Roken tijdens de zwangerschap

Dat roken tijdens je zwangerschap niet goed is, dat weet iedereen. Niets vinden rokende vrouwen vervelender, dan een verloskundige die hen er keer op keer op wijst. Niets wat dus nog demotiverender werkt. Veel zwangeren schamen zich ook voor het roken en vertellen het gewoon niet. Juist daarom deze blog. Op deze manier heb je alle informatie bij elkaar en kun je het zelf lezen als je wilt, in jouw eigen tijd.

Voordelen van stoppen met roken voor jezelf (Stivoro, s.a.)
Goed om te weten dat er ook voor jezelf veel voordelen zitten aan het stoppen met roken:
– Je houdt geld over wat je kunt besteden aan andere dingen. Je kunt dit extra geld bijvoorbeeld uitgeven aan babykleding en materialen.
– Je kunt makkelijker adem halen en voelt je minder moe. Dit is zeker prettig naar het einde van je zwangerschap toe. Je kindje is dan zo gegroeid, dat je soms wat benauwder kunt zijn, aangezien je simpelweg minder ruimte in je lichaam hebt om adem te halen.
– Je ruikt frisser en dat voel je vaak ook.
– Je hebt minder kans dat je ziekt wordt.
– Je reukzin en smaak wordt terug beter.

Voordelen van stoppen met roken voor je kindje (Stivoro, s.a.)
Uiteraard heeft je kindje ook ontzettend veel baat bij het stoppen met roken:
– Je kindje groeit beter
– Het gewicht van je kindje is beter
– Je kindje maakt een betere start door na de bevalling
– Je hoeft je ook niet meer schuldig te voelen over het roken ten opzichte van je kindje
– Er is minder kans op risico’s verbonden aan het roken

Angst voor het stoppen
Hoewel iedereen zich er bewust van is dat roken niet goed is voor jezelf, maar ook zeker niet voor je kindje, is het voor veel vrouwen toch onwijs moeilijk om te stoppen met roken. De afkeuring die je krijgt van mensen die je niet kennen en soms ook van je verloskundige, werken daar ook niet bepaald aan mee. Het stoppen met roken werkt dan ook niet als je dat puur en alleen maar doet, omdat iemand anders dat van je verlangt. Het is belangrijk dat jijzelf wilt stoppen.

Maar zelf als je dan besloten hebt om te stoppen is dat nog niet makkelijk. De stof nicotine in sigaretten is verslavend. Als je stopt met roken verlangt je lichaam dus nog altijd naar die nicotine, met als gevolg dat je ontwenningsverschijnselen kunt krijgen. Na 2 tot 3 weken ben je hiervan af. Het vraagt dus veel van jezelf om dat 3 weken te doorstaan, maar als je het 3 weken volhoudt, ben je ook van deze verschijnselen af.

Om het stoppen te ondersteunen is het belangrijk om te ontdekken waarom je rookt. Is het een gewoonte? Of grijp je bijvoorbeeld naar een sigaret bij stress? Zodra je dat weet, kun je deze situaties proberen op een andere manier op te vangen. Stress kun je bijvoorbeeld proberen op te vangen door andere manieren van ontspanning te vinden. Zo kun je rustgevende muziek aanzetten, ontspanningsoefeningen aanleren, lekker in bad gaan liggen, kletsen met vriendinnen, een stukje wandelen of juist denken aan je kindje, wat natuurlijk ook een goede motivatie is. (Stivoro, s.a.).

Wat ook belangrijk is, is ondersteuning tijdens het stoppen met roken. Het is al moeilijk genoeg om te stoppen, dus een extra steuntje in de rug kan geen kwaad. Zo kan het bijvoorbeeld enorm helpen als je samen met je partner stopt met roken. Tevens mag je altijd ondersteuning en advies vragen aan je huisarts of aan je verloskundige. Ook op internet kun je erg veel vinden over het stoppen met roken. Zo kun je brochures vinden van Stivoro ‘Zwanger, een goed moment om te stoppen met roken’ en ‘Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter!’. Linkjes naar deze brochures vind je onderaan bij bronnen.

Stopplan
Stivoro heeft een stappenplan aangedragen, wat je zou kunnen helpen bij het stoppen met roken.
1 Ga na waarom je zou willen stoppen
2 Bedenk wat je kunt doen op de momenten dat je het roken mist
3 Neem je besluit om te stoppen
4 Kies een stopdag uit, zo kun je naar deze dag toeleven. Deze dag hoeft niet gelijk morgen te zijn, misschien is het zelfs beter om die een week verder te plannen, zodat je aan het idee kunt wennen.
5 Stop met roken.
6 Gooi alles wat je gebruikt bij het roken weg: aanstekers, sigaretten, asbakken..
7 Zoek hulp en ondersteuning
8 Vertel mensen dat je stop. Hiermee voorkom je dat mensen je ongevraagd sigaretten aanbieden en kun je vaak ook meer steun verwachten.
9 Leef met de dag. Als je vandaag moeite hebt met het stoppen, kan het zo zijn dat het morgen veel beter gaat.
10 Verzin andere dingen om te doen op de momenten dat je normaal zou roken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zetten van een kopje thee.
11 Denk positief.
12 Beloon jezelf.

