Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen bij een verloskundigenpraktijk, waar ze ook haptonomie bieden. Mijn eerste aanraking met haptonomie en, hoewel ik in het begin wat afwachtend hiertegenover stond, merkte ik al gauw wat haptonomie te weeg kan brengen.

Wat is haptonomische zwangerschapsbegeleiding?
Deze begeleiding is geen alternatief voor verloskundige zwangerschapsbegeleiding. Het is eigenlijk meer een prettig extraatje, sommige zullen het zien als een soort zwangerschapscursus. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding houdt zich bezig met de connectie tussen beide ouders en tussen de ouders en het ongeboren kindje. Het gaat om ongeveer 5 tot 7 sessies, waar altijd beide ouders bij aanwezig zijn. (VHZB, s.a.). Indien je alleenstaand bent, kun je bijvoorbeeld een goede vriendin vragen om dit met je samen te doen. Wel is het de bedoeling dat diegene dan ook alle sessies samen mee volgt.

De eerste sessie vindt plaats rond de 17e zwangerschapsweek. De toekomstige vader leert hoe hij zijn zwangere vrouw, zowel emotioneel als fysiek, kan ondersteunen tijdens de zwangerschap. Zo wordt er bijvoorbeeld getoond hoe zwaar het dragen van deze buik voor zijn vrouw is en hoe hij deze ‘last’ over kan nemen. Ook leert de vader hoe hij zijn kindje kan voelen en hoe hij contact kan maken met zijn kindje, bijvoorbeeld doormiddel van een warme, zachte, voelende hand op de buik van zijn vrouw. Deze warmte is voor een kindje prettig, waardoor het kindje zich hier tegenaan zal komen nestelen, waardoor de vader zijn kindje kan voelen. (Ferdinandus & Plooij, 2010). Vaders hebben vaak pas het gevoel echt vader te zijn na de bevalling, maar door deze vorm van begeleiding ervaren ze vaak al veel meer van hun kindje, al tijdens de zwangerschap. Op deze manier komt de hechting voor beide ouders al voor de bevalling op gang. (VHZB, s.a.; zwangerschapshaptonomie, 2005).

De aanstaande moeder leert tijdens de haptonomiesessies hoe ze ruimte in haar buik kan maken voor het kindje en leert ze hoe ze optimaal contact met haar kindje kan maken. Tevens leren de aanstaande ouders hoe ze om kunnen gaan met de pijn tijdens de baring. De vader leert hoe hij hierbij zijn vrouw kan ondersteunen, bijvoorbeeld doormiddel van massage. Door mee te gaan met de pijn en er niet tegen te vechten, zal de pijn namelijk veel draaglijker worden. (VHZB, s.a.).

Na de bevalling zijn er ook nog 1 tot 3 sessies, waarbij er vooral wordt teruggekeken op de geboorte en er wordt gesproken over de verbinding die er nu is tussen de ouders en de ouders en het kindje (VHZB, s.a.).

Wetenschappelijk onderzoek
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat ouders, die haptonomie gevolgd hebben, na de bevalling sensitiever zijn en sneller en gemakkelijker reageren op hun kinderen. Tevens bereidt haptonomie de ouders voor op de bevalling en de eerste weken met hun kindje. (Epping & De Vos, 1997).
Mogelijkerwijs vermindert haptonomische zwangerschapsbegeleiding ook de angst voor de bevalling, al zal dit nog verder onderzocht moeten worden.

Wie biedt haptonomische zwangerschapsbegeleiding?
Zwangerschapsbegeleiders hebben de standaard opleiding haptonomie van een jaar gevolgd en tevens daarna de opleiding haptonomische zwangerschapsbegeleiding van 1,5 jaar. (Haptonomie, s.a.)

Kosten
De kosten van haptonomische zwangerschapsbegeleiding zijn ongeveer 70 euro per sessie. Elke begeleider hanteert hierin zijn eigen tarief. Je kunt tevens met de begeleider spreken over de vergoeding door de verzekeraar. Niet alle zorgverzekeraars en alle soorten verzekeringen vergoeden deze begeleiding.

Redgular @Pixabay
Redgular @Pixabay

Bronnen
Epping, D., & de Vos, A. (1997). Het effect van haptonomische zwangerschapsbegeleiding op de sensitiviteit en responsiviteit van de ouders na de geboorte van het kind. Rijksuniversiteit Leiden.

Ferdinandus, R., & Plooij, E. (2010) Nieuw leven! Haptonomische zwangerschapsbegeleiding in breder perspectief. Blaricum: Van der Veer Media.

Haptonomie (s.a.)
Gevonden op het internet op 18 februari 2015 via http://www.haptonomie.nl/opleiding/basisjaar/praktische-informatie

VHZB (s.a.)
Gevonden op het internet op 18 februari 2015 via http://www.vhzb.nl/

Zwangerschapshaptonomie (2005)
Gevonden op het internet op 18 februari 2015 via http://www.zwangerschapshaptonomie.com/watiszwanghapto.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s