De geboortefotograaf

Enkele jaren geleden was dit nog een onbekend fenomeen, terwijl er nu steeds meer geboortefotografen verschijnen. Maar wat houdt het nu eigenlijk in zo’n geboortefotograaf?

Inhoud geboortefotografie
In 2011 is in Nederland de eerste geboortefotograaf van de Benelux gestart, Mary Fermont (Fermont fotografie, 2014). Sindsdien is het eigenlijk overal in het land mogelijk om een geboortefotograaf in te schakelen voor foto’s tijdens je bevalling.

Een geboortefotograaf is een fotograaf die zich heeft gespecialiseerd in het maken van foto’s tijdens de geboorte. Er zijn veel verschillende fotografen en het is belangrijk dat je een klik voelt met diegene, aangezien ze wel een erg intiem moment zal gaan fotograferen. Daarom is er altijd van te voren een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek leer je elkaar kennen en kun je je wensen voorleggen. Na dit kennismakingsgesprek kun je kiezen of je wilt dat deze geboortefotograaf jouw bevalling vastlegt of toch liever niet. (Lobke Koppens geboortefotografie, 2012).

Indien je er voor kiest om de geboortefotograaf in te huren, is deze vanaf 2 weken voor je uitgerekende datum 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar (ook tijdens de feestdagen!). zodra je voelt dat je weeën begonnen zijn, mag je bellen. Of je in het ziekenhuis wilt bevallen of thuis maakt helemaal geen verschil. In beide situaties kunnen er foto’s gemaakt worden. (Pure life geboortefotografie, 2015).

Tijdens de bevalling legt de fotograaf alle emoties, details en momenten vast. De meeste foto’s worden achteraf zwart/wit gemaakt, zodat je ook geen bloederige taferelen op de foto’s zult tegen komen en de foto’s rustig en integer blijven.

Na de geboorte blijft de fotograaf gemiddeld nog 2 à 3 uur aanwezig om foto’s van jullie gezin te maken, maar ook van de controles, de eerste borst/flesvoeding, ontmoeting met andere kindjes of familieleden etc. (Fermont fotografie, 2014).

Voordelen
Leuk om te weten hoe het in zijn werk gaat, maar wat heb je er nu eigenlijk aan, aan een geboortefotograaf?
– Indien je geen fotograaf inhuurt, maakt meestal de partner foto’s. Dit houdt in dat hij zijn vrouw of gezin eventjes alleen moet laten om de fotocamera vast te pakken. Het is heel moeilijk om bij zo’n emotioneel moment de details, de gevoelens en de juiste sfeer vast te leggen. Tevens wil je als partner je vrouw/gezin helemaal niet alleen laten, je wilt er bij zijn! Op zulke momenten kan een geboortefotograaf veel betekenen. Zij weet precies de juiste snaar te raken en de foto’s op een unieke en toch integere manier te maken.
– Veel vrouwen weten na de geboorte niet meer precies wat er allemaal gebeurd is. Tijdens de geboorte zitten ze helemaal in hun eigen coconnetje. Vaak is het dan erg prettig om foto’s terug te kunnen kijken om je verhaal terug te halen. (Fermont fotografie, 2014).
– Sommige vrouwen vinden het ook prettig om hun geboorteverhaal te vertellen aan hun vriendinnen of familie. Het is dan leuk om met foto’s sommige gebeurtenissen te verduidelijken. Het is dan wel prettig dat je je foto’s niet hoeft te censureren of precies uit te kiemen welke je wilt laten zien. Foto’s van een geboortefotograaf kun je prima aan anderen laten zien.

Nadelen
Toch zitten er niet enkel voordelen aan.
– Door een geboortefotograaf in te huren, loopt er nog een persoon extra rond tijdens je bevalling. Niet iedereen voelt zich hier prettig bij en dit kan je bevalling dan weer verstoren. Hoewel ik zeer vaak hoor dat geboortefotografen zich ontzettend op de achtergrond houden en je vaak niet doorhebt dat ze er zijn, sommige vrouwen hebben dit wel degelijk door en voelen zich hierdoor geremd.
– Doordat je slechts 1 kennismakingsgesprek hebt gehad voordat je bevalling begint, is de geboortefotograaf ook eigenlijk nog een vreemde voor je. Je hebt geen vertrouwensband opgebouwd en dat kan heel onwennig voelen.

