Kraamzorg

Hoewel voor veel vrouwen onder ons kraamzorg heel gewoon is, ziet nog niet iedereen het nut hiervan in. Wat heb je nu aan een kraamverzorgster? Wat kan zij voor je betekenen?

De kraamverzorgster
Een kraamverzorgster heeft een driejarige opleiding afgerond om dit vak uit te mogen oefenen. Indien je thuis bevalt, komt de kraamverzorgster de verloskundige assisteren tijdens de bevalling en blijft zij tot 2 uur nadien. Indien je in het ziekenhuis bevalt, zorgt de kraamverzorgster dat ze aanwezig is wanneer jullie thuiskomen om jullie te helpen je draai te vinden thuis. Daarna komt ze dagelijks langs op afgesproken uren. Gemiddeld heb je recht op 49 uur kraamzorg, verdeeld over 8 dagen. (NBVK, s.a.)

Taken
Het is een misverstand om te denken dat een kraamverzorgster er enkel is om de huishoudelijke taken op te knappen. Een kraamverzorgster is veel meer. Zo is ze er om zowel de lichamelijke als de emotionele toestand van de pas bevallen moeder in het oog te houden. Zo controleert ze bijvoorbeeld de hardheid van de baarmoeder en het bloedverlies, waardoor eventuele afwijkingen op tijd opgespoord kunnen worden. Ook houdt ze de conditie van jullie kindje in het oog, zoals bijvoorbeeld de temperatuur en de kleur, waardoor eventuele geelheid op tijd gesignaleerd kan worden. Tevens biedt ze ondersteuning bij het verzorgen van jullie kindje en bij de (borst)voeding. Ze geeft, indien gewenst, advies en voorlichting, afgestemd per gezin. Ze biedt ondersteuning bij eventuele visite, zoals het zetten van koffie en het smeren van beschuitjes. En ja, uiteraard helpt ze ook mee met de dagelijkse huishoudelijke taken. (Bovenij, s.a.)

Wat zijn geen taken van de kraamverzorgster?
Hoewel de kraamverzorgster inderdaad huishoudelijke taken verricht, gaat het hier om de dagelijkse huishoudelijke taken. Ze is puur een ondersteuning in de huishouding en hoeft dus niet alles op te knappen. Taken die niet in haar pakket thuis horen (NBvK, s.a.):
– Wassen (De kraam was en de babykleertjes doet ze wel)
– Strijken
– Ramen zemen
– Oppassen op de andere kinderen
– Koken
– Zorg voor de huisdieren

Voordelen
Een kraamverzorgster kan er dus voor zorgen dat jullie een optimale start maken. Jullie hoeven niet na te denken over de vuile berg babykleertjes, maar kunnen wel rekenen op deskundig advies op maat. Je kunt altijd terugvallen op de kraamverzorgster voor advies en tips. Dit is zeker nuttig als je borstvoeding geeft en verhoogt de kans ook op het slagen van de borstvoeding (Steffens, 2013). Ook hoef je je niet druk te maken over de gezondheid van je kindje, aangezien de kraamverzorgster de toestand van jullie kindje goed in de gaten houdt. Tevens houdt je kraamverzorgster jou lichamelijke en emotionele toestand in de gaten. Op deze manier kan er bijvoorbeeld ook vroegtijdig een postnatale depressie opgespoord worden, aangezien je zelf vaak de laatste bent die doorheeft dat je die ontwikkelt. Het blijkt ook dat vrouwen die 49 uur kraamzorg gehad hebben, veel zelfredzamer zijn na de kraamtijd (Steffens, 2013).

Nadelen
Hoewel zo’n extra ondersteuning in huis erg prettig kan zijn, ziet niet iedereen dat zo. Het is toch weer een vreemd persoon in huis, die zich bevindt in jullie omgeving, terwijl jullie je wegwijs proberen te maken in deze nieuwe gezinsvorming. Dit vind ik wel begrijpelijk, alhoewel de kraamverzorgster wel de gehele kraamperiode bij je blijft. Het is dus niet zo dat er iedere dag een ander persoon over de vloer komt. Je leert elkaar dus wel snel kennen en de vertrouwensband wordt snel opgebouwd.

