Verticaal bevallen

Tegenwoordig bevalt vrijwel elke vrouw in bed, liggend, en iedereen vindt dit op de een of andere manier normaal. Als je een vrouw op televisie ziet bevallen, zie je een vrouw liggend op een bevalbed, persend op instructie en met haar benen in de beensteunen. Erg zonde, want een liggende bevalling heeft meer nadelen dan voordelen!

Verticale bevalling
Er zijn verscheidene soorten van een verticale bevalling. Zo kun je bijvoorbeeld bevallen op je hurken, op handen en knieën, op een baarkruk, op een bal, op een stoel of bijvoorbeeld zittend. Je kunt enkele je weeën verticaal opvangen, maar je kunt ook de werkelijke uitdrijving verticaal laten plaats vinden. Tevens is het mogelijk om gemakkelijk te wisselen van de ene verticale houding naar de andere.

Nadelen van een bedbevalling
Wanneer je in bed bevalt, kleven er best wel wat mogelijke nadelen aan vast (babycentre, 2014; Gupta, Hofmeyr & Shehmar, 2012; the conversation, 2013)
– Langere bevalling
– Meer kans op een keizersnede/kunstverlossing
– Meer kans op een knip
– Een smallere doorgang voor je kindje
– Meer pijn

Een langere bevalling is een mogelijk nadeel, aangezien je bij een verticale bevalling optimaal kunt profiteren van de zwaartekracht. Dit geeft je kans op een kortere bevalling.
Bij een bedbevalling heb je meer kans op een keizersnede, aangezien je een slechtere doorbloeding hebt van de baarmoeder, aangezien je op het grote bloedvat van de baarmoeder kunt liggen. Dit kan er voor zorgen dat je kindje slechtere harttonen krijgt, waardoor er vaak wordt overgegaan op een keizersnede of als het mogelijk is een kunstverlossing.
Je hebt bij een bedbevalling meer kans op een knip, om de simpele reden dat de arts een beter zicht heeft op het perineum en meer kans heeft om überhaupt te knippen.
Bij een bedbevalling heb je tevens een smallere bekkendoorgang voor je kindje. Doordat je op je rug ligt, heeft je stuitje niet de mogelijkheid om te bewegen. Bij een verticale bevalling is dit wel het geval. Je stuitje kan dan naar achter bewegen, waardoor er meer ruimte gemaakt wordt voor het kindje en het kindje ook makkelijker kan passeren.
Meer pijn bij een bedbevalling is moeilijke te verklaren. Wel is het zo dat je minder bewegingsvrijheid hebt bij een bevalling in bed en dat zou er mogelijk voor kunnen zorgen dat je je weeën niet optimaal kunt opvangen en op die manier meer pijn ervaart.

Nadelen aan een bedbevalling

Uit onderzoek is gebleken, dat er bij een verticale bevalling wel meer kans is op meer bloedverlies (Gupta, Hofmeyr & Shehmar, 2012). Dit is op zich ook wel te verklaren. Het is namelijk zo dat als je op bed bevalt, je daar vaak blijft liggen. Doordat je blijft liggen, blijft er ook bloed in de baarmoeder achter. Als je dan na een tijd uit bed stapt, verlies je vaak ook een flinke hoeveelheid bloed. Bij een verticale bevalling, sta/zit je al recht en helpt de zwaartekracht mee om zoveel mogelijk bloed direct uit je baarmoeder te verwijderen. Ik verwacht dan ook niet dat je door een verticale bevalling uiteindelijk meer bloed verliest. Ik denk dat je in het begin gelijk al dat bloed kwijt raakt, terwijl iemand die op bed bevalt later nog een boel verliest.

Voordeel van een bedbevalling
Eigenlijk is er geen voordeel van een bedbevalling voor de bevallende vrouw, wel voor de arts of verloskundige. Deze hebben namelijk meer zicht en het is vaak comfortabeler.

Conclusie
Het is dus altijd slim om een verticale houding aan te nemen tijdens je bevalling. Of dit nu zittend, hurkend, hangend aan een stang of op een baarkruk is, dat maakt niet uit. Al deze houdingen zijn beter als een liggende bevalling in bed. Uiteraard kun je gerust tussendoor eventjes gaan liggen, dat kan geen kwaad, maar probeer jezelf te behoeden voor een complete liggende bevalling, indien je dat niet hoeft.

eyeliam @Flickr
eyeliam @Flickr

Bronnen
Babycentre (2014)
Gevonden op het internet op 5 januari 2015 via http://www.babycentre.co.uk/a544483/positions-for-labour

Gupta, J.K., Hofmeyr, G.J., & Shehmar, M. (2012) Position in the second stage of labour for women without epidural anaesthesia. Cochrane Database Syst Rev., 16, 5.

The conversation (2013)
Gevonden op het internet op 5 januari 2015 via http://theconversation.com/stand-and-deliver-upright-births-best-for-mum-and-bub-13095

Advertenties

2 gedachtes over “Verticaal bevallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s