 2015 via http://www.fijnontspanning.nl/cursus-babymassage-nijmegen-fijn.html
IAIM babymassage (2011)
Gevonden op het internet op 9 juli 2015 via http://www.iaimbabymassage.co.uk/baby-massage-benefits.html

Ivt Kraamzorg (s.a.)
Gevonden op het internet op 9 juli 2015 via http://www.ivtkraamzorg.nl/cursussen/babymassage-den-bosch/

Nederlands Jeugd Instituut (2015)
Gevonden op het internet op 2 maart 2015 via http://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-over-de-jeugdsector/2015/Massagecursus-voor-huilbabys-is-goed-onderbouwd

Shantala (2015)
Gevonden op het internet op 9 juli 2015 via http://www.shantala.nl/shantala-babymassage/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s