Een miskraam

Niet  elke zwangerschap loopt zoals wij het graag zien. Soms eindigt een zwangerschap in een miskraam.

Wat is een miskraam?
Als het hartje stopt met kloppen in de eerste 16 weken van de zwangerschap, heb je een miskraam.
Een miskraam krijg je meestal, omdat het kindje een afwijking heeft. Door deze afwijking kan je kindje niet verder groeien, waardoor het hartje stopt met kloppen. Zo’n afwijking is meestal een chromosoomafwijking. (KNOV, 2007).

De start van een miskraam (KNOV, 2007).
Eén op de 10 zwangerschappen eindigt uiteindelijk in een miskraam. Bij sommige vrouwen nemen de zwangerschapsverschijnselen langzaam af. Zo worden de borsten minder gespannen en stopt bijvoorbeeld de ochtendmisselijkheid en de moeheid.

Bij de meeste vrouwen begint een miskraam met bloedverlies. Eén op de 5 vrouwen krijgt tijdens het begin van de zwangerschap te maken met vaginaal bloedverlies. Bij de helft hiervan, houdt het bloedverlies vanzelf op. De andere helft krijgt een miskraam.
Het bloedverlies neemt gedurende enkele uren/dagen toe en gaat vaak gepaard met (menstruatie) krampen. Je verliest niet enkel bloed, maar ook weefselresten en stolsels, het vruchtje komt daarmee naar buiten, al kan het best 2 weken duren voordat het vruchtje naar buiten komt. Hierna wordt het bloedverlies snel minder, maar dit kan nog wel enkele dagen tot weken aanhouden.

Andere vrouwen hebben helemaal niet door dat ze een miskraam hebben. Bij deze vrouwen wordt de miskraam vaak ontdekt tijdens een echo. Op de echo is geen kloppend hartje meer te vinden. Hierna krijg je de tijd om rustig te wachten of je lichaam het vruchtje alsnog vanzelf uit drijft.

Hoe wordt een miskraam bevestigd?
Indien je bloed verliest tijdens de eerste weken van de zwangerschap, bel je altijd de verloskundige. De verloskundige zal je vragen stellen en ook mogelijk een lichamelijk onderzoek doen. Op deze manier probeert ze andere verschijnselen uit te sluiten. Daarna kan een echo volgen, om te kijken of het hartje nog klopt. Als het hartje nog klopt, sluit dat een latere miskraam niet uit, maar maakt het de kans wel kleiner. (KNOV, 2007).

Afwachten
Indien je bloed verliest tijdens de zwangerschap, wordt er vaak voor gekozen om rustig af te wachten. Indien je bloed verliest en er is bevestigd dat je een miskraam hebt, krijg je de mogelijkheid om rustig af te wachten, totdat het vruchtje vanzelf wordt af gestoten. Meestal gebeurt dit binnen 2 weken na het begin van het bloedverlies. Afwachten kan bevorderlijk zijn voor de verwerking. Indien het voor jezelf te lang duurt of je erg veel pijn krijgt, kan er alsnog voor gekozen worden om een curettage te ondergaan. (KNOV, 2007).

Medicatie
Indien het vruchtje niet spontaan afgedreven wordt, hoef je niet direct te kiezen voor een curettage. Je kunt ook eerst vaginaal medicatie krijgen. Deze medicatie helpt de uitdrijving van de miskraam op te wekken. Bij 50% van de vrouwen is dit effectief en hoeft er dus niet overgegaan te worden op een curettage. (de verloskundige, s.a.).

Curettage
Niet iedereen vindt het fijn om de miskraam af te wachten. Sommige vrouwen willen het vruchtje het liefst gelijk uit hun lichaam na de vaststelling van de miskraam. Er kan dan gekozen worden voor een curettage. Bij een curettage wordt er onder narcose de baarmoeder leeggezogen of leeg geschraapt. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Je mag vaak dezelfde dag nog naar huis en het bloedverlies stopt vrij snel daarna. (KNOV, 2007).

Lichamelijk herstel
Na een miskraam, herstelt het lichaam vrij snel. Vaak is er gedurende 2 weken nog wat bloedverlies, maar na het stoppen van het bloedverlies, mag je terug zwanger worden, ook al ben je er dan vaak emotioneel gezien nog niet aan toe. (KNOV, 2007).