Soms kan het ook voorkomen dat een kraamverzorgster een hele andere visie heeft dan jijzelf. Dit is in principe prima, maar de kraamverzorgster kan dit uiteraard niet aan jouw opdringen. Soms is het juist heel prettig om een situatie eens van een andere kant te bekijken, maar soms ook helemaal niet. Je kunt dan ook gerust aangeven dat jij jouw kindje op jouw manier wilt verzorgen. Is de klik er helemaal niet of botst het zelfs? Weet dan dat je ook contact op mag nemen met de organisatie om te vragen om eventueel een andere kraamverzorgster. Vaak zal dit niet nodig zijn, maar het kan prettig zijn om dit in je achterhoofd te houden.

Wanneer aanvragen?
Indien je kiest voor kraamzorg, is het belangrijk om op tijd contact op te nemen. Je verloskundige zal je hier ook op wijzen, maar het is verstandig om in de derde maand al contact op te nemen met de kraamzorgorganisatie van jouw keuze.

Kosten
Kraamzorg wordt vergoed door de basis zorgverzekering, maar er wordt wel een eigen bijdrage van 3,90 per uur verwacht. Als je aanvullend verzekerd bent, kan het zijn dat deze eigen bijdrage wel vergoed wordt. (NBvK, s.a.b.)

Eigenlijk vind ik het onbegrijpelijk dat er een eigen bijdrage verwacht wordt, omdat er nu gezinnen zijn die er voor kiezen om geen kraamzorg te nemen, omdat ze het niet kunnen betalen, terwijl zij er wel zeer veel profijt van kunnen hebben. Ik pleit er dan ook voor (net als de NBvK) om deze eigen bijdrage af te schaffen.

Conclusie
Persoonlijk vind ik de kraamverzorgster van groot belang in een gezin. Ik zeg hierbij niet dat je precies moet doen wat de kraamverzorgster aangeeft. Ik vind het belangrijk dat je je kindje mag verzorgen op jouw manier, maar het is wel prettig als er iemand in de buurt is in de eerste dagen om jouw hierin te ondersteunen. Een pasgeborene is heel anders als een peuter en vraagt soms specifieke aandacht. Indien je niet voor kraamzorg kiest, is het ook niet altijd mogelijk dat de verloskundige elke dag langs komt voor controle van moeder en kind, aangezien dat in principe hun taak niet is op dat moment. Tevens kan het wel heel handig zijn ter ondersteuning. Zo kan je kraamverzorgster helpen bij het bezoek, waardoor jij daar helemaal niet over na hoeft te denken. Jij en je partner kunnen zich optimaal concentreren op jullie kindje(s). Je kunt er ook eventueel voor kiezen om geen 6 uur per dag kraamzorg te krijgen, maar 3 uur.

Ik vind het te ver gaan om kraamzorg verplicht te maken en bijvoorbeeld het AMK in te schakelen als je er dan niet voor kiest (Steffens, 2013). Vooral mensen die al bijvoorbeeld een 3e kindje verwachten, hebben veel minder behoefte aan een kraamverzorgster. Ik vind dat het zeker je eigen keuze moet blijven. Al zou ik het wel iedereen aanraden.

Lauren Nelson @Flickr
Lauren Nelson @Flickr

Bronnen
Bovenij (s.a.)
Gevonden op het internet op 25 februari 2015 via https://www.bovenij.nl/4/Aandoeningen-ampamp-Ziektebeelden-Verloskunde/Zwangerschap_en_Bevallen_overzicht/Belang-van-kraamzorg.html

NBVK (s.a.)
Gevonden op het internet op 25 februari 2015 via http://www.nbvkinactie.nl/kraamzorg_zoeken/wat_is_kraamzorg/
NBVK (s.a.b.)
Gevonden op het internet op 25 februari 2015 via http://www.nbvkinactie.nl/werken_in_de_kraamzorg/maatschappelijk_belang.html

Steffens, W. (2013) Zorgweigering, begrijpelijk? Nataal, 5(18), 8-11.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s