Persen op gevoel

Persen op gevoel, iets zeldzaams tegenwoordig. In vrijwel elk ziekenhuis staat er een verloskundige of kraamverpleegkundige naast je bed te vertellen hoe je moet persen (persen persen persen…., nieuwe hap lucht en nog een keertje!). In veel zwangerschaps/geboorte cursussen en boeken wordt je dit principe alvast aangeleerd, maar is dit principe wel zo goed? Kun je niet beter persen zoals je gevoel je ingeeft?

Valsalva techniek vs. Spontaan persen
Het persen op instructie wordt ook wel de Valsalva techniek genoemd. Hierbij wordt de adem ingehouden en zo hard mogelijk geperst gedurende 10, hardop getelde, seconde. Hierna blaast de barende de adem uit en wordt het proces herhaald. Dit gebeurt het liefst 3 keer. (Birthsource, 2015).
Bij spontaan persen volgt de barende vrouw haar gevoel op. Ze begint zelf met persen als ze persgevoel heeft. In de meeste gevallen zal ze hierbij kort persen, maar zeer frequent. Tevens zal ze regelmatig wisselen van houding. (Bogaerts, Geerdens & Gooris, 2009).

Voordelen
Waarom zou je eigenlijk kiezen voor de Valsalva techniek of juist voor spontaan persen? Uit onderzoek is gebleken dat er amper verschillen in uitkomsten tussen deze twee technieken. Zo is er geen verschil in het aantal kunstverlossingen (vacuümbevallingen of met de tang), het soort of het aantal rupturen of in het hoeveelheid bloedvlies. (Prins, Boxem, Lucas & Hutton, 2011). Wel is er uit recenter onderzoek gebleken dat er een betere uitkomst is voor de baby bij spontaan persen en dat de moeder minder vermoeid is na de bevalling, indien ze spontaan perst (Haseeb, Alkunaizi, Turki, Aljama & Sobhy, 2014). Bovendien zouden moeders meer tevreden zijn over het persen, indien ze zelf kunnen bepalen hoe ze dat doen (Kennispoort verloskunde, 2008). Voordelen van de Valsalva techniek zijn er eigenlijk niet te noemen.

Nadelen
Een mogelijk nadeel van de Valsalva techniek is dat je zo hard perst, dat je er kleine bloedvaatjes in je gezicht of ogen springen. Dit zie je regelmatig bij pas bevallen vrouwen, doordat je kleine rode puntjes op het gezicht, in de hals of in de ogen ziet. (Birthsource, 2015). Toch bestaat er ook een mogelijk nadeel van het spontaan persen. Het kan namelijk zo zijn dat je bevalling bij spontaan persen iets langer duurt dan bij de Valsalva techniek, maar dit is nog niet werkelijk bewezen. Hier zal meer onderzoek voor nodig zijn. (Prins, Boxem, Lucas & Hutton, 2011).

Conclusie
Persoonlijk vind ik het raar dat er vaak voor gekozen wordt om juist niet de natuur te volgen, terwijl dit niet bewezen beter is (logisch ook, waarom zou de natuur er voor zorgen dat vrouwen niet zelf weten hoe ze het beste moeten persen). Dit is ook het geval bij persen. Zeer regelmatig wordt er overgegaan op de Valsalva techniek, terwijl dit zeker niet bewezen beter is als het volgen van de natuur. Er zijn zelfs voordelen voor het spontaan persen te noemen (minder vermoeidheid, betere uitkomst voor de baby) en het is zeer zeker niet bewezen dat spontaan persen er voor zorgt dat de bevalling langer duurt (wat vaak motivatie is voor artsen om over te gaan op interventies). Ik vraag me dan ook sterk af of de Valsalva techniek niet opnieuw een interventie is die puur wordt uitgevoerd om de artsen/verpleegkundigen/verloskundigen meer, onnodige, controle te geven over de situatie.

Ook persen is dus iets waar je eens bij stil moet staan. Het is uiteindelijk geheel je eigen keuze op wat voor manier je wilt bevallen en dus ook op wat voor manier je wilt persen, maar het is belangrijk je bewust te zijn van de verschillende methodes en te kiezen voor de manier waar je zelf compleet achter staat en tevens hier helemaal voor te gaan!

Kala Bernier @Flickr
Kala Bernier @Flickr


Bronnen
Birthsource (2015)
Gevonden op het internet op 26 januari 2015 via http://www.birthsource.com/scripts/article.asp?articleid=148

Bogaerts, A., Geerdens, L., & Gooris, F. (2009). Normale baring en kraambed (3e dr.). Antwerpen: Garant.

Haseed, Y.A., Alkunaize, A.N., Turki, H.A., Aljama, F., & Sobhy, S.I. (2014). The impact of valsalva’s versus spontaneous pushing techniques during second stage of labor on postpartum maternal fatigue and neonatal outcome. Gevonden op het internet op 26 januari 2015 via http://www.sjmms.net/article.asp?issn=1658-631X;year=2014;volume=2;issue=2;spage=101;epage=105;aulast=Haseeb

Kennispoort verloskunde (2008)
Gevonden op het internet op 26 januari 2015 via http://www.kennispoort-verloskunde.nl/nieuws-onderzoek-naar-perstechnieken-bij-turkse-zwangeren.aspx

Prins, M., Boxem, J., Lucas, C., & Hutton, E. (2011). Effect of spontaneous pushing versus Valsalva pushing in the second stage of labour on mother and fetus: a systematic review of randomised trials. The British Journal of Obstetrics and Gynaecology, 118(6), 662-70. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1471-0528.2011.02910.x/abstract

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s