De verwerking (KNOV, 2007)
Hoewel we allemaal weten dat miskramen bestaan, gaan we er toch vaak vanuit dat het ons niet treft. Helaas kan dit wel degelijk. In een klap vallen dan alle toekomstdromen in duigen. In eerste instantie ben je vaak geschokt, maar daarna kunnen emoties zich in rap tempo afwisselen:
– Schuldgevoel: Omdat je de zwangerschap niet hebt kunnen voldragen en je partner nu ook geen vader zal worden
– Jaloezie: Ten opzichte van vrouwen die geen miskraam gehad hebben
– Gevoel van falen: Omdat je lichaam je in de steek laat
– Kwaadheid: Omdat jou dit overkomt
– Ongeloof: Dit kan niet waar zijn
– Schaamte: Omdat jouw lichaam je kindje niet volledig heeft kunnen dragen, dat niet heeft kunnen doen wat veel andere vrouwen wel hebben kunnen doen

Zo zijn er nog veel meer gevoelens die langs kunnen komen. Soms komen er ook heel ambivalente gevoelens voor bij: kwaadheid en dan daarna opluchting, aangezien het vruchtje nu is af gestoten, maar ook soms omdat je toch nog even niet die verantwoordelijkheid hebt. Vooral voor dit laatste gevoel schamen vrouwen zich vaak enorm, terwijl ook dat erbij hoort. Ook dat is een compleet normaal gevoel, ook al was je kindje totaal gewenst.

Omgaan met al deze gevoelens en tegelijkertijd het verdriet verwerken is heel moeilijk, zeker bij een miskraam. Veel mensen weten vaak nog niet dat je zwanger bent en het is dan ook moeilijk om een plekje te vinden om erover te praten. Toch is dit heel belangrijk. Praat erover, niet alleen met je partner, maar ook met mensen om je heen. Zij kunnen je extra steun geven en het lucht vaak enorm op. Als je even niet terug kunt bij vrienden of familie, kun je ook veel steun vinden bij lotgenoten, zowel om je heen als op het internet. Bijvoorbeeld via de besloten facebookgroep ‘miskraam mama’s’ of via  ‘www.miskramen.nl’. Ook bij je verloskundige kun je terecht. Niet alleen tijdens of vlak na de miskraam, maar ook tijdens een eventuele volgende zwangerschap. Hoewel je het gevoel kan hebben dat je de miskraam achter je hebt gelaten, komt het verdriet vaak helemaal weer boven als je zwanger raakt van een volgend kindje.

Je miskraam een plekje geven is heel moeilijk. Gelukkig zijn er ook veel deskundigen te vinden die je hierbij kunnen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Miriam Kreij, van www.mirremaan.nl, die jullie kan helpen bij de verwerking van het verlies van jullie ongeboren kindje.

Andere manier van rouwen
Soms is het moeilijk om met je partner te praten over jullie miskraam, omdat jullie op een andere golflengte zitten. Veel mensen rouwen op een andere manier. De een praat er bijvoorbeeld veel over, terwijl iemand anders juist zijn gedachten zelf wil verwerken bijvoorbeeld tijdens het tuinieren of sporten. Voor iemand anders kan het lijken of je dan geen moeite hebt met het verlies, terwijl je er juist wel moeite mee hebt. Probeer elkaar ruimte te geven om het verlies op je eigen manier te verwerken, maar probeer hier ook met elkaar over te praten. Vaak is het alleen al prettig om te weten dat iedereen het op een eigen manier verwerkt, maar elkaar hierin niet te verliezen en tegelijkertijd ook aandacht te blijven hebben voor elkaar. (KNOV, 2007).

De omgeving
Veel miskramen vinden plaats, voordat je iedereen verteld hebt dat je zwanger bent. Aan de ene kant is dit handig, aangezien je nu ook niet iedereen hoef te vertellen dat het mis is gegaan, aan de andere kant heb je op deze manier ook minder steun. Veel vrouwen vinden het juist wel prettig om erover te kunnen praten en dan is het wel zo goed om je omgeving te betrekken bij je miskraam.

Miskramen zijn helaas vaak nog een taboe en veel mensen in je omgeving vinden het moeilijk om hier mee om te gaan. Ze zijn bang om je te kwetsen en zeggen dan maar niets of zeggen dan toch de verkeerde dingen. Mensen doen dit niet bewust. Ze hebben het beste met je voor. Soms kan het heel prettig zijn, ook voor de omgeving, om wat handvaten te hebben. Deze handvaten kun je bijvoorbeeld vinden in het gratis E-book van Miriam Kreij (de 5 misverstanden rondom miskramen). Deze kun je downloaden via https://www.e-act.nl/ah/site?a=1228&p=62948

Dwight Sipler @Flickr
Dwight Sipler @Flickr


Bronnen
De verloskundige (s.a.)
Gevonden op het internet op 20 april 2015 via http://www.deverloskundige.nl/miskraam/tekstpagina/24/begin-van-een-miskraam/

KNOV (2007)
Gevonden op het internet op 20 april 2015 via http://www.knovzwanger.nl/docs/uploads/Folder_Miskraam_1.pdf

Advertenties

4 gedachtes over “Een miskraam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s