Stichting Make a Memory

Een stichting die mij echt aan het hart gaat, is stichting Make a Memory. Nog altijd een vrij onbekende stichting, maar oh zo waardevol.

Stichting Make a Memory?
Stichting Make a Memory richt zich op het fotograferen van ernstig zieke, terminale of overleden kindjes, in de leeftijd van 23 weken (zwangerschapsduur) tot 17 jaar. Wat voor mij (als verloskundige), de meest bijzondere tak is, is de fotografie van overleden, pasgeboren baby’s. Tot vorig jaar viel deze tak onder stichting Earlybird/vlinderkindjes, maar vorig jaar is deze overgenomen door stichting Make a Memory. (Make a Memory, s.a.).

Waarom?
Het overlijden van een kindje is een ongelofelijk machteloze gebeurtenis. Als je kindje overlijdt direct na de geboorte of vlak daarna, ken je je kindje zelfs pas net. Foto’s van jullie kindje is dan vaak de enige, blijvende herinnering. Maar, hoe moeilijk is het om na het overlijden foto’s te maken van een overleden kindje. Als de ouders hier zelf niet toe in staat zijn, wordt er vaak een verpleegkundige ingeroepen, maar ook die is uiteraard geen fotograaf. Zelden ontstaan er dan ook mooie beelden, die ook nog mooi staan op de kast in de woonkamer of die je kunt laten zien aan familie en vrienden. Stichting Make a Memory, kan hier wel wat voor je betekenen. Zij maken, kosteloos, prachtige foto’s van het overleden kindje, alleen en met de ouders samen. Zulke foto’s zijn vaak enorm waardevol. Een tastbare herinnering, waar je altijd nog even naar kunt kijken, maar ook bijvoorbeeld om aan andere kinderen te laten zien hoe hun broertje of zusje eruit zag. (Parool, 2008).

Hoe werkt het? (Make a Memory, s.a.)
Als het kindje komt te overlijden (of als het kindje terminaal of ernstig ziek is, andere tak van Stichting Make a Memory), kan of een zorgprofessional contact op nemen met Stichting Make a Memory of kunnen de ouders zelf contact opnemen. Stichting Make a Memory werkt met vrijwilligers. Zodra er een oproep binnenkomt, zoeken zij een fotograaf dicht in de buurt die naar het ziekenhuis/geboortecentrum of het huis van de ouders kan komen. De fotograaf blijft niet langer dan noodzakelijk. In elk ziekenhuis in Nederland, ligt een protocol klaar voor Stichting Make a Memory en is deze stichting welkom.

Aan deze fotoreportage zitten geen kosten verbonden. Stichting Make a Memory werkt met vrijwilligers, sponsoren, donaties, schenkingen en andere wettige inkomsten.

Conclusie
Kom je in de toekomst een koppel tegen die misschien iets kunnen hebben aan deze waardevolle foto’s, denk dan eens terug aan Stichting Make a Memory. Ook als zorgprofessional kun je (na overleg met de ouders) Stichting Make a Memory contacteren. Hopelijk hoef je dit zelf nooit mee te maken, maar gebeurt het toch? Weet dan dat er mogelijkheden zijn om prachtige, blijvende herinneringen te creëren.

Atranias @Pixabay
Atranias @Pixabay

Bronnen
Stichting Make a Memory (s.a.)
Gevonden op het internet op 18 februari 2015 via http://www.makeamemory.nl/

Parool (2008)
Artikel terug te lezen op http://www.ouders.nl/forum/verlies-en-verdriet/stichting-make-a-memory

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s