Skin to skin contact

Skin to skin contact
Dat skin to skin contact belangrijk is heb ik al enkele malen aangestipt, maar waarom is dit eigenlijk belangrijk? Verstandig om hier eens een blog over te schrijven!

Wat is skin to skin contact?
Skin to skin contact of lekker Hollands: Huid op huid contact, twee termen voor hetzelfde principe: huid op huid contact tussen ouder en kind. Het kindje ligt zonder kleding tegen de blote borst van moeder of vader.

Voorwaarden
Om te kunnen profiteren van zoveel mogelijk voordelen van het huid op huid contact, zijn er enkele voorwaarden. Voor optimaal huid op huid contact, wordt het kindje niet ingewikkeld in een doek of dekentje, maar ligt er een deken om ouder en kind heen. Voor de rest is het vooral belangrijk om veel huid op huid contact te geven. (Newman, 2009).

Zeker direct na de geboorte, minimaal een uur, zorgt voor veel positieve effecten. Indien er geen medische noodzaak is, is het dan ook belangrijk om het eerste uur na de geboorte het kindje simpelweg bloot op de blote borst/buik van moeder te laten liggen. Controles kunnen altijd na dat uur plaatsvinden. Het kindje heeft zo ook optimaal de tijd om rustig op zoek te gaan naar de borst voor de eerste borstvoeding. Immers, als de het kindje binnen het uur de borst al goed vind, is er een grotere kans op het slagen van de borstvoeding (Richtlijn borstvoeding, 2011; Newman, 2009).

De voordelen
Als er veel gebruik wordt gemaakt van huid op huid contact, zeker in het eerste uur na de geboorte en tevens ook in de weken daarna, komen er veel positieve effecten boven (Newman, 2009):
– Het kindje heeft een grotere kans om zelf de borst te vinden. (Binnen het eerste uur na de geboorte zorgt dit voor hogere oxytocine spiegels, waardoor de placenta makkelijker loslaat (Richtlijn borstvoeding, 2011)).
– Het kindje heeft een grotere kans om goed aan de borst te happen (Goed aangehapt zijn, zorgt weer voor een goede melkafname en zorgt er ook voor dat je geen pijnlijke tepels krijgt).
– Het kindje kan zijn/haar temperatuur normaal en stabiel houden. Dit gaat beter als in de couveuse.
– Het kindje kan de hartslag, ademhaling en bloeddruk beter normaal en stabiel houden
– De bloedsuikers blijven normaal
– Het kindje huilt minder
– Grotere kans op een exclusieve, langere borstvoedingsperiode
– Het kindje kan beter aangeven wanneer het tijd is voor (borst)voeding
– Het kindje wordt direct gekoloniseerd met de bacteriën van moeder, wat belangrijk is voor een goede darmflora van het kind en de opbouw van immuniteit (via de borstvoeding krijgt het kind tevens passende antistoffen binnen). (Richtlijn borstvoeding, 2011).

Het is dus niet zo dat huid op huid contact enkel voordelen geeft voor moeders die borstvoeding geven. Ook voor kindjes die flesvoeding krijgen, kan huid op huid contact veel positieve effecten geven.

Conclusie
Huid op huid contact geeft veel voordelen. Daarom is het ook belangrijk om je er bewust van te zijn. Probeer het kindje het eerste uur na de bevalling ongestoord huid op huid contact te bieden. Controles, wassen en aankleden kan altijd daarna nog!

8761172695_cc99f35007_o
Bronnen
Newman, J. (2009) The Importance of Skin to Skin Contact. Gevonden op het internet op 18 februari 2015 via http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&id=82:the-importance-of-skin-to-skin-contact-&Itemid=17

Richtlijn borstvoeding (2011)
Gevonden op het internet op 18 februari 2015 via http://www.richtlijnborstvoeding.nl/richtlijn/huid-op-huidcontact

2 gedachtes over “Skin to skin contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s