De epi-no

Veel vrouwen zijn vooral bang voor het laatste stukje van de bevalling. Het stukje, waarin je kindje werkelijk geboren gaat worden. Dat laatste stukje is natuurlijk spannend, omdat je je kindje voor het eerst gaat ontmoeten, maar ook omdat dat het stukje is waarop je de kans hebt om in te scheuren of ingeknipt te worden. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je daarop voor te bereiden, zoals bijvoorbeeld de epi-no.

Wat is het?
De epi-no is een geboortetrainer, dat werkt met een opblaasbaar ballonnetje. Dit ballonnetje breng je in, in de vagina en kun je steeds iets verder opblazen. Op die manier kun je de vagina-opening en het perineum (het stukje huid tussen vagina en anus) geleidelijk verder oprekken. Dit doen Afrikaanse vrouwen ook ter voorbereiding op hun bevalling. Tijdens de bevalling wordt de vagina-opening en het perineum ook opgerekt door het hoofdje van het kindje. Maar tijdens de bevalling kan het zijn dat het hoofdje te snel naar buiten komt, waardoor het perineum en de vagina-opening onvoldoende tijd krijgen om op te rekken en hierdoor scheuren. Ook kan het zijn dat het gebied erg stug is, waardoor sommige zorgverleners er voor zullen kiezen om in te knippen. (Epino, 2015).

Met de epi-no train je ook tegelijk je bekkenbodemspieren. Niet iedereen weet hoe je je bekkenbodemspieren aanspant en weer ontspant. Dit kun je hierdoor goed leren. Tijdens de bevalling krijgen je bekkenbodemspieren het flink te voorduren. Na de bevalling is het dan ook belangrijk om je bekkenbodemspieren terug te trainen, zodat deze terug sterker worden en je minder kans hebt op klachten. Als je al tijdens de zwangerschap geleerd hebt hoe dat moet, is het makkelijker om dit na de bevalling terug te leren, aangezien je al weet hoe het voelt als je je bekkenbodem aanspant en ontspant. Tevens kun je met de epi-no ook je bekkenbodem na de bevalling (na 4-6 weken) trainen. (Bekkenbodemonline, 2015).

Hoe werkt het?
Je begint met de epi-no vanaf je 37ste zwangerschapsweek. Je traint eerst de bekkenbodemspieren, daarna begin je met het oprekken van de vagina-opening en het perineum en daarna bereidt je je voor op het persen. Dit kost je ongeveer een half uurtje per dag. (Epino, 2015).

Wetenschappelijk onderzoek
Het gebruik van de epi-no is wetenschappelijk onderzocht. Hieruit komt het volgende naar voren:
– De epi-no kan de angst voor de geboorte verminderen. Hiermee gaat een meer ontspannen houding gepaard, waardoor de geboorte sneller kan verlopen. (Schuchardt et al., 2000)
– Het kan de kans op een gaaf perineum vergroten en de kans op een episiotomie verkleinen. (Schuchardt et al., 2000; Ruckhäberle et al, 2009; Hillebrenner et al, 2001)
– Op lange termijn zou het ook zorgen voor een beter herstel van de bekkenbodemspieren, maar hier moet nog verder onderzoek naar gedaan worden. (Schuchardt et al., 2000)

Tevens kan het gebruik van de epi-no niet zorgen voor een vroeggeboorte of vroegtijdige weeën activiteit. Ook kunnen de vliezen niet gebroken worden door het gebruik van de epi-no. (Epino, 2015).

Hoeveel kost het?
De epi-no is wel prijzig. Er zijn verschillende soorten en ze zijn verkrijgbaar tussen de €105,- en de €145,-. (Bevallen zonder zorgen, 2015)

Waar kun je hem bestellen?
De epi-no kun je bestellen via www.bevallenzonderzorgen.nl

Conclusie
Ben je op zoek naar een manier waarop je je kunt voorbereiden op de bevalling zonder risico’s? Dan is de epi-no een goede optie. Hiermee leer je je bekkenbodem kennen, rek je je perineum en je vagina-opening geleidelijk op en krijg je meer vertrouwen in je eigen lichaam. Een manier waarop je je goed kunt voorbereiden op je bevalling, waardoor je meer vertrouwen hebt in je bevalling.

@bevallen zonder zorgen
@bevallen zonder zorgen

Bronnen
Bekkenbodemonline (2015)
Gevonden op het internet op 19 mei 2015 via https://bekkenbodemonline.nl/vrouwenzaken/rondom-de-zwangerschap/de-bekkenbodem-rond-de-zwangerschap/de-bekkenbodem-tijdens-je-zwangerschap/

Bevallen zonder zorgen (2015)
Gevonden op het internet op 19 mei 2015 via www.bevallenzonderzorgen.nl

Epino (2015)
Gevonden op het internet op  19 mei 2015 via http://www.epino.nl/

Hillebrenner, J., Wagenpheil, S., Schuchardt, R., Schelling, M.,  Schneier, K.T.M. (2001) First clinical experiences with the new birth trainer Epi-no® in primiparous women. Geburtsh Neonatol.

Ruckhäberle, E., Jundt, K., Bäuerle, M., Brisch, K., Ulm, K., Dannecker, C., & Schneider, K.T.M. (2009) Prospective randomised multicentre trial with the birth trainer EPI-NO® for the prevention of perineal trauma. Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology http://www.epino.nl/PDF/ANZJOG2009.pdf

Schuchardt, R., Hillebrenner, J., Hoffmann, S., Horkel, W., & Schelling, M. (2000) Birth preparation with a novel birth training device. Kongress der Deutschen Gesellschaft für Pränatal- und Geburtsmedizin, 8. http://www.epino.nl/PDF/pilotstudy1_1.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s