De Rapley-methode

Je kindje heeft sowieso tot de leeftijd van 6 maanden voldoende aan melk. Je kunt dan ook het beste, indien je borstvoeding geeft, gedurende eerste 6 maanden exclusief borstvoeding geven, aangezien borstvoeding voorziet in alle behoeften (Kleintjes, s.a.). Indien je flesvoeding geeft mag je, indien je ziet dat je kindje er aan toe is, vanaf 4 maanden starten met bijvoeding als oefenhapjes (gepureerd), maar je kunt prima wachten tot je kindje 6 maanden oud is (Voedingscentrum, s.a.). Na deze periode kun je, als je kindje er aan toe is, starten met bijvoeding. Dit kan op de ouderwetse manier, alles door elkaar geprakt met een vorkje of lepeltje, maar er bestaat ook een andere methode: de Rapley-methode.

Wat is de Rapley-methode?
De Rapley-methode kun je gebruiken vanaf het moment dat je kindje 6 maanden is en echt toe is aan bijvoeding. Wanneer je kindje toe is aan bijvoeding, kun je het uiteraard pureren en het kindje zelf voeden, maar je kunt ook je kindje gewoon uit zijn of haar vuistje laten eten. Je kunt hem dan bijvoorbeeld een gekookt roosje broccoli geven, een stuk wortel, een partje appel of een stuk mango. Eigenlijk kun je vrijwel alle groenten en fruit op deze manier aanbieden en je kunt bijvoorbeeld ook denken aan stukjes aardappel, een broodkorst of een rijstewafel. (Ecomama, 2010; oei ik groei, s.a.) Het introductieschema van borstvoeding.com kan hierbij een mooie leidraad zijn: http://www.borstvoeding.com/files/voedselintroductieschema.4.pdf

Doormiddel van deze methode zal je kindje eerst op onderzoek uit gaan. Daarna kan hij zelf bepalen hoeveel hij van dit voedsel op eet en tevens ook welk deel. Vanaf 6 maanden tot een maand of 9 is voeding nog steeds slechts om mee te oefenen. Het is niet zo dat ze gelijk een hele voeding binnen moeten krijgen. Door de Rapley-methode kunnen ze zelf experimenteren en zal je zien dat ze bijvoorbeeld op den duur ook gaan vragen om wat er op jouw bord ligt. (Ecomama, 2010).

Voordelen
Door het gebruik van deze methode leert je baby snel verschillende smaken herkennen. Indien je kindje gepureerd voedsel krijgt aangeboden, bijvoorbeeld broccoli met worteltjes, dan zal het niet de smaak van broccoli van de smaak van worteltjes kunnen onderscheiden. Tevens ontwikkelt de mondmotoriek zich goed met deze methode. (Ecomama, 2010).  Verder zou het er voor zorgen dat je kindje later meer lust, al moet dit nog wetenschappelijk bevestigd worden (Ouders van nu, 2014).

Verslikken
Veel ouders zijn bang dat de kinderen zich met deze methode snel zullen verslikken. Dit is niet het geval. Dit gebeurd juist sneller met gepureerd of vloeibaar voedsel. Je verslikt je het snelst als het voedsel achter in je keel terecht komt, maar een kindje is nog niet in staat om het voedsel direct achter in zijn mond te brengen voordat het gekauwd/zacht is. (Kleintjes, s.a.; Ecomama, 2010)

Uiteraard is verslikken wel mogelijk, probeer dan rustig te blijven. Door het hoesten komt het voedsel juist terug omhoog, wat dus juist een goed teken is. Om de kans op verslikken te verminderen (Kleintjes, s.a.):
– Laat je kindje nooit alleen met voeding
– Wacht met het aanbieden van vast voedsel tot het kindje hier aan toe is. Dit zie je doordat je kindje in staat is om bijvoorbeeld blokjes naar de mond en in de mond te brengen.
– Zet het kindje goed rechtop

Conclusie
Waarom zou je in deze tijd nog je kindje gepureerd voedsel geven na 6 maanden? Je kindje is om staat om te kauwen, dus vloeibaar voedsel is niet meer nodig. Door je kindje zelf te laten experimenteren en proeven, zal het eten een leuke bezigheid worden. Dwing je kindje dus ook nooit om iets te eten. Voor je kindje is dit de beste methode en ze kunnen het prima, ook als ze voorheen flesvoeding hebben gehad!

Simon Wheatley @Flickr
Simon Wheatley @Flickr

Bronnen
Ecomama (2010)
Gevonden op het internet op 16 januari 2015 via http://www.ecomama.nl/voeding/leren-eten-met-de-rapley-methode/

Kleintjes, S. (s.a.) Borstvoeding en de introductie van bijvoeding. Gevonden op het internet op 16 januari 2015 via http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/blw/bijvoeding.html

Oei ik groei (s.a.)
Gevonden op het internet op 16 januari 2015 via http://www.oeiikgroei.nl/baby/eten-drinken-baby/rapley-methode/

Voedingscentrum (s.a.)
Gevonden op het internet op 16 januari 2015 via file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/de_eerste_hapjes.pdf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s