Biological nurturing

Borstvoeding is een natuurlijk proces. Het kind wordt geboren met een instinct, wat er voor zorgt dat ze weten hoe ze borstvoeding kunnen krijgen. Tevens is moeder prima in staat om haar kindje borstvoeding te geven. Maar waarom weten moeders dit niet meer? Waarom proberen zorgverleners de borstvoeding te sturen en de moeder de borstvoeding te ‘leren’? Waarom zitten er ineens regels en strikte houdingen aan vast? Nergens voor nodig!

Natuurlijk is het niet verkeerd om te voeden in een rugbyhouding of een madonnahouding, maar dat is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet in het prille begin. Buiten deze houdingen (en nog vele anderen), bestaat er ook biological nurturing. Het principe van biological nurturing berust zich op het idee dat moeder en kind van nature weten hoe borstvoeding werkt en hier niet bij geholpen hoeven te worden. (biological nurturing, s.a.).

De manier
Bij het voeden volgen de manier van biological nurturing, leunt de moeder achterover (halfliggend) en plaats het kindje boven op haar. Het hoofdje ter hoogte van de borst, buik tegen buik en de voetjes naar beneden gericht. Zo is het kindje perfect ondersteunt door het lichaam van zijn of haar moeder. (Veldjesgraaf, s.a.).

Voordelen voor het kind
Door deze houding, worden alle aangeboren reflexen van de baby benut. Zo kan het kindje gemakkelijk het hoofd optillen, kan het naar de tepel kruipen en deze vinden en tevens een perfecte hap maken. Deze goede hap wordt nog eens extra ondersteund door de zwaartekracht. Deze 3 reflexen zijn moeilijker te benutten bij andere voedingshoudingen. (Veldjesgraaf, s.a.).

Voordelen voor de moeder
Het kindje wordt perfect ondersteund door het lichaam van de moeder, waardoor je dus niet het hele gewicht op je arm hoeft te dragen. Tevens is een halfzittende houding erg ontspannen. Doordat de borstvoeding vaak veel gemakkelijker verloopt, voelt de moeder zich ook vaak beter en heeft ze meer vertrouwen in haar eigen kunnen. Dit zorgt er ook weer voor dat er minder snel met de borstvoeding gestopt wordt. Daarbij kun je ook zeer weinig ‘fout’ doen bij deze methode , dus zijn er ook minder vaak borstvoedingproblemen, zoals kloven. (Veldjesgraaf, s.a.; Colson, 2012).

Door deze manier van voeden, kan het kindje zichzelf aanleggen. Zelfs hulp van de moeder is vaak niet nodig. Dit houdt ook in dat er geen verloskundige of kraamverzorgster meer met haar handen tussenkomt of als het ware borstvoeding moet ‘aanleren’. De taak van de zorgverlener bij biological nurturing is juist het stimuleren van de autonomie van moeder en het stimuleren van deze natuurlijke aanpak. Je zult zien dat dit veel minder intensief is dan het geven van instructies met betrekking tot de voeding (Colson, 2012).

Eigenlijk is deze manier van voeden dus zeer natuurlijk. Dit kan dan ook zeer prettig zijn in het prille begin, wanneer de borstvoeding nog zo nieuw is. Zodra moeder en kind zich goed en vertrouwd voelen bij de voeding, zal je zien dat ze vanzelf ook andere houdingen gaan proberen en zal dit ook gemakkelijker gaan. Zelfs als het in het begin niet lukt om van deze manier van voeden gebruik te maken, zoals bijvoorbeeld soms na een keizersnede, een kindje verleert deze techniek niet snel, dus kun je het bij thuiskomt altijd proberen! (Veldjesgraaf, s.a.)

Tip: In deze prachtige video is dit principe erg goed te zien! https://www.youtube.com/watch?v=ZcG_lGwpXk4

Valentina Yachichurova @Flickr
Valentina Yachichurova @Flickr

Bronnen
Biological nurturing (s.a.)
Gevonden op het internet op 5 januari 2015 via http://www.biologicalnurturing.nl/

Colson, S. (2012) Biological Nurturing: The Laid-back Breastfeeding Revolution. Midwifery Today, 101. http://www.midwiferytoday.com/articles/biologicalnurturing.asp

Veldjesgraaf, L. (s.a.) Biological nurturing, ofwel instinctief voeden. Gevonden op het internet op 5 januari 2015 via http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/kraamtijd/bn.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s