Natuurlijke keizersnede

Aangezien je nu eenmaal niet altijd de keuze hebt hoe je wilt gaan bevallen, is een natuurlijke keizersnede, of gentle sectio, voor veel vrouwen een uitkomst, maar wat moet je je hierbij voorstellen?

Reden voor een keizersnede (Essed, 2000; Dries, Moons & Gebel, 2008)
Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je niet vaginaal mag/kunt bevallen, maar er een keizersnede wordt gedaan. Voorbeelden hiervan zijn:
– De placenta ligt voor de uitgang van de baarmoeder (placenta praevia, voorliggende placenta)
– Dwarsligging van het kindje
– Een vleesboom die ervoor zorgt dat het kindje niet voldoende in kan dalen
– Een onvoldoende functionerende placenta (bijvoorbeeld gevonden bij groeiachterstand van het kindje)

Wat houdt het in? (Munster, 2014)
Een natuurlijke keizersnede omvat verschillende punten:
– Zodra het hoofdje geboren is, gaat de blauwe doek omlaag, zodat de ouders de rest van de geboorte van hun kindje werkelijk kunnen zien
– Het kindje wordt vanzelf naar buiten geduwd door het samenknijpen van de baarmoeder.
– Je kindje wordt langzaam uit de buik gehaald, waardoor de longen zich beter kunnen ontplooien.
– Direct na de geboorte wordt het kindje op de blote borst van moeder gelegd, waarna er een doek om beide wordt gevouwen.
– Het kindje blijft continue bij moeder, ook tijdens het hechten, ook op de uitslaapkamer.
– De navelstreng wordt later doorgeknipt, waardoor de voordelen van het laattijdig afnavelen benut worden.
– Er wordt gelijk gestart met aanleggen, indien moeder van plan is borstvoeding te gaan geven.
– Soms wordt het kindje tussendoor snel gecontroleerd, vaak gebeurd dit pas na enkele tijd, indien het kindje een goede start heeft.
– De vader mag continue bij de keizersnede aanwezig zijn.
– De temperatuur op de OK wordt verhoogd van 18 naar 22 graden.
– Er wordt een ruggenprik geplaatst in plaats van een volledige narcose, zodat moeder alles bewust meemaakt.
– De stickers (elektrodes) voor de controles van het hart (ECG) worden niet op de borst geplaatst, maar op de schouder van moeder, zodat huid op huid contact kan plaats vinden.
– Het licht wordt gedempt direct na de geboorte.
– Er wordt zo min mogelijk geluid gemaakt.

Grote verschillen dus met een ‘normale’ keizersnede, waarbij het kindje direct wordt weggehaald voor controle en moeder het kindje pas echt kan vasthouden een flinke tijd na de bevalling.

Voordelen
(Munster, 2014; Diakonessenhuis, 2014)
De voordelen zijn nog niet wetenschappelijk bewezen, aangezien er nog geen onderzoek naar gedaan is, maar natuurlijk kun je al wel veel afleiden aan de ervaringen van de vrouwen.
– Vrouwen hebben een veel beter gevoel over hun keizersnede dan voorheen. Ze hebben hun kindje continue bij zich, dus hebben niet het gevoel de eerste uren van het kind gemist te hebben. Vaak ervaren de vrouwen ook minder pijn, doordat ze niet met de pijn bezig zijn.
– Er ontstaat sneller een hechte band tussen moeder en kind doordat er direct (ononderbroken) huid op huid contact plaats vindt.
– De baby’s zijn vaak rustiger
– De baby’s drinken vaak beter aan de borst (ook omdat er zo snel mogelijk gestart wordt met borstvoeding)
– Mogelijkerwijs is deze natuurlijke keizersnede ook beter voor de ontwikkeling van de longen en zorgt dit er voor dat er minder ademhalingsproblemen zijn na een keizersnede. Dit zal onderzoek moeten uitwijzen.

Conclusie
Uiteraard is deze methode enkel mogelijk indien er geen spoed achter de keizersnede zit. Tevens kan het alleen maar plaats vinden als het kindje een goede start doormaakt na de bevalling en geen extra hulp nodig heeft. Toch is dit een prettig alternatief als je echt een keizersnede moet ondergaan. Je hebt er zelf een beter gevoel bij en mogelijk heeft het ook veel positieve, gewenste effecten op het kindje. Op dit moment is het in bijna de helft van de ziekenhuizen mogelijk, maar hoe vaker er naar geïnformeerd wordt, hoe sneller andere ziekenhuizen het ook zullen gaan toepassen.

@wikipedia
@wikipedia

Bronnen
Diakonessenhuis (2014)
Gevonden op het internet op 16 januari 2015 via https://www.diakonessenhuis.nl/Pub/Nieuws/Natuurlijke-keizersnede-mogelijk-in-het-Diakonessenhuis.html

Dries, I., Moons, C., & Gebel, R. (2008) Leerboek Obstetrie En Gynaecologie Verpleegkunde / 4 Gynaecologie. Amsterdam: Reed Business.

Essed, G.G.M. (2000) De keizersnede. Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Gevonden op het internet op 16 januari 2015 via http://www.nvog.nl/Sites/Files/0000000098_01%20Keizersnede.pdf

Munster, J. (2014) Gentle sectio: nabootsen van een natuurlijke bevalling. Nataal, 21. http://www.nataal.nl/index.php/informatie-geboortezorg/verloskunde/374-gentle-sectio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s