De mannelijke verloskundige

De mannelijke verloskundige, nog altijd een zeldzaam feit, maar ze bestaan wel degelijk! Tijdens mijn opleiding had ik 2 mannelijke studenten in mijn klas. Een uniek moment voor de school, aangezien het al jaren geleden was dat ze een mannelijke verloskunde student hadden gehad (en nu zelfs 2!). Tevens heb ik stage gelopen in een praktijk met een mannelijke vroedvrouw. De zwangere vrouwen vonden hem geweldig. Perfect onderwerp om eens aan te snijden. Hoe kijken zwangere vrouwen  aan tegen een mannelijke verloskundigen? Zitten er ook voordelen aan?

Vooroordelen
Waar veel mannelijke verloskundigen mee te kampen krijgen zijn de vooroordelen. Veel vrouwen (en mannen) denken dat deze mannelijke verloskundigen, enkel voor het vak gekozen hebben om naar vagina’s te kunnen kijken. Ze zouden dus vooral bezig zijn met het seksuele aspect en niet met de zwangere en de bevalling. Onzin. Waarom zou een man kiezen voor verloskunde om naar vagina’s te kijken? Persoonlijk denk ik dat ze dan wel een ander vak hadden gekozen.. Tevens begrijp ik dit vooroordeel niet zo goed, aangezien dit bijvoorbeeld eigenlijk nooit gezegd wordt over een mannelijke gynaecoloog.

Een ander vooroordeel waar ze vaak tegenaan lopen is dat ze volgens de vrouwen ‘niet weten wat ze doormaken’. Nee, ze hebben het inderdaad nooit zelf ervaren, maar ze hebben al wel ontzettend veel bevallingen gezien en begeleid. En wat dacht je van alle vrouwelijke verloskundigen zonder kinderen? Ook die hebben het (nog) nooit doorgemaakt.

Tevens denken veel vrouwen dat een man zich niet voldoende in kan leven, niet voldoende empatisch zal zijn tijdens de zwangerschap en de bevalling. Een belangrijk punt, maar ik denk ongegrond. Er zijn ook voldoende vrouwen die niet empatisch zijn, maar zij zullen dan ook geen verloskundige worden. Zo bestaan er dus ook een hoop mannen, die niet het juiste karakter (wat uiteraard niet enkel bestaat uit empathie) hebben om verloskundige te worden, maar er bestaan dus ook mannen die wel empatisch zijn, zich wel prima kunnen inleven en jou prima kunnen bijstaan tijdens je zwangerschap en bevalling. Sterker nog, ik hoor zeer regelmatig dat mannelijke verloskundigen vaak veel zachter zijn. Zachter naar je buik toe bij controles, maar bijvoorbeeld ook zachter bij vaginaal onderzoek.

Voordelen
Een van de voordelen kans dus zijn dat een mannelijke verloskundige zachter met je omgaat, juist omdat ze niet weten hoe je zwangere lichaam op dat moment aanvoelt.
Een ander groot voordeel is dat een mannelijke verloskundige zich goed in kan leven in je partner. Hij kan dan ook een grote steun zijn voor je partner, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling. (Deben, 2008).

Geen mannelijke verloskundigen
Toch zijn er ook situaties waarbij ik het me kan voorstellen dat je geen mannelijke verloskundige wil. Dit zijn vaak zeer gevoelige kwesties. Dit gaat om religieuze redenen (vaak ook geen mannelijke gynaecologen) of bijvoorbeeld om seksueel misbruik. Je staat ook volkomen in je recht om een mannelijke verloskundige te weigeren. Dit geldt overigens ook voor vrouwelijke verloskundigen. Als je je niet prettig voelt bij de persoon, moet je dit kunnen aangeven.

Conclusie
Of je een mannelijke verloskundige prima vindt, ligt denk ik dan ook aan het karakter van de persoon. Indien de mannelijke verloskundige een karakter heeft dat bij je past, zal je er minder problemen mee hebben. Kun je kiezen uit verschillende verloskundigenpraktijken en werkt er bij 1 een man? Ga eens langs voor een kennismakingsgesprek, kijk of het klikt, of je je er goed bij voelt en dan kun je alsnog een keuze maken.

Interesse in een interview met een mannelijke vroedvrouw?
http://www.bndestem.nl/regio/breda/er-staat-wel-vroedvrouw-op-zijn-diploma-1.443474
http://www.geboorte-infocentrum.be/indespots04.html

Bronnen
Deben (2008) In de spots: Man tussen vrouwen. De standaard magazine. http://www.geboorte-infocentrum.be/indespots04.html

Travis Swan @Flickr
Travis Swan @Flickr

4 gedachtes over “De mannelijke verloskundige

  1. Een mannelijke vroedvrouw kan een mooi voorbeeld zijn van zachtheid naar de toekomstige papa toe, dat is volledig waar! Dit ten voordele van de baby en de emotionele mama. Mannen worden stilaan gevoeliger, gelukkig! 🙂

    Like

Plaats een reactie