Het doneren van navelstrengbloed

Navelstrengbloed kan na de geboorte van je kindje verzameld worden om andere mensen te helpen. In navelstrengbloed bevinden zich stamcellen. Deze stamcellen kunnen gebruikt worden bij de behandeling van mensen met bijvoorbeeld leukemie. Navelstrengbloed verzamelen is hiervoor een gemakkelijke procedure. Andere manieren om stamcellen te verzamelen zijn via je beenmerg of via je bloed. Maar hoe kun je navelstrengbloed doneren en zitten er ook nadelen aan vast?

Hoe doneer je navelstrengbloed?
Je kunt navelstrengbloed doneren direct na de geboorte van je kindje. Voor de bevalling moet je hiervoor al toestemming geven via een formulier. Na de bevalling wordt de navelstreng doorgeknipt en de bloedvaten in de navelstreng (het stukje wat nog aan de placenta vast zit) worden aangeprikt, waardoor het overgebleven bloed, wat nog in de navelstreng en de placenta zit, in een zakje loopt. Je kindje zelf wordt dus niet geprikt. Indien er voldoende bloed is verzameld, wordt er bij de moeder ook nog een bloedafname gedaan, om te controleren op eventuele infecties. (UZ Leuven, 2014)

Nadelen
Op de site van Sanquin lijkt het net of er geen nadelen vastzitten aan het doneren van navelstrengbloed en lijkt het alsof de navelstreng anders nergens voor gebruikt wordt, maar er zit wel degelijk een nadeel aan vast! Wat ik een heel erg groot nadeel vind van het doneren van navelstrengbloed, is dat de navelstreng niet kan uitkloppen, aangezien dan al het bloed naar je kindje gaat en er geen bloed meer overblijft om te doneren. Je kindje krijgt op deze manier minder bloed en dus ook minder ijzer en voedingsstoffen binnen. Dan is de vraag wat je belangrijker vindt: de beste start voor je kindje of het helpen van iemand met een bedreigende ziekte. Een zeer moeilijke keuze vind ik, maar persoonlijk zou ik kiezen voor het laten uitkloppen van de navelstreng.

Waar kun je navelstrengbloed doneren?
Het doneren van navelstrengbloed kan niet overal, aangezien je een opleiding moet volgen om navelstrengbloed af te kunnen nemen. Het is sowieso niet mogelijk om navelstrengbloed te doneren bij een thuisbevalling. In de regio Leiden, Den Haag, Amsterdam, Breda en Utrecht is het mogelijk om in geboortecentra en ziekenhuizen navelstrengbloed te doneren. (Sanquin, 2014).

Conclusie
Of je navelstrengbloed wilt doneren is compleet jouw keuze. Wel is het belangrijk om te weten dat je kindje dan niet kan profiteren van de voordelen van het laten uitkloppen van de navelstreng. Wil je wel de navelstreng laten uitkloppen en toch ook mensen met een bedreigende ziekte helpen door stamcellen te doneren? Meld je dan aan als stamceldonor: http://www.sanquin.nl/bloed-geven/ik-geef-bloed/donatiesoort/stamcel/!

Kala Bernier @Flickr
Kala Bernier @Flickr

Bronnen
Sanquin (2014)
Gevonden op het internet op 2 februari 2014 via http://www.sanquin.nl/bloed-geven/ik-geef-bloed/donatiesoort/navelstrengbloed-geven/verloskundige/

UZ Leuven (2014)
Gevonden op het internet op 2 februari 2015 via http://www.uzleuven.be/node/21774

Advertenties

5 gedachtes over “Het doneren van navelstrengbloed

 1. Als arts en als moeder van een kind met kanker vraag ik me af waarom je de placenta niet zou kunnen laten uitkloppen? Waarom zou je niet eerst de placenta kunnen laten uitkloppen en dan navelstrengbloed kunnen afnemen? Er blijft sowieso heel veel bloed in de placenta achter, ook na uitkloppen. Voor sommige medische bepalingen (pH meting enzo ) wil je snel bloed afnemen na de geboorte, maar ik vraag me af of diezelfde haast is geboden voor de stamcellen. Heb je dat toevallig nagevraagd bij Sanquin?

  Like

  1. Beste Marjolein,
   Wanneer de navelstreng volledig is uitgeklopt (soms pas na 30 minuten), zit er onvoldoende bloed in de placenta en navelstreng om een volledige navelstrengbloeddonatie te kunnen regelen. We hebben namelijk vrij veel bloed nodig: 100-140 ml. Bij de ene baby is de navelstreng na 5 minuten al helemaal leeg en bij de ander pas na 20 minuten. Een tijd is hier dus niet op te plakken.

   Like

 2. Beste verloskundige,
  momenteel wordt er ook geadverteerd met de mogelijkheid middels organisaties als Cryo save het navelstrengbloed te bewaren voor het geval de baby danwel de broers en zussen van deze baby ziek worden. Wat vindt u van deze mogelijkheid? Het gebruik zou van deze stamcellen zou dan een veel hogere kans geven. Wat ik me afvraag is waarom de donatie wanneer dat nodig mocht zijn niet tevens alsdan plaats kan vinden? Waarom dient het nu reeds opgeslagen te worden? Komt dat alleen doordat het navelstrengbloed betreft?
  Dank alvast!

  Like

  1. Beste Elles,
   Ik vind op zich de mogelijkheid een goed idee, echter denk ik juist niet dat er een grotere kans is dat dit gebruikt gaat worden. De kans dat broers of zussen ziek worden en dan ook nog het navelstrengbloed gaan gebruiken is zeer klein. Wanneer je het anoniem doneert, is de kans dat het gebruikt wordt aanzienlijk groter.
   Het is inderdaad zo dat het gaat om navelstrengbloed. Dit zit bomvol stamcellen (logisch, dit heeft je kindje ook nodig ;))

   Groetjes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s