Effecten van roken tijdens je zwangerschap (Stivoro, s.a.; VUMC, 2013)
Voor de volledigheid van het artikel nog wel even de negatieve effecten van roken op de zwangerschap. Ook omdat toch nog niet iedereen hier echt van op de hoogte is.
– Je hebt meer kans op een miskraam
– Je hebt meer kans op een vroeggeboorte
– Je hebt meer kans op een lichamelijke afwijking van je kindje aan het hart, de voeten of de mond, zoals bijvoorbeeld een hazenlip of een klompvoetje
–  Je hebt meer kans op een kindje met een te laaggeboortegewicht
– Je hebt meer kans dat je kindje overlijdt rondom de bevalling
– Je hebt meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
– Je hebt meer kans op problemen rondom de bevalling, aangezien je kindje vaak lichter is en daardoor minder sterk
– Je hebt meer kans op een kindje met een slechtere longfunctie

Ook na de bevalling zijn er nog effecten van roken te vinden. Het is dus extra verstandig om ook na je zwangerschap te blijven stoppen of als het niet gelukt is tijdens de zwangerschap, dan alsnog te stoppen. De effecten die je na de zwangerschap kunt terugvinden:
– Je hebt meer kans op wiegendood
– Je hebt meer kans dat de borstvoeding niet lukt, aangezien wanneer je niet rookt je meer melk hebt en tevens de melk beter smaakt voor je kindje.
– Je kindje heeft meer kans op een oorontsteking, een verkoudheid of een luchtweginfectie.

Tevens kan op je kindje op latere leeftijd meer kans hebben op leerproblemen. Dit ontstaat al door het roken tijdens de zwangerschap, maar komt natuurlijk pas op latere leeftijd tot uiting.

Minderen
Hoewel ik minderen van roken zeker niet zou afraden, blijkt dat niet heel veel beter te zijn dan gewoon volledig te roken. Je blijft de schadelijke stoffen binnen krijgen en die blijven ook effect hebben op je kindje. Tevens blijkt dat mensen die minder gaan roken, wel dieper inhaleren en de sigaretten verder oproken. Hierdoor krijg je dus soms zelfs meer schadelijke stoffen binnen en tevens komen ze dieper in je longen terecht. In een keer stoppen is dus beter dan minderen. (Stivoro, s.a.).

Meeroken
Ook meeroken of schadelijk voor jezelf en voor je kindje. In de lucht om je heen bevindt zich dan nicotine die ook in het bloed van je kindje terecht komt als jij dat inademt. Het is dus best verstandig om te vragen of mensen niet in jouw buurt willen roken als je zwanger bent. Dit is mogelijk ook een mooie motivatie voor je partner om te stoppen met roken. Samen gaat veel makkelijker dan alleen.

Geen effect bij andere moeders
Een vaak gehoord misverstand is dat andere moeders ook gerookt hebben en die bijvoorbeeld geen kleiner kindje gekregen hebben. Dit misverstand komt voort uit het idee dat het kindje dan ook qua lengte kleiner zou zijn of qua hoofdomtrek, maar daar zit het hem niet in. Een kindje van een moeder die gerookt heeft is lichter in gewicht en dat is te zien in de buikomtrek. De buikomtrek van deze kindjes is kleiner dan bij kindjes van moeders die niet gerookt hebben. (Mensink, 2010).

Conclusie
Of je stopt met roken is uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid. Ik vind het dan ook ongepast om hier als verloskundige keer op keer, ongewild, op terug te komen. Natuurlijk blijft het ontzettend verstandig om te stoppen, zowel voor je kindje als voor jezelf, maar het is niet makkelijk. Zorg dat je zelf gemotiveerd bent om te stoppen en zoek hierbij ondersteuning. Ben je van plan om te stoppen? Geweldig, wees alleen daar al maar trots op! Die motivatie bereiken is al zeer knap. Zet hem op, je gaat het kunnen! En denk vooral aan je kindje, een betere motivatie is er niet.

@wikipedia roken
@wikipedia roken

Bronnen
Mensink, M. (2010) Roken tijdens de zwangerschap. Nataal, 4.

Stivoro (s.a.) Zwanger, een goed moment om te stoppen met roken
Gevonden op het internet op 26 februari 2015 via http://toolkits.loketgezondleven.nl/site_files/php/download.php?location=Zwanger-worden&file=folder-zwanger-een-goed-moment-om-te-stoppen-met-roken-stivoro-.pdf

Stivoro (s.a.) Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter!
Gevonden op het internet op 26 februari 2015 via http://verloskundigenochten.nl/wp-content/uploads/rookvrij-zwanger.pdf

VUMC (2013)
Gevonden op het internet via https://www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/R/rokentijdensdezwangerschap.pdf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s