Het spoelen van de ruptuur of de knip

Helaas gebeurt het vaak dat iemand inscheurt tijdens de bevalling of dat iemand ingeknipt wordt. Na de bevalling zit je dan niet alleen met een beurs gevoel, maar zit je ook nog met een wond en hechtingen te kijken. Hoe kun je deze nu het beste verzorgen?

Waarom verzorgen?
Het is belangrijk dat je de wond goed verzorgt, zodat deze mooi en snel geneest en je minder kans hebt op een ontsteking (Babycentre, 2012). Indien je veel last hebt van je wond, belemmert dit je namelijk enorm en maakt het de roze wolk een stuk minder roze.

Hoe verzorgen?
Er zijn verschillende manieren waarop je je wond goed kunt verzorgen. Je kunt de wond spoelen met een flesje water, je kunt de wond spoelen met een mengsel, je kunt de wond spoelen met de douchekop, je kunt de wond laten luchten.. Al deze manieren zijn goed, maar ieder heeft zo zijn eigen voorkeur. Het is ook fijn om de verschillende mogelijkheden te combineren. Zo is het belangrijk om de wond na elk toiletbezoek te spoelen, maar tevens is het belangrijk om de wond regelmatig te laten luchten.

Spoelen tijdens toiletbezoek
Om de wond goed schoon te houden, is het belangrijk dat je de wond na elk toiletbezoek goed spoelt. Je kunt bijvoorbeeld de wond spoelen nadat je klaar bent met plassen, maar je kunt ook spoelen tijdens het plassen, waardoor de urine minder in de wond prikt. Nu zijn er ook nog verschillende mogelijkheden waarmee je kunt spoelen:
– Kraanwater. Uiteraard kun je de wond met gewoon kraanwater spoelen. Hierbij kun je goed zelf bepalen welke temperatuur je prettig vindt. Kraanwater werkt reinigend, maar heeft verder geen speciale werkingen. (Albert Schweitzer ziekenhuis, 2014)
– Kamillethee. Lauwe kamillethee kun je ook goed gebruiken om te spoelen. Kamillethee werkt namelijk ontstekingsremmend, verzachtend en ontsmettend. Je zet kamillebloemetjesthee, zeeft daarna de bloemetjes eruit en laat de kamillethee lauw worden. (Scheffers-Bosch, van Mullem & Riezebos – van der Veen, 2014; Apotheek, 2015)
– Lavendel. Een paar druppels lavendelolie kun je met een klein beetje melk (gebruik hiervoor bijvoorbeeld het dopje van een 1,5 liter fles), goed oplossen in water. Lavendelolie werkt kalmerend, ontsmettend en verzachtend en ruikt bovendien ook nog eens lekker fris. (Sensazione, s.a.; Clark, 2004)

Hoe pak je dit aan?
Hoe kun je nu spoelen tijdens of na het toiletbezoek? Je kunt van te voren een flesje klaarmaken. Hiervoor kun je het beste een bidon gebruiken of een petflesje met een bidonsluiting, zodat je de straal beter kunt doseren. Nadien kun je de wond goed droogdeppen met toiletpapier. (Scheffers-Bosch, van Mullem & Riezebos – van der Veen, 2014).

Spoelen met douchekop
Spoelen met een bidon werkt goed tussendoor, maar het reinigt de wond natuurlijk niet optimaal.
Daarom is het aan te raden om de wond minimaal een keer per dag goed spoelen met de douchekop. Dit mag ook gerust vaker. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld veel last van het prikkende gevoel van de wond tijdens het plassen, dan kan plassen onder de douche een goede uitkomst zijn. Soms hebben vrouwen het geluk dat hun douchekop reikt tot aan het toilet. Dan kun je eventueel na elk toiletbezoek eventjes spoelen met de douchekop. (Babycentre, 2012; Albert Schweitzer ziekenhuis, 2014).

