Een lotusbevalling

Een lotusbevalling, misschien heb je er ooit al over gehoord, maar wat houdt het eigenlijk precies in?
Hoe werkt het? Zitten er voordelen aan of juist nadelen?

Wat is een lotusbevalling?
Bij een lotusbevalling gaat het eigenlijk vooral om wat er gebeurt na de bevalling. Het is namelijk zo dat je bij een lotusbevalling de navelstreng niet doorknipt. Je zorgt er voor dat de placenta aan het kindje bevestigd blijft totdat de navelstreng vanzelf afvalt. (Lotusbevalling, s.a.)

Hoe werkt het? (Lotusbevalling, s.a.)
Na de bevalling knip je dus de navelstreng niet door. Je wikkelt de placenta in een doek en legt deze in een vergiet, in een schaal. 24 uur na de geboorte, was je de placenta met warm water en dep je hem na het wassen droog, zo verwijder je alle bloedresten. Vervolgens wrijf je de placenta aan beide kanten in met zout. Het is de bedoeling dat je de dagen daarna elke dag de placenta insmeert met zout, totdat de navelstreng vanzelf afvalt.

Nadat je de placenta (na 24 uur) gewassen hebt met warm water, kun je de placenta in een speciale katoenen zak plaatsen. Je kunt het ook gewoon in een andere schaal doen of in een doek wikkelen, dit is helemaal aan jezelf.

Als de navelstreng afvalt, kun je doen met de placenta wat je wilt. Je kunt hem uiteindelijk planten, je kunt hem invriezen, je kunt hem begraven maar je kunt hem ook opeten of weggooien (al zal dit laatste voor vrouwen met een lotusbevalling vaak geen optie zijn). Waar jezelf het beste gevoel bij hebt. Ik zal later over de verschillende opties nog een blog schrijven.

Voordelen
– Doordat je de navelstreng niet doorknipt, stroomt al het bloed wat nog in de placenta zit, richting het kindje. Zo krijgt het kindje extra voedingsstoffen. Zie voor meer informatie hierover https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2014/10/24/het-belang-van-het-laten-uitkloppen-van-de-navelstreng/
– De navelstreng valt vaak veel sneller af dan wanneer de navelstreng wordt doorgeknipt. (Dag of 3 à 4 bij een lotusgeboorte, een dag of 6 à 7 wanneer de navelstreng wordt doorgeknipt.) Maar ook bij een lotusgeboorte kan het tot 10 dagen duren! De navel ziet er na een lotusbevalling hetzelfde uit als bij een kindje waarbij de navelstreng na de geboorte is doorgeknipt. (Lotusbevalling, s.a.)
– Minder kans op een infectie, aangezien de navelstreng intact blijft totdat het vanzelf afvalt. (Ceallaigh, 2013; Telegraaf, 2013).
– Veel mensen hechten nog een andere waarde aan de lotusbevalling. Zo denken zij dat het kind de placenta herkent als iets eigen en dat als de placenta aan het kindje vast blijft zitten na de geboorte, het kind er zelf voor kan kiezen wanneer ze van elkaar gescheiden willen worden. (Graff, 2008).

Nadelen
– Je moet rekening houden met de placenta en de navelstreng. Het is dus zo dat je kleertjes aan moet trekken waar de navelstreng nog wel tussendoor kan en je er rekening mee moet houden dat er niet aan getrokken wordt. (Lotusbevalling, s.a.).
– Niet alle visite zal er zo van gediend zijn dat de placenta nog aanwezig is bij het kindje en dat, als ze het kindje zouden willen vasthouden, ze de placenta er ook bij moeten houden. Aan de andere kant is dit weer een voordeel. Zo heb je de kans om visite nog even uit te stellen en optimaal te rusten en te genieten van jullie kindje.

Conclusie
Het belangrijkste bij een lotusgeboorte is dat je er allebei achter moet staan, want als een van de partners een lotusgeboorte niet ziet zitten, kan dit hinder geven in de hechting met het kind. Immers kan het dan voorkomen dat een van de partners de placenta hindert vindt en daardoor minder contact zal zoeken met het kind.

takomabibelot @Flickr
takomabibelot @Flickr

Bronnen
Ceallaigh, M. (2013) Lotus Birth, craziest trend yet— Don’t cut that umbilical cord! New York Post.

Graff, K. (2008) The Bridge of Life: Options for Placentas. Midwifery Today, 84.

Lotusbevalling (s.a.)
Gevonden op het internet op 14 januari 2015 via http://www.lotusbevalling.nl/index.html

Telegraaf (2013)
Gevonden op het internet op 14 januari 2015 via http://www.telegraaf.nl/vrouw/mama/21473886/__Niet_de_navelstreng_doorknippen___.html

3 gedachtes over “Een lotusbevalling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s