Mogelijkheden met placenta

Een tijdje terug schreef ik dat er verschillende opties zijn voor het gebruik van de placenta na de geboorte. Ook schreef ik dat ik hierop terug zou komen en dat moment is nu gekomen. Hoewel de meeste mensen de placenta weg doen na de geboorte, kun je na de geboorte ook verscheidene dingen met de placenta doen.

Lotusgeboorte
Bij een lotusgeboorte, knip je de navelstreng niet door. Je laat de placenta aan het kindje zitten, totdat de navelstreng vanzelf afvalt. Hierover kun je meer lezen in mijn blogpost: https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2015/01/16/een-lotusbevalling/

Opeten
De placenta kun je na de geboorte ook opeten. Zowel rauw, bijvoorbeeld verwerkt in een smoothie, als gebakken of in een capsule. Er zijn diverse recepten te vinden voor het maken van een gerecht met placenta (bijvoorbeeld gebakken placenta met ui en champignons). Placenta smaakt een beetje naar een combinatie van lever en biefstuk. Ook kun je zelf placentacapsules maken, maar zijn er ook doula’s en verloskundigen die dat, tegen betaling van ongeveer 120 euro, voor je willen doen.

Sommige mensen zeggen dat het goed is om placenta te eten als je veel bloed hebt verloren tijdens de bevalling, anderen geven aan dat het helpt bij het opgang brengen van de borstvoeding, dat het postpartum depressies zou voorkomen en dat het je helpt te herstellen van de bevalling. Helaas is er nog geen onderzoek gedaan naar het eten van placenta. De effectiviteit hiervan is dus ook nooit aangetoond. Toch is het op zich wel natuurlijk, aangezien zoogdieren ook zelf hun placenta opeten. Risico’s aan het eten van placenta worden niet echt gevonden. Wel wordt er geadviseerd om de placenta op tijd op te eten of in de koelkast/vriezer te bewaren, zodat het niet zal bederven.

Meer over het opeten van placenta en wanneer je het bijvoorbeeld niet mag eten, kun je vinden op https://degeboortenis.wordpress.com/2010/05/14/zelf-placenta-capsules-maken/ (Graff, 2008; De geboortenis, 2010; Fijn bevallen, s.a.; Milbrand, s.a.).

Planten
Wat nog wel vaak gebeurt, is het begraven van de placenta en daarbovenop een boom te planten. De placenta zorgt voor vruchtbaarheid van de grond, waardoor de boom goed groeit. Aangezien de placenta zelf gezien wordt als de boom van het leven, is dit een toepasselijke keuze. Belangrijk hierbij is dat je de placenta voldoende diep begraaft, aangezien er anders dieren naar gaan kunnen graven. Wat veel mensen hierbij wel vervelend vinden, is dat wanneer je verhuist, de placenta daar achterblijft. (Graff, 2008).

Sierraad
Een nieuwe opkomende mogelijkheid is de verwerking van de placenta in een sieraad. Je kunt er een ketting van laten maken, een hangertje of juist een kraal. De kosten hiervan zijn rond de 70 euro, maar afhankelijk van het soort sieraad dat je wilt laten maken. Een sieraad is een manier om de beleving van de geboorte altijd bij je te dragen. (MOM-moedermelksieraden, s.a.).

Afdruk

Je kunt ook een afdruk van je placenta maken. Je zorgt er voor dat het grootste deel van het bloed uit de placenta is en drukt dan de kant van je kindje tegen dik papier. Je kiest meestal voor de kant van het kindje, aangezien je daar vaak de vorm van een boom in kunt zien, door de manier waarop de bloedvaten lopen. Dit kun je bijvoorbeeld ook prima doen als je je placenta wilt gaan begraven of als je deze wilt verwerken in een sieraad. Een afdruk hoeft dus niet gelijk de eindsituatie te zijn. (Graff, 2008).

Conclusie
Indien je niets met je placenta doet, wordt het of weggegooid of gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Zeker als je in het ziekenhuis bevalt, gaan ze er vaak blindelings vanuit dat je je placenta niet mee naar huis wilt nemen. Wil je dit wel? Dan is het verstandig dit al voor de geboorte aan te geven.

@commons wikipedia Bright green tree
@commons wikipedia Bright green tree

Bronnen
De geboortenis (2010)
Gevonden op het internet op 16 maart 2015 via https://degeboortenis.wordpress.com/2010/05/14/zelf-placenta-capsules-maken/

Fijn bevallen (s.a.)
Gevonden op het internet op 16 maart 2015 via http://www.fijnbevallen.com/placenta-capsules.php

Graff, K. (2008) The Bridge of Life: Options for Placentas. Gevonden op het internet op 16 maart 2015 via http://www.midwiferytoday.com/articles/bridgeoflife.asp

Milbrand, L. (s.a.) Risks of Eating the Placenta. Gevonden op het internet op 16 maart 2015 via http://www.parents.com/pregnancy/my-body/pregnancy-health/eating-placenta-risks/

MOM moedermelksieraden (s.a.)
Gevonden op het internet op 16 maart 2015 via www.MOM-moedermelksieraden.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s