Laten luchten
Je kunt je misschien wel voorstellen dat een wond moeilijker geneest als het continue warm en vochtig is. Wanneer je de wond continue verbergt achter een dik kraamverband in je onderbroek, heeft het meer moeite met genezen. Door de wond zeer regelmatig bloot te stellen aan frisse lucht, geneest het sneller. Dit kun je bijvoorbeeld gemakkelijk doen tijdens het voeden. Je laat je onderbroek uit, laat het kraamverband weg en legt een celstofmatje of een oude handdoek onder je.
(Caring for your perineum, 2013; Albert Schweitzer ziekenhuis, 2014; Babycentre, 2012)

IJs
Regelmatig worden er ook ijspacks geadviseerd. IJspacks kun je gebruiken om een zwelling te voorkomen, maar ook om de zwelling te verminderen. (Albert Schweitzer ziekenhuis, 2014; Babycentre, 2012) Geen ijs pack in je bezit? Je kunt deze ook gemakkelijk zelf maken door een kraamverband goed nat te maken en deze in te vriezen. Doe er naderhand een oud washandje omheen en hij is klaar voor gebruik.

Harde stoel
Om een zwelling te voorkomen wordt er vaak aangeraden om regelmatig op een harde stoel te gaan zitten. Toch is dit niet het beste, aangezien de bekkenbodem hierdoor nog meer uitgerekt wordt. Je kunt het beste een klein, zacht kussentje op de harde stoel leggen en daarna plaats nemen. Dit geeft extra steun en daarmee tegendruk aan de bekkenbodem. (Bekkenbodemonline, 2015; Kernpraktijken, s.a.)

Conclusie

Het is belangrijk dat je je ruptuur of je knip goed verzorgt. Hiervoor zijn allerlei manieren en mogelijkheden. Het belangrijkste om te onthouden is dat je de wond na elk toiletbezoek spoelt, probeert minimaal 1 keer per dag de wond met de douchekop te spoelen en de wond regelmatig te laten luchten.

Takashi Hososhima @Flickr
Takashi Hososhima @Flickr


Bronnen
Albert Schweitzer ziekenhuis (2014)
Gevonden op het internet op 27 mei 2015 via http://www.asz.nl/patienten/patientenvoorlichting/folders/bevalling/episiotomie-en-rupturen.pdf

Apotheek (2015)
Gevonden op het internet op 27 mei 2015 via http://www.apotheek.nl/medicijnen/kamille#!

Babycentre (2012)
Gevonden op het internet op http://www.babycenter.ca/a536343/stitches-and-bruising-from-childbirth

Bekkenbodemonline (2015)
Gevonden op het internet op 28 mei 2015 via https://bekkenbodemonline.nl/vrouwenzaken/rondom-de-zwangerschap/de-bekkenbodem-rond-de-zwangerschap/de-bekkenbodem-na-de-bevalling/

Caring for your perineum (2013)
Gevonden op het internet op 27 mei 2015 via http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jmwh.12069/pdf

Clark, D. (2004) Herbs for Mother’s Care Postpartum. http://www.midwiferytoday.com/articles/herbspostpartumcare.asp

Kernpraktijken (s.a.)
Gevonden op het internet op 28 mei 2015 via http://www.kernpraktijken.nl/uploads/vdlp/files/kernprktk/bekkenbodem_na_ruptuur_folder.pdf

Scheffers – Bosch, K., van Mullem, L., & Riezebos – van der Veen, P. (2014) Wat maakt natuurlijke kraamzorg zo anders? http://natuurlijkekraamzorg.eu/wp-content/uploads/2014/11/scriptie_kim__laura_en_paulien_natuurlijke_kraamzorg_2014.pdf

Sensazione (s.a.)
Gevonden op het internet op 27 mei 2015 via http://www.sensazione.info/images/lavendel.pdf

2 gedachtes over “Het spoelen van de ruptuur of de knip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s