Lieve Blancquaert – Birth Day

Fotografe Lieve Blancquaert is rond de wereld gereisd om uit te zoeken wat het betekend om op een bepaalde plek geboren te worden. Wat betekent het om te bevallen binnen een bepaalde cultuur? Wat voor invloed heeft cultuur op een verder leven? Wat voor rituelen bestaan er rondom de geboorte? Deze reis en de informatie en foto’s die ze hierbij verzameld heeft probeert ze op verschillende manieren met het publiek te delen. Zo heeft ze een boek geschreven, komt er een documentaire en kun je een foto-expo bezoeken.

Foto-expo (De geboortenis, 2015a)
De foto-expositie is gestart op 8 mei 2015 en kun je nog bezoeken t/m 28 juni 2015. Deze expositie is verspreid te zien op 3 verschillende locaties: Dat Bolwerck, St. Walburgiskerk en de Burgerzaal, in Zutphen.

Tijdens deze expositie is een selectie van 400 foto’s te zien. Hierbij krijg je een kijkje in de manier waarop mensen binnen verschillende culturen bevallen. Dit zijn dus niet alleen maar mooie babyfoto’s, maar ook juist indrukwekkende foto’s, die heel anders zijn dan wat wij gewend zijn. Soms zijn de foto’s ronduit confronterend.

Kosten
Als volwassene kost de entree €12,50. Hierbij krijg je een kaartje waarmee je op alle 3 de locaties terecht kunt. Voor kinderen vanaf 12 jaar kost het €6,50 en voor kinderen tot 12 jaar is het gratis.

Kinderopvang
Wil je zelf graag gaan kijken naar de foto-expo, maar heb je geen oppas? Op verschillende zaterdagen is er van 14:00 uur tot 17:00 uur opvang geregeld van kinderen van 0 t/m 4 jaar bij kinderopvang ‘het kleurrijk’. Hiervoor zal je wel van te voren moeten reserveren.

Documentaire

Vanaf zondagavond 24 mei kun je de documentaire ‘birth day’ volgen op NPO 2. De documentaire bestaat uit 9 afleveringen. Elk van deze afleveringen toont een andere locatie, waarop te zien is hoe het is om in die cultuur te bevallen. Hierbij komen verschillende onderwerpen aanbod, zoals: het kraambed, de bevalling, rituelen, de familie en de cultuur op zich. 24 mei start de aflevering in China, daarna volgen: Koeweit, Groenland, Brazilië, Israël, Kenia, de Verenigde Staten en India. In de laatste aflevering kun je zien hoe het is om te bevallen in Lieve haar thuisland, België. (VPRO, 2015).

Het boek (De geboortenis, 2015b)
Als je vooral benieuwd bent naar het verhaal achter een bepaalde foto, is het boek ‘birth day’ iets voor jou. Het boek is onderverdeeld in de verschillende landen waar Lieve geweest is. In het boek zie je een flinke selectie een foto’s, met daarbij toelichting en informatie over de bepaalde cultuur, het land, de rituelen, de familie, de bevalling en alles wat daarbij hoort en past.

Het boek is onderdeel van een drieluik. ‘Birth day’ is het eerste deel, deel 2 zal gaan over het huwelijk en deel 3 over de dood. Je kunt het boek aanschaffen bij de foto-expo, maar je kunt hem ook bestellen, via de uitgever (Lannoo shop) of via sommige boekhandels. De prijs van het boek is €34,99.

Conclusie
Niet in elke cultuur en in elk land bevallen ze op dezelfde manier. Iedere cultuur heeft zo zijn eigen gebruiken, tradities en rituelen. Soms mogen we werkelijk in onze handen klappen dat we zulke goede geboortezorg hebben, soms denk ik dat we te ver gaan in onze medicalisering. Toch is het mooi om eens een kijkje te kunnen nemen in de geboortezorg in andere landen en je daarbij bewust te zijn van onze eigen geboortezorg.

Meer informatie is te vinden op de site van ‘de geboortenis’.

US Army Africa @Flickr
US Army Africa @Flickr

Bronnen
De geboortenis (2015a)
Gevonden op het internet op 13 mei 2015 http://www.geboortenis.nl/birth-day/expo-birth-day/

De geboortenis (2015b)
Gevonden op het internet op 13 mei 2015 via http://www.geboortenis.nl/boek-birth-day/

VPRO (2015)
Gevonden op het internet op 13 mei 2015 via http://www.vpro.nl/buitenland/programmas/birth-day/alles.html

2 gedachtes over “Lieve Blancquaert – Birth Day

 1. Dank voor het delen van de expositie BIRTH DAY en ook van harte welkom voor een bezoek! Wellicht leuk voor een weekend weg? Zie http://www.BirthDayNL.nl voor meer informatie.

  We hebben 12 juni ook een symposium over de Integrale Geboortezorg. Ook daar van harte welkom!

  Warme groet Hester

  Like

  1. Hallo Hester!

   Dankjewel voor je reactie!
   Mijn bedoeling is zeker om langs te komen, even kijken wanneer mijn rooster dat gaat toelaten. Voor alle anderen is een weekendje weg inderdaad een goede tip!

   Warme groet,
   De kritische verloskundige

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s