Drop that hat!

Als je een geboorte volgt in het ziekenhuis of thuis, zie je dat er direct na de geboorte vrijwel standaard een mutsje op het hoofdje van het kindje wordt geplaatst, maar zou je dat wel doen?

Waarom een muts?
Een kindje verliest snel en gemakkelijk warmte. Aangezien het hoofd vrij groot is in vergelijking met het lichaam, verliest het kindje snel warmte via het hoofd. Na de geboorte is het hoofdje vaak nog wat vochtig, waardoor het hoofd nog sneller afkoelt. Daarom wordt, om dat te voorkomen, na de geboorte een mutsje op het hoofdje van het kindje gezet. (Oei ik groei, s.a.).

Waarom zou je het juist niet doen?
Na een normale, fysiologische geboorte, ligt het kindje bij de moeder. Huid of huid, zo dichtbij mogelijk. Maar dit proces wordt verstoord door het mutsje. Door het mutsje kan de moeder niet meer de geur van haar kindje opsnuiven vanaf het hoofdje, wat uiteraard het gemakkelijkste is. Dit is heel belangrijk, aangezien onder andere het ruiken van de geur van haar eigen kindje voor de hechting zorgt. (Modern alternative pregnancy, 2013; Belly belly, 2015; Lemay, 2011). Tevens zorgt het opsnuiven van deze speciale geur ervoor dat er oxytocine vrijkomt. Dit hormoon laat je baarmoeder samenknijpen, waardoor je placenta sneller zal loskomen en je minder bloedverlies zult hebben. (Modern alternative pregnancy, 2013; Belly belly, 2015).

Warmteverlies
Hoe vang je dan het aspect warmteverlies op zo zonder mutsje? Puur door huid op huid contact. Een blote baby, op de blote huid van mama met een dekentje om beide heen (dus niet het kindje in een dekentje willen en dan tegen je aan). Jouw lichaam is prima in staat om je kindje op de juiste temperatuur te houden en niet eens alleen dat. Je lichaam houdt ook de ademhaling, de hartslag en de suikerspiegels van je kindje op pijl. (Ludington-Hoe et al, 2006).

Buiten de hechting en de oxytocine, is er dan nog een andere reden om geen muts op te zetten indien het kindje lekker bij de moeder ligt. Het mutsje kan dan juist zorgen voor oververhitting. Door het mutsje kan het kindje namelijk het teveel aan warmte niet kwijt. (Belly belly, 2015).

Wanneer wel een mutsje?
Natuurlijk zijn er momenten dat een mutsje wel belangrijk is. Bijvoorbeeld als je naar buiten gaat, als je kindje op de kinderafdeling komt te liggen zonder huid op huid contact, als het kindje ziek is of als er om een andere reden geen skin to skin contact mogelijk is. (Belly belly, 2015).

Kala Bernier @Flickr
Kala Bernier @Flickr

Bronnen
Belly Belly (2015)
Gevonden op het internet op 16 januari 2015 via http://www.bellybelly.com.au/baby/why-its-best-to-avoid-putting-a-hat-on-your-newborn-baby#.VLj3WSuG-H9

Lemay, G. (2011) Hold that hat! Gevonden op het internet op 16 januari 2014 via http://www.glorialemay.com/blog/?p=519

Ludington-Hoe, S.M., Lewis, T., Morgan, K., Cong, X., Anderson, L., & Reese, S. (2006) Breast-Infant Temperature with Twins during Shared Kangaroo Care. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs, 35(2), 223-31.

Modern alternative pregnancy (2013)
Gevonden op het internet op 16 januari 2015 via http://modernalternativepregnancy.com/2013/09/06/take-it-off-why-you-should-drop-your-newborns-hat/#.VLj3HiuG-H9

Oei ik groei (s.a.)
Gevonden op het internet op 16 januari 2015 via http://www.oeiikgroei.nl/baby/verzorging-baby/baby-en-kou/

Advertenties

Een gedachte over “Drop that hat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s