Nieuwe manier van geboorteaangifte

Aangifte doen van de geboorte van je kindje, verplichte kost na de bevalling. Tevens niet het meest geliefde klusje. Tegenwoordig is er in Almelo een andere mogelijkheid. Wat houdt deze nieuwe manier in? En werkt het ouderwetse aangeven ook al weer?

De ouderwetse manier van aangeven
Als je kindje geboren wordt, ben je verplicht om aangifte te doen bij het stadskantoor in de gemeente waar je kindje is geboren. Dit moet binnen 3 dagen na de bevalling gebeuren. Als de laatste dag valt in het weekend of op een feestdag, dan wordt de termijn met verlengd tot de eerste volgende werkdag (dus woensdag geboren, uiterlijk maandag aangeven). Zo blijven er altijd minimaal 2 werkdagen over om aangifte te doen. (Breda, s.a.; Geboorte, s.a.).

De nieuwe manier van aangifte doen
In Almelo is het vanaf nu mogelijk om digitaal aangifte te doen. Je partner hoeft dan niet meer op en neer naar het gemeentehuis om aangifte te doen, maar kan na de geboorte via www.almelo.nl jullie kindje digitaal aangeven. Daarna moet er nog wel een afspraak worden gepland om een handtekening onder de formulieren te zetten. (Nataal, 2015).

Conclusie
Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat ook de vader/partner wordt betrokken in de hechting na de geboorte. Als hij dan er tussenuit moet om het kindje aan te gaan geven, terwijl hij ook lekker bij moeder en kind kan blijven, vind ik dat zonde. Er is meer tijd om samen van het kindje te genieten en de hechting op gang te laten komen. Mij lijkt het dan ook ideaal als dit in elke gemeente doorgevoerd gaat worden.

Andrew Mason @Flickr
Andrew Mason @Flickr

Bronnen
Breda (s.a.)
Gevonden op het internet op 10 februari 2015 via http://www.breda.nl/product/geboorteaangifte

Geboorte (s.a.)
Gevonden op het internet op 10 februari 2015 via http://geboorte.nl/verplicht/aangifte-geboorte-kind/

Nataal (2015)
Gevonden op het internet op 10 februari 2015 via http://www.nataal.nl/index.php/homepage/uit-andere-media/506-10-02-2015-ouders-kunnen-digitaal-aangifte-doen-van-baby-in-zgt-almelo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s