Kosten
Ook niet onbelangrijk zijn de kosten van een geboortefotograaf. Persoonlijk vind ik dit erg prijzig, maar ik kan niet ontkennen dat ze natuurlijk ook 24 uur per dag paraat moeten staan en vaak ook een grote reistijd hebben. Toch verschillen de prijzen wel erg per geboortefotograaf. De prijzen voor het fotograferen van een normale bevalling, thuis of in het ziekenhuis, lopen uiteen tussen de € 700,- en de € 1300,-.

Alternatieven
Wat nou als je dit toch te intiem vindt, maar je wel graag foto’s hebt van je pasgeborene kindje? Dan is newborn fotografie een mooi alternatief! Ook dit is heel uiteenlopend. Sommige fotografen bieden een fotoshoot aan vlak na de bevalling zodat je kindje echt nog net geboren is. Bij andere fotografen kun je een newbornshoot plannen vanaf 5 dagen na de geboorte. Heel geschikt voor mensen die geen vreemde bij zo’n intiem moment willen hebben of de geboortefotografie te prijzig vinden.

En wat nu als je een keizersnede krijgt? Indien je een geplande keizersnede krijgt kunnen de meeste geboortefotografen ook wat voor je betekenen! De keizersnede wordt vaak niet op camera vastgelegd en de werkelijke geboorte van je kindje heb je hierdoor vaak niet gezien. De geboortefotograaf legt dit wel vast op camera. Bovendien maakt ze ook foto’s van de voorbereidingen, de eerste kennismaking en van de momenten die je als moeder vaak niet meekrijgt, aangezien je op de operatiekamer moet blijven. Zo’n reportage loopt ook erg uiteen in de kosten: tussen de € 500 en € 800.

Conclusie
Hoewel ik zelf niet zo fan ben van veel verschillende mensen om je heen tijdens een bevalling, aangezien dit je bevalling kan verstoren, vind ik de geboortefotografie prachtig. Het is een manier om je bevalling vast te leggen en er later ook op terug te kunnen kijken en eventuele vergeten stukjes terug te halen. Op die manier kun je je bevalling vaak beter bevatten. Tevens vind ik het een prettig idee dat je partner zich helemaal kan focussen op jouw en later ook op jullie kindje. Hij hoeft zich niet bezig te houden met het maken van foto’s, ook niet direct na de geboorte. Als je het niet vervelend vind dat er een persoon extra bij je bevalling is, je je daar niet gestoord door voelt, je een klik hebt met de geboortefotograaf en je erg graag je bevalling op een prachtige wijze vast wilt laten leggen, is dit een perfecte keuze.

Kala Bernier @Flickr
Kala Bernier @Flickr

Bronnen
Fermont fotografie (2014)
Gevonden op het internet op 30 januari 2015 via http://fermontfotografie.nl/geboortefotografie

Lobke Koppens geboortefotografie (2012)
Gevonden op het internet op 30 januari 2015 via http://www.lobkekoppensgeboortefotografie.nl/informatie/geboortefotografie/

Pure life geboortefotografie
Gevonden op het internet op 30 januari 2015 via http://www.purelifegeboortefotografie.nl/geboortefotografie/

Advertenties

2 gedachtes over “De geboortefotograaf

  1. Ik heb by silvie als geboortefotograaf gehad en geen seconde spijt van gehad. Wat betreft de nadelen, we hebben heel veel contact gehad via whatsapp, dus ondanks dat we elkaar alleen hadden gezien bij het (heel gezellige) kennismakings gesprek, voelde ze zeker niet ‘vreemd’. Hierdoor heb ik me ook niet geremd gevoeld tijdens de bevalling (getuige de foto’s, hahaha!).
    Mijn man had wat twijfels, maar is nu zo ontzettend blij met deze waardevolle foto’s. En ook dat Silvie bij de bevalling was. Hij vondt het prettig om met haar wat te kletsen en ik vond het fijn dat hij wat afleiding had. Zo kon ik me goed concentreren.
    Geweldige ervaring, geweldige foto’s en een geweldige fotografe!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s